Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Poradnik o tym jak dojrzewać i obierać owoce tropikalne

Ile razy próbowaliście ananasa, ale okazał się cierpki i twardy, podobnie bywa z awokado, nie mówiąc już o mango? Wszystkie owoce tropikalne zrywane są w stanie surowym (aby przetrwały długi transport) i tak dojeżdżają do Polski – jeszcze niedojrzałe. Są jednak sposoby aby w warunkach domowych doprowadzić je do stanu używalności – aby smakowały tropikami, były słodkie i soczyste.

Jak kupować i przechowywać owoce tropikalne?

Niektóre z nich jem regularnie (cytrusy i ananasy) a część zdobyłam i przetestowałam specjalnie dla Was. W tym poradniku podpowiem Wam, jak wybierać owoce tropikalne w sklepie, po czym rozpoznać dojrzałe owoce i jak je później obrać aby nie stracić palców podczas krojenia.

Kupowanie

Owoce najlepiej kupować w całości (nie przekrojone) bo wtedy macie większą kontrolę nad ich dojrzewaniem. Zwracajcie uwagę na to czy skórka jest cała, każde uszkodzenie może przyspieszyć psucie się owocu.

.



.

Przechowywanie

Zasady są wspólne dla wszystkich. Owoce najlepiej dojrzewają na słonecznym parapecie lub w koszyku stojącym w słońcu – przeważnie zajmuje to około tygodnia. Jeżeli nie zjecie ich od razu w całości to reszta ląduje w lodówce w szklanym pojemniku lub owinięta folią spożywczą – tak przetrwa 1-2 dni.

.

ANANAS DO OWSIANKI I ZIELONEGO KOKTAJLU

Zaczynamy od ananasa. Od kiedy nauczyłam się go dojrzewać jest moim ulubionym owocem – idealnie sprawdza się w owsiance lub w zielonych koktajlach.

W sklepie przeważnie traficie na owoce ananasa, które są jasno żółte, mają zielone liście i są bardzo twarde. Taki owoce jest jeszcze surowy i powinien poleżeć na słonecznym parapecie około tygodnia (w gorące lato zajmie to krócej). Po tym czasie skórka ściemnieje – zrobi się ciemno pomarańczowa lub nawet brązowa, liście uschną a od spodu pojawi się biała pleśń. Jeżeli dodatkowo po naciśnięciu na skórkę poczujecie słodki zapach to jest to znak, że ananas jest gotowy do zjedzenia.

Wiem, że w marketach sprzedawane są połówki lub ćwiartki ananas – nie polecam ich kupować bo będziecie mieli okazję zjeść owoce właśnie na surowo a w takiej formie nie uda Wam się ich dojrzeć – prędzej się zepsują. Zawsze kupujcie owoce ananasa w całości.

Jak pokroić ananasa?

Dojrzały ananas stosunkowo łatwo poddaje się krojeniu. Połóżcie go na desce i odetnijcie liście i spód – około 1 cm od krawędzi. Następnie postawcie owoce do pionu i obkrójcie go ze skórki – dookoła

Mniejsze i bardzo dojrzałe ananasy mają miękki środek, w większych będzie on twardy (zdewniały) – taki nie nadaje się do jedzenia. Należy go wykroić. Tak samo jak czarne nasiona, które są pod skórką.

.

owoce tropikalne

owoce tropikalne – dojrzały ananas

 

.

BANANY – IM CIEMNIEJSZE TYM BARDZIEJ DOJRZAŁE

Na głównym zdjęciu macie żółtego i czerwonego banana a na zdjęciu przy dojrzałym ananasie takiego z brązowymi kropkami i plamami, czerwony w zasadzie koloru nie zmienił. Prawda o żółtym bananie jest taka – im skórka bardziej brązowa tym owoc bardziej słodki i dojrzały. Czerwone banany lekko ściemnieją i staną się bardziej miękkie ale przez to jadalne (bo twarde smaku nie mają).

Banan to bomba kaloryczna (88 kcal w 100 g) ale i źródło potasu więc jeżeli nie jesteście na diecie redukcyjnej to banan świetnie sprawdzi się jako energetyczne śniadanie.

.

