Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Obłędnie czekoladowe brownie z batatów

Robiłam już błyskawiczne brownie słodzone miodem, dużą popularnością cieszy się na blogu bananowe brownie. A teraz przyszła pora na kolejny hit – brownie z batatów. Bo okazuje się, że te słodkie ziemniaki są nie tylko świetnym wypełniaczem i słodzikiem ale dzięki nim ciasto wychodzi lekko ciągnące i wilgotne. Tak – w tym obłędnie pachnącym brownie można się zakochać.

Brownie z batatów – słowem wstępu

Do przygotowania ciasta będą Wam potrzebne:

  • naczynie do ugotowania batatów na parze
  • robot kuchenny wyposażony w ostrze w kształcie litery S
  • oraz piekarnik do upieczenia ciasta

Ja miałam to szczęście i pierwsze dwa urządzenia mogła w ramach testów zastąpić jednym – wielofunkcyjnym urządzeniem i-Companion marki Tefal.

Dla takiego kulinarnego leniwca jak ja, który szuka każdej możliwej optymalizacji czasu spędzonego w kuchni, takie gotowanie było samą przyjemnością. Szczególnie, że ostatnimi czasy, przez nawał projektów i związane z tym rozkojarzenie, zauważam u siebie rosnącą tendencję do przypalania garów. Nie raz już Wam pisałam, że w wolnym czasie wolę czytać książki, oglądać seriale albo YouTuba oraz pisać bloga niż przy garach stać. W takiej sytuacji urządzenie, które samo szatkuje, smaży, miesza a potem pilnuje temperatury, czasu gotowania oraz mocy miksowania (dzięki czemu nic nie wykipi i nie przypali się) jest rozwiązaniem idealnym dla moich kuchennych zmagań z garami.

Dość już jednak tych wywodów. Czas zabrać się za krojenie, gotowanie i miksowanie. Całość prac, łącznie w pieczeniem, zajmie Wam około 40-45 minut.

.

Brownie z batatów – składniki na małą foremkę do ciasta

  • 500 g batatów
  • 12-15 suszonych daktyli bez pestek – ilość zależy od wielkości owoców
  • 100 g płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
  • 100 g mielonych migdałów – grubo mielonej mąki migdałowej
  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • kilka orzechów laskowych – drobno posiekanych

.

brownie z batatów

.

Brownie z batatów – przygotowanie

  1. Bataty obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i ugotujcie na parze aż zupełnie zmiękną. Potrwa to około 15-20 minut
  2. W tym czasie możecie przygotować sobie pozostałe składniki
    1. Zalejcie wrzątkiem daktyle – będzie je łatwiej miksować
    2. W oddzielnej misce odmierzcie płatki owsiane, mielone migdały, kakao, syrop klonowy oraz olej rzepakowy
  3. Jak już bataty będą gotowe to nie czekając aż ostygną, przełóżcie je do robota kuchennego i zmiksujcie z odsączonymi z wody daktylami.
  4. W kolejnym kroku dodajcie do batatów i daktyli pozostałe składniki.
  5. Miksujcie je aż połączą się w jednolitą, gęstą, lekko ciągnącą się masę. Ostrzegam Was – to ciasto pachnie obłędnie i na tym etapie trudno było mi się powstrzymać od wyjedzenia połowy ciasta prosto z miski.
  6. Tak przygotowane ciasto na brownie przełóżcie do foremki lub innego naczynia, w którym możecie je upiec. Ja wykorzystałam do tego ceramiczne naczynie o wymiarach 14 x 23 cm, które wysmarowałam niewielką ilością oleju. Możecie swoje naczynie wyłożyć papierem do pieczenia.

Czas pieczenia brownie to 15 minut w temperaturze 180 stopni C

Przed zjedzeniem polecam poczekać aż ciasto ostygnie. Wiem – nie będzie to łatwe. I jeszcze jedna podpowiedź. Przed podaniem możecie posypać brownie siekanymi orzechami laskowymi.

.

.

PS

Partnerem tego przepisu jest marka Tefal, producent urządzenia wielofunkcyjnego i-Companion, w którym ugotowałam bataty na parze (zajęło to 15 minut), a następnie zmiksowałam wszystkie składniki na ciasto. Samo miksowanie trwało dokładnie jedną minutę, z przerwą na dorzucenie do batatów i daktyli pozostałych składników.

Tym razem korzystałam z manualnych funkcji urządzenia, ale już nie mogę się doczekać jak przetestuję programy automatyczne oraz zarządzanie sprzętem przez aplikację mobilną Companion.

Więcej o marce, przepisach i gotującym robocie kuchennym możecie przeczytać na stronie Kompan Smaku – link znajdziecie poniżej.

I już na sam koniec mam dla Was jeszcze dwie dobre wiadomość:

Do końca października br. na stronie kompansmaku.pl trwa promocja na urządzenia Tefal Companion oraz Tefal i-Companion. Wskakujcie na stronę i sprawdzajcie ceny.
.
Dodatkowo pierwsze 50 osób, które zakupią sprzęt (Tefal Companion lub i-Companion) w sklepie internetowym otrzyma voucher na kwotę 700 zł na lot do Paryża. Szczegóły tej promocji opisane zostały na wspomnianej stronie, a jej organizatorem jest marka Tefal.
.

brownie z batatów

.
.

.