Piernikowe kulki mocy
Grudzień kojarzy mi się z pierogami i piernikami. Te pierwsze jadam rzadko (wyglądałabym jak kulka), tymi drugimi zajadam się dodając przyprawę do piernika do różnych przekąsek. Tak właśnie powstały piernikowe kulki mocy.
Spis treści
Składniki na około 13-14 kulek
- 100 g suszonych daktyli – bez pestek
- 70 ml wrzącej wody – do zalania daktyli
- 100 g płatków owsianych – górskich. Zwykłe płatki będą za twarde a błyskawiczne zbyt drobne
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao + 1 łyżka do obtoczenia kulek
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika – bez pszenicy i cukru
- 3 czubate łyżki masła orzechowego – ja użyłam masła z kawałkami orzeszków ziemnych
.
Piernikowe kulki mocy – przygotowanie
W zmiksowaniu składników najlepiej sprawdzi się robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Taki skutecznie i szybko zmieli daktyle i połączy wszystkie składniki w gęstą masę nadającą się uformowania kulek.
Nie używajcie do tego blendera kielichowego. Ciasto jest za gęste – spalicie silnik.
Zatem do dzieła:
- Do miski robota wrzućcie daktyle razem z wodą, w której się moczyły
- Dodajcie płatki owsiane, kakao. przyprawę do piernika, syrop klonowy oraz masło orzechowe
- Miksujcie wszystko aż składniki stworzą gęstą, klejącą się masę.
- Jeżeli będzie za sucha dolejcie odrobinę wody – masa powinna się kleić ale z łatwością odchodzić od dłoni
- Z ciasta formujcie w dłoniach kulki – część z nich możecie obtoczyć w gorzkim kakao
Kulki przechowujcie w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przetrwają tak nawet tydzień – i ile nie zjecie ich wcześniej.
Przepisy na kulki mocy z innych składników (m.in. moreli, żurawiny, wiśni) znajdziecie pod tym linkiem. Dajcie znaka na FB, po które smaki najchętniej sięgacie.
.
.