AWOKADO

Jeżeli traficie na takie z gładką skórką to zadanie jest proste – należy poczekać aż owoc zmięknie a jego płaski ogonek z łatwością da się wyjąć – pod nim powinien pokazać się żółty kolor miąższu. Jeżeli kupicie awokado z karbowaną, zwykle twardszą skórką (niekiedy ciemno zieloną lub nawet brązową) to rozpoznanie tego czy owoce jest już dojrzały odbędzie się poprzez sprawdzanie ogonka – jak odchodzi to owoc będzie gotowy do zjedzenia – miąższ ma być miękki, łatwy do pokrojenia nożem lub wyjęcia łyżeczką. Awokado idealnie sprawdzi się na kanapkach lub jako dodatek do sałatek. Aby nie ściemniało skropcie miąższ sokiem z cytryny lub w sałatce pozostawcie pestkę z awokado (do wyjęcia przed zjedzeniem reszty).

A awokado to tłuszcze i to w dużej ilości (15 g w 100 g miąższu) ale oprócz nasyconych są i te dobre dla nas czyli jednonienasycone i wielonienasycone.

.

owoce tropikalne

 

.

GRANATY 

Tu też sprawdza się zasada – im dłużej poleżą w cieple i na słońcu tym będą słodsze w smaku. U nas w domu smakoszem granatów jest M. Zwykle czeka aż skórka stwardnieje i dopiero wtedy zabiera się za ich obieranie – ups – powinnam napisać wytrzepywanie z nich nasion. A jak to robi aby ich krwisty sok nie pokrył ścian i kuchennych szafek? Najlepiej robić to w zlewie. Czy wiedzieliście, że owoce granatu to jagody? Jadalne są ich pestki.

Granat to silny przeciwutleniacz z dużą ilością witaminy C. Pasuje do sałatek, jaglanek, owsianek i oczywiście zielonych koktajli.

.

owoce tropikalne granaty

 

.

POPULARNE W POLSCE CYTRUSY

Nie muszę Wam ich specjalnie przedstawiać. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, sweetie, cytryny, mandarynki i limonki na dobre zagościły w polskich domach. Do transportu pokrywane są woskami tak aby ich skórka była bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne oraz atak grzyba. Przed zjedzeniem nie wymagają specjalnego dojrzewania a jedynie porządnego umycia/wyszczotkowania przed obraniem.

Cytrusy to między innymi witamina C, A, potas i błonnik, który znajduje się w białych błonach okalających cząstki miąższu. Dlatego cytrusy lepiej jeść lub miksować w kawałkach niż wyciskać z nich tylko sok.

.

owoce tropikalne cytrusy

 

.

MANGO

Mango leżało na moim parapecie 10 dni i jeszcze kilka kolejnych dobrze by mu zrobiło – powinno być bardziej miękkie w dotyku. Ale nie chciałam dłużej czekać z obraniem więc przekroiłam je wzdłuż szerszego boku – około 1 cm obok ogonka, tak aby ominąć pestkę – i to samo z drugiej strony. Węższe boki są przeważnie dużo mniej obrośnięte miąższem ale można je również obrać. Tak pokrojone mango będzie doskonałym dodatkiem do owsianki lub jaglanki albo owocowej sałatki. Choć przyznam, że w Polsce mango nie pachnie tak intensywnie jak w tropikach to może być smacznym przypomnieniem wakacji. I do tego mango to źródło beta-karotenu (prowitaminy A).

 

owoce tropikalne

mango w całości i mango obrane

 

.

MELONY 

Teraz ich wybór w sklepach jest duży – mamy melony żółte (większe i małe), zielone i kantalupa. Na zdjęciach zobaczycie ich skórki oraz to jak wyglądają w środku po przekrojeniu. Jadalny jest miąższ – nasiona wyrzucamy a skórkę obieramy i też do śmieci. Melon sprawdzi się w sałatkach, w owsiance oraz oczywiście samodzielnie zjadany – na przykład na drugie śniadanie. Możecie kupić owoc w całości (nigdy nie wiem kiedy jest już dojrzały więc na wszelki wypadek leży na stole przez tydzień) lub w połówce – tu akurat nie jest to najgorszy pomysł (tak samo jak z arbuzem).

