Dyniowe brownie piernikowe
Pisałam Wam już o obłędnie czekoladowym brownie z batatów. Nie powiem – wyszło rewelacyjne. A ponieważ jestem aktualnie w fazie testowania innych warzywnych słodyczy to dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na dyniowe brownie. Taaak – zabierajcie się za gotowanie dyni bo jest kolejny HIT.
Spis treści
Najlepsze puree z dyni
Nie ma nic prostszego od ugotowania dyni na parze i zmiksowania jej w robocie kuchennym lub ręcznym blenderem. Ten sposób na puree najbardziej Wam polecam. Gotowania na parze jest nie tylko zdrowsze od pieczenia ale dzięki niemu dynia zachowuje w sobie dużo wody.
A z jakiej dyni robić puree?
Z każdej oprócz makaronowej. Ja jednak najczęściej jadam dynię piżmową (pięknie pachnie i na surowo smakuje jak melon) oraz hokkaido. Ta ostatnia ma lekko orzechowy posmak. Inne dynie jakoś do mnie nie przemawiają ze względu na mdły smak lub wręcz brak smaku.
Ile czasu zajmuje przygotowanie puree z dyni?
Najbardziej czasochłonne jest obranie, wydrążenie i pokrojenie dyni w kostkę. Samo gotowanie na parze zajmuje około 15-20 minut. Dynia będzie gotowa kiedy bez problemu da się rozgnieść widelcem.
Po ugotowaniu wystarczy ją zmiksować. Tak przygotowane puree możecie przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć jeszcze na ciepło. W lodówce wytrzyma około 3 tygodni. Puree można też zamrozić.
Do czego przydaje się puree z dyni?
Do:
- placków śniadaniowych
- dyniowych owsianek
- zup
- sosów
- a także do dyniowego brownie
.
Dyniowe brownie – składniki na małą foremkę
- 300-350 g puree z dyni (z 500 g też wyjdzie) – polecam zrobić puree z dyni piżmowej, która ma w sobie dużo wody lub z rozmrożonej dyni. W tym ostatnim przypadku sprawdzi się każda oprócz makaronowej
- 100 g płatków zbożowych – ja użyłam żytnich ale owsiane też się sprawdzą
- 80 g mąki kokosowej lub migdałowej. Kokosowa będzie lekko gorzka a migdałowa delikatna, nie wpłynie na smak brownie. Wystarczy zmielić płatki migdałowe ma grubą mąkę.
- 15-20 suszonych daktyli – w zależności od wielkości
- 5 czubatych łyżek gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżka przyprawy piernikowej – koniecznie bez cukru
- 5 łyżek syropu klonowego lub syropu z agawy
- 2 łyżki oleju rzepakowego (rafinowanego) plus 2 łyżki do wysmarowania foremki
.
Dyniowe brownie – przygotowanie
- Zakładając, że już macie pod ręką puree z dyni polecam przygotowanie brownie rozpocząć od zalania suszonych daktyli niewielką ilością wrzącej wody. Taką, która przykryje owoce i pozwoli im zmięknąć przed mieleniem
- W jednej misce odmierzcie wszystkie suche składniki – płatki, mąkę, kakao i przyprawę piernikową
- A do robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S przełóżcie odmierzoną porcję puree, daktyle razem z wodą, w której się moczyły, olej rzepakowy oraz syrop klonowy
- Miksujcie wszystkie mokre składniki do momentu aż daktyle dobrze się rozdrobnią.
- Teraz do mokrego wsypcie wszystkie suche składniki i miksujcie do czasu powstania gęstego ciasta.
- Tak przygotowaną masę przełóżcie do foremki wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia
Czas pieczenia brownie to 20 minut w temp. 180°C
Po wyjęciu z piekarnika poczekajcie aż brownie ostygnie – będzie wtedy mnie płynne.
.
Inne przepisy na słodkie ale zdrowe desery znajdziecie pod tym linkiem.
.
.
.