Obłędnie czekoladowe brownie z batatów
Robiłam już błyskawiczne brownie słodzone miodem, dużą popularnością cieszy się na blogu bananowe brownie. A teraz przyszła pora na kolejny hit – brownie z batatów. Bo okazuje się, że te słodkie ziemniaki są nie tylko świetnym wypełniaczem i słodzikiem ale dzięki nim ciasto wychodzi lekko ciągnące i wilgotne. Tak – w tym obłędnie pachnącym brownie można się zakochać.
Spis treści
Brownie z batatów – słowem wstępu
Do przygotowania ciasta będą Wam potrzebne:
- naczynie do ugotowania batatów na parze
- robot kuchenny wyposażony w ostrze w kształcie litery S
- oraz piekarnik do upieczenia ciasta
Ja miałam to szczęście i pierwsze dwa urządzenia mogła w ramach testów zastąpić jednym – wielofunkcyjnym urządzeniem i-Companion marki Tefal.
Dla takiego kulinarnego leniwca jak ja, który szuka każdej możliwej optymalizacji czasu spędzonego w kuchni, takie gotowanie było samą przyjemnością. Szczególnie, że ostatnimi czasy, przez nawał projektów i związane z tym rozkojarzenie, zauważam u siebie rosnącą tendencję do przypalania garów. Nie raz już Wam pisałam, że w wolnym czasie wolę czytać książki, oglądać seriale albo YouTuba oraz pisać bloga niż przy garach stać. W takiej sytuacji urządzenie, które samo szatkuje, smaży, miesza a potem pilnuje temperatury, czasu gotowania oraz mocy miksowania (dzięki czemu nic nie wykipi i nie przypali się) jest rozwiązaniem idealnym dla moich kuchennych zmagań z garami.
Dość już jednak tych wywodów. Czas zabrać się za krojenie, gotowanie i miksowanie. Całość prac, łącznie w pieczeniem, zajmie Wam około 40-45 minut.
.
Brownie z batatów – składniki na małą foremkę do ciasta
- 500 g batatów
- 12-15 suszonych daktyli bez pestek – ilość zależy od wielkości owoców
- 100 g płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
- 100 g mielonych migdałów – grubo mielonej mąki migdałowej
- 6 łyżek gorzkiego kakao
- 5 łyżek syropu klonowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- kilka orzechów laskowych – drobno posiekanych
.
.
Brownie z batatów – przygotowanie
- Bataty obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i ugotujcie na parze aż zupełnie zmiękną. Potrwa to około 15-20 minut
- W tym czasie możecie przygotować sobie pozostałe składniki
- Zalejcie wrzątkiem daktyle – będzie je łatwiej miksować
- W oddzielnej misce odmierzcie płatki owsiane, mielone migdały, kakao, syrop klonowy oraz olej rzepakowy
- Jak już bataty będą gotowe to nie czekając aż ostygną, przełóżcie je do robota kuchennego i zmiksujcie z odsączonymi z wody daktylami.
- W kolejnym kroku dodajcie do batatów i daktyli pozostałe składniki.
- Miksujcie je aż połączą się w jednolitą, gęstą, lekko ciągnącą się masę. Ostrzegam Was – to ciasto pachnie obłędnie i na tym etapie trudno było mi się powstrzymać od wyjedzenia połowy ciasta prosto z miski.
- Tak przygotowane ciasto na brownie przełóżcie do foremki lub innego naczynia, w którym możecie je upiec. Ja wykorzystałam do tego ceramiczne naczynie o wymiarach 14 x 23 cm, które wysmarowałam niewielką ilością oleju. Możecie swoje naczynie wyłożyć papierem do pieczenia.
Czas pieczenia brownie to 15 minut w temperaturze 180 stopni C
Przed zjedzeniem polecam poczekać aż ciasto ostygnie. Wiem – nie będzie to łatwe. I jeszcze jedna podpowiedź. Przed podaniem możecie posypać brownie siekanymi orzechami laskowymi.
.
.
PS
Partnerem tego przepisu jest marka Tefal, producent urządzenia wielofunkcyjnego i-Companion, w którym ugotowałam bataty na parze (zajęło to 15 minut), a następnie zmiksowałam wszystkie składniki na ciasto. Samo miksowanie trwało dokładnie jedną minutę, z przerwą na dorzucenie do batatów i daktyli pozostałych składników.
Tym razem korzystałam z manualnych funkcji urządzenia, ale już nie mogę się doczekać jak przetestuję programy automatyczne oraz zarządzanie sprzętem przez aplikację mobilną Companion.
Więcej o marce, przepisach i gotującym robocie kuchennym możecie przeczytać na stronie Kompan Smaku – link znajdziecie poniżej.
I już na sam koniec mam dla Was jeszcze dwie dobre wiadomość:
.
.
.