Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Placki gryczano-owsiane z musem

Mus jabłkowy stał się moim ulubionym zamiennikiem jajek w placuszkach. Jest łatwy w obsłudze (hehe) a placuszki z jego dodatkiem wychodzą puszyste i soczyste. Nawet z mąką gryczaną. Koniecznie sprawdźcie kolejny przepis na placki gryczano-owsiane z musem jabłkowym.

Kilka słów na początek

Ponieważ ostatnio udało mi się kupić totalnie beznadziejny blender kielichowy (nawet bananów nie jest w stanie zmiksować) to placuszki robię „ręcznie”. Do przygotowania ciasta używam miski i łyżki – ot taki powrót do czasów sprzed elektryfikacji (hehe).

Co najważniejsze to przygotowanie ciasta taką metodą wcale nie jest skomplikowane ani nawet długotrwałe. Wystarczy tylko trzymać się zasady mieszania suchych składników z suchymi a mokrych z mokrymi.
.

Placki gryczano-owsiane z musem – składniki na około 12 sztuk

  • 150 ml mleka (napoju) roślinnego – najczęściej używam sojowego. Ryżowego nie polecam
  • 4 łyżki musu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 50 g mąki gryczanej
  • taka sama ilość czyli 50 g mąki owsianej

.

Placki gryczano-owsiane – przygotowanie

  1. W jednej misce dokładnie wymieszajcie wszystkie mokre składniki – mleko roślinne, mus jabłkowy i olej rzepakowy
  2. Następnie stopniowo wsypujcie do nich mąkę gryczaną i owsianą – możecie je wcześniej wymieszać
  3. Ciasto nie powinno mieć mącznych grudek – jak powstaną rozgniećcie je o ścianki miski i wymieszajcie ciasto aż się ich pozbędziecie
  4. Co do gęstości samego ciasta to powinno być one bardziej gęste od ciasta naleśnikowego. Jeżeli będzie zbyt płynne to dosypcie mąki, gdy za rzadkie to dolejcie mleka
  5. Placuszki smażcie na suchej patelni – sprawdzi się patelnia o nieprzywierającej powierzchni
  6. Temperatura smażenia – średnia będzie OK
  7. Czas smażenia – po 2-3 minuty na każdej ze stron ale kontrolujcie te placuszki, żeby się nie przypaliły.
    .

Inne przepisu na śniadaniowe placki znajdziecie pod tagiem pancakes. A z pytaniami możecie uderzać na FB. Tylko zanim zapytacie czy można podmienić tutaj mąkę na inną przeczytajcie jeszcze raz tytuł przepisu.

.

.

.