Melon zawiera niewiele kalorii (28/34 kcal na 100g) ale dużo beta-karotenu (prowitaminy A) o potasu. Jest dobry na wzrok, nadciśnienie. Nie jest za to wskazany przy cukrzycy ze względu na wysoki Indeks Glikemiczny.

.

owoce tropikalne - skorka

owoce tropikalne melon srodek

 

.

INNE OWOCE TROPIKALNE W POLSKICH SKLEPACH

Na zdjęciach zobaczycie sposób ich krojenia.

Papaję

Znam z Tajlandii – tam sprzedawana jest na każdym kroku, dojrzała i już pokrojona w kawałki lub jeszcze zielona w piekielnie ostrej papaya salad. To bardzo słodki i pięknie pachnący owoc – niestety nie w Polsce. Tu choć dojrzały (czekałam aż zmięknie w dotyku) i słodki to jednak w zapachu brakowało mu intensywności.

Pitaja/ pitahaja/ zwana również smoczym owocem (dragon fruit)

A to ze względu na wygląd (choć moja była już nieco oklapła). Na zewnątrz intensywnie różowa a w środku biała lub szara (niekiedy też różowa) z białymi nasionkami. W smaku niezwykle delikatna i lekko słodka – można ją wyjadać łyżką. Pitaja to owoc kaktusa, dojrzała jest miękka w dotyku.

Kiwi

Znacie je dobrze, bo już od wielu lat dostępne jest w polskich sklepach. Smaczne są owoce już dojrzałe, miękkie w dotyku – wtedy mają więcej słodyczy. Jadalna jest również skórka ale ja do niej się jeszcze nie przekonałam.

Kiwano

Czyli ogórek afrykański rośnie jak ogórek i w smaku tez ogórka przypomina – naszego przejrzałego dużego ogórka a w zasadzie to jego pestki. Spróbowałam i na tym koniec – raczej do niego nie wrócę.

Marakuja

Bardzo intensywna i słodka w zapachu ale równie intensywnie kwaśna w smaku. Obezwładniająca i uzależniająca – idealnie pasuje do słodkich deserów np. bezy lub lodów. Owoc należy przekroić w poprzek i wyjąć pestki otoczone przez soczysty miąższ.

Młody kokos

Aby dostać się do środka i do znajdującej się tam bardzo orzeźwiającej wody kokosowej należy odrąbać czubek – potrzebna jest do tego siłą i ostry nóż lub maczeta. A sama woda to dobry izotonik – zawiera cukier, sód, potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B. Wszystko co potrzebujemy aby odzyskać siłę po ćwiczeniach lub szybko wyleczyć kaca po upojnym wieczorze.

owoce tropikalne inne

owoce tropikalne inne cd

owoce tropikalne – papaja i kiwano

owoce tropikalne cd

marakuja i pitaja (smoczy owoc)

owoce tropikalne kokos

kokos – idealny na kaca, najlepiej smakuje zimny prosto z lodówki

 

Persymona/ Kaki

W polskich sklepach pojawia się jesienią i wtedy zajadałam się tym bardzo słodkim owocem. Jest twardy w dotyku ale ma cienką skórkę, która jest jadalna. Wystarczy wyciąć zielone liście i zjeść owoc pokrojony w plasterki lub ćwiartki.

Persymona to bomba kaloryczna – 126 kcal w 100 g owocu. Ma sporą ilość wit. A i C oraz błonnika. Sprawdzi się po treningu, kiedy musicie szybko odzyskać siłę lub na energetyczne śniadanie.

.

owoce tropikalne persymona

owoce tropikalne persymona / kaki

 

.

Dajcie znać na Facebooku, które owoce tropikalne jadacie najczęściej.

.
.



.

5 Komentarzy w dyskusji
“Poradnik o tym jak dojrzewać i obierać owoce tropikalne”
  • dzięki za informacje 🙂 szczególnie za tego ananasa że jeśli pleśnieje od dołu to nic takiego 😉 choć w Warszawie np na hali mirowskiej w 2-3 punktach albo przy hali banacha są te owoce w dobrej cenie i takie na już 🙂

    • Pleśń pojawia się na stwardniałym – zdrewniałym trzonie ananasa (jak na zdjęciu). Nie przenika do środka. Nie jesz jej. Dolną część odcinasz na szerokość około 2cm – jak na filmie.