Kawowa owsianka na zdrowe śniadanie
Każdy dzień rozpoczynam od pożywnego śniadania i kubka gorącej kawy. Bez nich nie wyobrażam sobie wyjścia do pracy w tygodniu czy leniwego poranka w weekend. Aż pewnego wieczoru postanowiłam poeksperymentować z food and coffee pairing i nastawiłam cold brew oraz płatki owsiane. Wyszła z tego absolutnie zachwycająca i energetyczna kawowa owsianka, której wręcz nie można się oprzeć.
Spis treści
O tym czym jest food and coffee pairing, czyli łączenie potraw z kawą, wspominałam Wam już w kwietniowym wpisie o lekkiej, wiosennej sałatce i współgrającej z nią jasno palonej Verandzie (link). Tym razem postanowiłam przetestować inną, dostępną w kawiarniach Starbucks kawą Ethiopia o smaku ciemnego kakao oraz cytrusów i połączyć ją z nocną owsianką podaną z owocami jagodowymi.
Ale zacznijmy od podstaw.
.
Czym jest cold brew?
Zmielone ziarna kawy można zaparzyć na wiele sposobów – w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, dripie czy chemexie. Można je też zalać zimną wodą i w ten sposób przygotować kawę. Tym jest właśnie metoda cold brew czyli „zaparzania” na zimno. Oto mój sposób na dzbanek mocnej kawy gotowy z samego rana.
Proporcje:
70 g/10 czubatych łyżek grubo zmielonej kawy
na 1 litr przefiltrowanej lub przegotowanej zimnej wody
- Najlepsza będzie świeżo mielona kawa
- Proponuję użyć do zaparzenie np. french pressa lub dużego, zamykanego słoika
- Przesypcie do niego zmieloną kawę i zalejcie ją zimną wodą
- Zamknijcie lub przykryjcie naczynie – jeżeli będzie to french press to nie przeciskajcie kawy przez tłok z sitkiem. Ziarna powinny swobodnie moczyć się przez około 12 godzin – najlepiej w lodówce
- Rano przefiltrujcie kawę – ja używam do tego tłoka z french pressa a następnie przelewam jeszcze napój przez filtr od dripa. Podwójne filtrowanie sprawia, że kawa będzie bardziej klarowna.
I znowu – brzmi to skomplikowanie ale po kilku podejściach do cold brew stanie się dla Was niezwykle prostą metodą na mocną kawę o poranku – szczególnie latem.
.
Metody parzenia a moc kawy
Nie bez powodu już dwa raz zaznaczyłam, że cold brew to mocna kawa. Bowiem im dłużej ziarna kawy mają styczność z wodą tym więcej kofeiny będzie miał napój. Nie zawsze jest to jednoznaczne z mocą jaką odczuwacie w smaku kawy.
- Najwięcej kofeiny będzie miała kawa przygotowania metodą cold brew – tu ziarna pływają w wodzie około 12 godzin
- Lżejsza w kofeinowym kopie będzie kawa z parzona metodami przelewowymi – w ekspresie przelewowym, dripie, chemexie. Przelanie kawy przez filtr zajmuje około 4 minut
- Jeszcze lżejsza będzie kawa z kawiarki – zaparzenie tą metodą to 1-2 minuty
- A najmniej kofeiny, w porównaniu z wyżej wymienionymi metodami, da Wam ekspres ciśnieniowy – tu woda przelatuje przez kawę z prędkością kilkudziesięciu sekund.
Tyle w temacie cold brew. Przejdźmy teraz do przygotowania śniadania.
.
Kawowa owsianka – składniki na 1 porcję
- 4 łyżki płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych ponieważ tych nie trzeba gotować
- 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach
- zimna woda – ilość potrzebna do przykrycia płatków i siemienia
Dodatki:
- mleko roślinne bez dodatku cukru – około 100 ml
- garść orzechów laskowych
- garść niesolonych pistacji
- kwaśne owoce – maliny, porzeczki, wiśnie, truskawki (świeże lub mrożone)
- łagodny w smaku miód (np. lipowy) – opcjonalnie
I oczywiście przygotowana w nocy kawa.
.
Kawowa owsianka – przygotowanie
Wieczorem:
- Zalejcie płatki i siemię lniane wodą i wstawcie do lodówki w zamykanym pojemniku lub słoiku
- Nie zapomnijcie nastawić na noc kawę na zimno (cold brew)
Rano:
- Przełóżcie płatki z siemieniem do miseczki
- Zalejcie je mlekiem roślinnym
- Wrzućcie do nich owoce i orzechy
- Wlejcie kawę – w ilości według uznania. Jeżeli będziecie łączyć kawę z owsianką pierwszy raz to polecam dolać niewielką ilość kawy i ewentualnie później zwiększyć jej ilość
- Jeżeli kawowa owsianka będzie dla Was za mało słodka to dolejcie do niej łyżeczkę łagodnego w smaku miodu.
A do owsianki obowiązkowo, do towarzystwa, pasować będzie kubek na zimno zaparzonej Ethiopii.
Namawiam Was tutaj do eksperymentowania w łączeniu kawy z różnymi potrawami. Do poszukiwania nowych kompozycji smaków, nowych wrażeń kulinarnych.
.
.
Partnerem artykułu jest firma Starbucks i jej kawa Ethiopia o ziarnach średnio palonych, zbalansowana w smaku, delikatna ale o wysokiej kwasowości. Idealnie komponująca się owocami cytrusowymi, jagodowymi a także ze słodkimi deserami na bazie kakao.
.