3 nowe pomysły na wege michę | na lunch, na kolację
Pamiętacie pierwszy artykuł o wegańskich miskach (Buddha bowls)? Muszę przyznać, że wracam do nich dosyć często i wiem, że Wam też posmakowały. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami moimi aktualnymi ulubieńcami. Oto wege micha w trzech nowych odsłonach a do tego bezglutenowa. Bierzcie i jedzcie – na zdrowie.
Spis treści
Informacje na początek
- Przygotowanie takich wegańskich misek nie zajmuje więcej niż 20 minut – przy każdym przepisie podałam orientacyjny czas, który poświęcicie na ich „złożenie”
- W każdej misce znajdziecie wszystkie potrzebne do zachowania zdrowia makro składniki
- węglowodany – makaron lub kaszę
- białko – strączki, tofu
- tłuszcze – oleje, pestki
- witaminy oraz minerały – w warzywach i zielonych liściach
- W swojej kuchni nie używam soli tzn nie dosalam produktów podczas gotowania (nawet makaronów, kasz, ryżu czy ziemniaków) oraz już na talerzu. Sól znajdziecie w każdym produkcie. W przetworzonych najwięcej ale nawet świeże owoce i warzywa mają w swoim składzie sód. Woda mineralna czy stołowa też
- W przepisach podaję proporcję składników, które wystarczą do przygotowania 2 porcji czyli dwóch wegańskich misek.
.
Wege micha z makaronem ryżowym
Czas przygotowania – około 10 min
Składniki:
- małe opakowanie makaronu ryżowego – nitki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka
- 1 awokado
- 6-8 rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści jarmużu
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 2 łyżki sosu sojowego – koniecznie zwracajcie uwagę aby nie zawierał glutaminianiu sodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sezamu
Wykonanie:
- Makaron zalejcie wrzątkiem i poczekajcie kilka minut aż zmięknie. Wtedy odcedźcie go i przelejcie zimną wodą. Będzie się mniej kleił
- Na patelni, na oleju rzepakowym podsmażcie czosnek w plasterkach i zanim się zarumieni wrzućcie do niego jarmuż. Smażcie go aż trochę zmięknie
- Fasolkę wypłyczcie
- Warzywa i awokado pokrójcie w plasterki lub paski. O tym jak poprawnie dojrzewać awokado przeczytacie tutaj
- A teraz wszystkie składniki przełóżcie do misek lub głębokich talerzy, zlejcie sosoem sojowym i octem ryżowym oraz posypcie sezamem
- Gotowe
Taką wege michę możecie zjeść na kolację lub zabrać do pracy/ szkoły
.
.
Wege micha z makaronem kukurydzianym
Czas przygotowania – około 15 min
Makaron kukurydziany swoim wyglądem oraz konsystencją najbardziej przypomina mi pszenny. Dlatego świetnie sprawdza się w towarzystwie pomidorów.
Składniki:
- opakowanie makaronu kukurydzianego – ja trafiłam na 250g
- 4 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 2 duże garści szpinaku baby
- 1 kostka tofu
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 2 łyżki oleju lnianego – nierafinowanego
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Wykonanie:
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu (około 10 min), odcedźcie i zlejcie zimną wodą
- Pokrójcie tofu w kostkę i podsmażcie na oleju rzepakowym – aż się zarumieni. Będzie na to czas w trakcie gotowania się makaronu
- Również w trakcie gotowania makaronu pokrójcie pomidory i cebulę w kostkę – dodajcie do nich olej lniany i pieprz
- Szpinak wypłuczcie
- Jak makaron oraz tofu będą już gotowe możecie przełożyć wszystkie składniki do misek lub pojemników na lunch
- UWAGA – tu sosem jest płyn z pomidorów który wymieszał się z olejem lnianym. Jeżeli chcecie podkręcić tą michę dodatkowym aromatem to do sałatki pomidorowej dodajcie świeżą bazylię lub/i oregano
.
.
Wege micha z kaszą gryczaną
Czas przygotowania – około 20 min
Składniki:
- 100 g suchej kaszy gryczanej
- około 400-500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (do smażenia)
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 garści szpinaku baby
- 1 papryka
- 1 świeży ogórek
- 1 łyżka pasty curry
- 1/2 puszki mleka kokosowego. Z drugie połówki możecie zrobić kokosowy chia pudding
Wykonanie:
- Kaszę ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
- Na patelni, na oleju rzepakowym rozpuście pastę curry i podsmażcie na niej cebulę
- Wlejcie 1/2 puszki mleka kokosowego i wrzućcie pokrojone pieczarki
- Duście wszystko do czasu, aż pieczarki zmiękną – trwa to zwykle kilka minut
- Ciecierzycę oraz szpinak opłuczcie
- I gotowe
Na talerz lub do miski nakładajcie kaszę, pieczarki w sosie curry oraz pozostałe składniki.
.
.
.
.