Placki gryczane słodzone powidłami
W wegańskich placuszkach śniadaniowych zamiennikami jajek (a przy okazji słodzikiem) mogą być przeróżne owoce. Testowałam już banany, jabłka i mus jabłkowy, gruszki a także surowe śliwki. Dzisiaj mam dla Was przepis na placki gryczane słodzone powidłami.
Spis treści
Słowem wstępu
W tym przepisie składniki na ciasto wymieszajcie w misce a nie w blenderze kielichowym. W cieście powinny pozostać słodkie kawałki śliwek z powideł a niestety blender zmiksuje wszystko na zbyt gładką i lejącą się masę.
.
Placki gryczane słodzone powidłami – składniki na 12 sztuk
- 200 ml mleka (napoju roślinnego) – sprawdzi się sojowe, migdałowe, owsiane. Nie polecam ryżowego
- 100 g mąki gryczanej – jasnej. Możecie wykorzystać również mąkę gryczaną z grubego przemiału ale uważajcie na to jak chłonie płyny. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste to dolejcie więcej mleka
- 2 łyżki musu jabłkowego
- dwie łyżki powideł
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
.
Placki gryczane – przygotowanie
- W misce wymieszajcie dokładnie mus jabłkowy z powidłami, olejem oraz mlekiem roślinnym. Możecie to zrobić łyżką lub widelcem
- Następnie powoli przesypujcie do nich odmierzoną mąkę dokładnie mieszając, tak aby uniknąć powstawania grudek
- Ciasto powinno być na tyle gęste aby nadawało się nakładać łyżką na patelnię. Jeżeli będzie zbyt lejące to dosypcie mąki, gdy za gęste to dolejcie mleka
- Placuszki smażcie na suchej patelni na średniej temperaturze. Ilość oleju dodana do ciasta w zupełności wystarczy do ich usmażenia.
UWAGA te placuszki smażą się bardzo szybko (to przez dodane powidła). Uważajcie aby ich nie przypalić.
.

.
Inne przepisy na śniadaniowe placuszki znajdziecie pod tym oto linkiem. A jak macie pytania to piszcie na FB.
.
.
.