Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Owsianka z kurkumą | 2 szybkie i zdrowe przepisy na śniadanie

Nie ukrywam tego przed Wami – owsianki to moja wielka, śniadaniowa miłość. Jadam je na słodko lub wytrawnie. Płatki zalewam na krótko wrzątkiem lub moczę je całą noc w słoiku schowanym w lodówce. Tu znajdziecie wcześniejsze przepisy i artykuły o owsiankach. Teraz przyszła pora na podzielenia się z Wami przepisem na owsianka z kurkumą. W zasadzie to dwoma przepisami – wersją dla leniuchów oraz drugą, wymagającą więcej czasu na przygotowanie. Koniecznie ich spróbujcie.

Kurkuma na zdrowie

Kurkuma zawiera kurkuminę o silnym działaniu przeciwzapalnym, antygrzybiczne, przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym a nawet antynowotworowym (szczególnie w odniesieniu do nowotworów układu pokarmowego). Pod tym linkiem odsyłam Was do bazy PubMed, w której znajdziecie liczne informacje o przeciwnowotworowym działaniu kurkuminy, również te nie potwierdzające tej właściwości.

Kurkumina powinna być spożywana w towarzystwie pieprzu albo ostrej papryki, które zwiększają jej przyswajalność. Zbawienne działanie kurkumy na układ sercowo-naczyniowy wykazano po spożyciu potraw zawierających również imbir, cynamon, czarny pieprz czy czosnek.

W tej owsiance znajdziecie ostrą paprykę. Ale nic nie stoi na przeszkodzie abyście dodali do nie również cynamon.

.

Wersja nr 1 – turbo owsianka z kurkumą 

W tej wersji wystarczy podane poniżej składniki wymieszać ze sobą i zostawić na noc w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu np. słoiku.  Tak jak w innych przepisach na nocną owsiankę. Rano możecie dolać do nich niewielką ilość wrzątku, wymieszać, opcjonalnie polać miodem i  śniadanie macie gotowe.

Oto składniki na 1 porcję:

  • 1/2 większego jabłka lub 1 małe – pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3 daktyle – pokrojone na mniejsze kawałki
  • mleko/napój roślinny lub woda – ilość konieczna do zalania składników

Dodatki:

  • garść orzechów
  • łyżeczka miodu

.

owsianka z kurkumą 1

.

Owsianka z kurkumą – wersja druga – gotowana

Dla mających więcej czasu wieczorem i lubiących bardziej miękką konsystencję owsianki. W tej wersji daktyle zamieniłam na banana a owsianka gotowana jest na wodzie. Chętni mogą do niej rano dolać niewielką ilość roślinnego mleka (napoju).

Oto składniki na 1 porcję – baza

  • 1/2 większego jabłka lub 1 małe – pokrojonego w kostkę
  • 1 mniejszy banan
  • 4 łyżki płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • woda – ilość konieczna do zalania składników i zagotowania ich

Dodatki:

  • garść orzechów
  • łyżeczka miodu
  • niewielka ilość napoju roślinnego – opcjonalnie

Wykonanie bazy:

  1. Banany umyjcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki. Wyłóżcie nimi dno miseczki
  2. Pozostałe składniki zagotujcie w garnku – dosłownie niech się chwilę w nim podgrzeją aż płatki owsiane zmiękną
  3. Taką bazę przełóżcie do miski z bananami i zostawcie do wystygnięcia a na noc włóżcie do lodówki – najlepiej pod przykryciem
  4. Rano wystarczy taka owsiankę posypać garścią orzechów, polać miodem i opcjonalnie napojem roślinnym

Jeżeli zniechęca Was jej chłodna temperatura to przed dodaniem orzechów i miodu polejcie ją niewielką ilością wrzątki i wymieszajcie aż jej temperatura nieco wzroście. Wtedy dodajcie orzechy i miód.

Natomiast w weekend polecam przygotować ją rano i zjeść na ciepło.

.

Koniecznie spróbujcie dodać do niej jeszcze kilka liści bazylii lub mięty – zioła świetnie podkręcają smak owsianki z kurkumą.

owsianka z kurkumą3

.

.

PS

Pomysł na tę owsiankę zaczerpnęłam z kanału na YT – The Mustards.