Owsianka z kurkumą | 2 szybkie i zdrowe przepisy na śniadanie
Nie ukrywam tego przed Wami – owsianki to moja wielka, śniadaniowa miłość. Jadam je na słodko lub wytrawnie. Płatki zalewam na krótko wrzątkiem lub moczę je całą noc w słoiku schowanym w lodówce. Tu znajdziecie wcześniejsze przepisy i artykuły o owsiankach. Teraz przyszła pora na podzielenia się z Wami przepisem na owsianka z kurkumą. W zasadzie to dwoma przepisami – wersją dla leniuchów oraz drugą, wymagającą więcej czasu na przygotowanie. Koniecznie ich spróbujcie.
Spis treści
Kurkuma na zdrowie
Kurkuma zawiera kurkuminę o silnym działaniu przeciwzapalnym, antygrzybiczne, przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym a nawet antynowotworowym (szczególnie w odniesieniu do nowotworów układu pokarmowego). Pod tym linkiem odsyłam Was do bazy PubMed, w której znajdziecie liczne informacje o przeciwnowotworowym działaniu kurkuminy, również te nie potwierdzające tej właściwości.
Kurkumina powinna być spożywana w towarzystwie pieprzu albo ostrej papryki, które zwiększają jej przyswajalność. Zbawienne działanie kurkumy na układ sercowo-naczyniowy wykazano po spożyciu potraw zawierających również imbir, cynamon, czarny pieprz czy czosnek.
W tej owsiance znajdziecie ostrą paprykę. Ale nic nie stoi na przeszkodzie abyście dodali do nie również cynamon.
.
Wersja nr 1 – turbo owsianka z kurkumą
W tej wersji wystarczy podane poniżej składniki wymieszać ze sobą i zostawić na noc w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu np. słoiku. Tak jak w innych przepisach na nocną owsiankę. Rano możecie dolać do nich niewielką ilość wrzątku, wymieszać, opcjonalnie polać miodem i śniadanie macie gotowe.
Oto składniki na 1 porcję:
- 1/2 większego jabłka lub 1 małe – pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- 3 daktyle – pokrojone na mniejsze kawałki
- mleko/napój roślinny lub woda – ilość konieczna do zalania składników
Dodatki:
- garść orzechów
- łyżeczka miodu
.
.
Owsianka z kurkumą – wersja druga – gotowana
Dla mających więcej czasu wieczorem i lubiących bardziej miękką konsystencję owsianki. W tej wersji daktyle zamieniłam na banana a owsianka gotowana jest na wodzie. Chętni mogą do niej rano dolać niewielką ilość roślinnego mleka (napoju).
Oto składniki na 1 porcję – baza
- 1/2 większego jabłka lub 1 małe – pokrojonego w kostkę
- 1 mniejszy banan
- 4 łyżki płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- woda – ilość konieczna do zalania składników i zagotowania ich
Dodatki:
- garść orzechów
- łyżeczka miodu
- niewielka ilość napoju roślinnego – opcjonalnie
Wykonanie bazy:
- Banany umyjcie, obierzcie i pokrójcie w plasterki. Wyłóżcie nimi dno miseczki
- Pozostałe składniki zagotujcie w garnku – dosłownie niech się chwilę w nim podgrzeją aż płatki owsiane zmiękną
- Taką bazę przełóżcie do miski z bananami i zostawcie do wystygnięcia a na noc włóżcie do lodówki – najlepiej pod przykryciem
- Rano wystarczy taka owsiankę posypać garścią orzechów, polać miodem i opcjonalnie napojem roślinnym
Jeżeli zniechęca Was jej chłodna temperatura to przed dodaniem orzechów i miodu polejcie ją niewielką ilością wrzątki i wymieszajcie aż jej temperatura nieco wzroście. Wtedy dodajcie orzechy i miód.
Natomiast w weekend polecam przygotować ją rano i zjeść na ciepło.
.
Koniecznie spróbujcie dodać do niej jeszcze kilka liści bazylii lub mięty – zioła świetnie podkręcają smak owsianki z kurkumą.
.
.
PS
Pomysł na tę owsiankę zaczerpnęłam z kanału na YT – The Mustards.
.
.