Jesienna owsianka – źródło minerałów, antyoksydantów i energii
Oto moja aktualna, ulubiona, jesienna owsianka. Jem ją prawie codziennie od początku września i nie mogę się od niej uwolnić. Ale też nie chcę bo jest dla mnie źródłem cennych minerałów (m.in. dużo wapnia), witamin, antyoksydantów a także zastrzykiem energii od samego rana. Zobaczcie jak szybko można ją przygotować.
Spis treści
Podpowiedzi
Płatki owsiane – gotować czy nie gotować?
- płatków górskich oraz błyskawicznych nie musicie gotować – wystarczy zalać je wrzątkiem, tak aby woda je przykryła i poczekać kilka minut aż zmiękną.
- jeżeli taka opcja Wam nie odpowiada to zalejcie płatki wodą lub mlekiem (napojem) roślinnym i zostawcie w słoiku/ misce na noc w lodówce – też zmiękną
- możecie je oczywiście rano zagotować – jeżeli macie na to czas. Ja zwykle tego czasu z rana nie mam
.
Uważajcie na temperaturę
Wysoka temperatura niszczy kwasy omega-3 znajdujące się w sezamie, nasionach dyni, orzechach. Dlatego warto przed ich dodaniem schłodzić owsiankę dolewając do niej na przykład chłodne mleko/napój roślinny.
Wysokiej temperatury nie lubi też miód – więc jak zdecydujecie się na niego to postąpcie jak wyżej.
.
Jesienna owsianka – składniki na 1 porcją
- 3 czubate łyżki płatków owsianych – błyskawicznych lub górskich
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka nasion dyni
- garść migdałów
- ulubione orzechy – opcjonalnie
- czubata łyżka puddingu z chia lub płaska łyżka nasion chia – opcjonalnie. Tu znajdziecie przepis na pudding chia
- 1 łyżeczka miodu – opcjonalnie
- ulubiony owoc
.
Jesienna owsianka – przygotowanie
To jest mój ekspresowy sposób na śniadanie
- Do płatków owsianych dodajcie kakao i zalejcie wszystko niewielką ilością wrzącej wody – tak aby płatki namokły
- Po kilku minutach możecie dodawać do nich kolejne składniki – zacznijcie od dolania mleka (napoju) roślinnego – tym samym schłodzicie płatki i wysoka temperatura nie zaszkodzi kwasom omega-3 oraz nie zniszczy tego co cenne ma w sobie miód
- Wsypcie resztę a na koniec dołóżcie ulubione owoce
Ot – cała filozofia
Tylko ostrzegam – od tej owsianki trudno jest się oderwać.
.
I jeszcze jedna UWAGA
Jeżeli dosypujecie do owsianki suche nasiona chia to pamiętajcie proszę aby dolać do owsianki więcej płynu lub popić ją przynajmniej jedną szklanką wody. Nasiona chia pochłaniają wodę z otoczenia czyli np z jelit więc zatwardzenie gotowe jeżeli nie zjecie/wypijecie z nimi wystarczającej ilości płynów
.
.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
Bardzo szybki i pyszny sposób na owsianke, dziękuję 🙂