Wegańska micha (Buddha bowl) – 5 inspiracji
Wegańska micha (vegan bowl, Buddha bowl) króluje na instagramowych zdjęciach i zagranicznych blogach. Zdradzę Wam pewną tajemnicę – nie dość, że te napakowane warzywami miski pięknie wyglądają to jeszcze rewelacyjnie smakują. A czas przygotowania? Zależny będzie od tego jak długo będziecie przygotowywać jeden z głównych składników. Sami zobaczcie jak proste jest przygotowanie takiej michy.
Spis treści
Zasady komponowania wegańskich misek
.1. Nie obowiązują tu sztywne zasady co do ilości składników w jednej misce poza tym, że warto, aby rozmiar dostosowany był do Waszych możliwości oraz micha zawsze zawierała te trzy makroskładniki:
- węglowodany – ja właśnie wokół nich buduję każdą miskę. Są nimi makarony (też bezglutenowe), kasze, ryże, ziemniaki. I to od ich gotowania/pieczenia zależeć będzie czas przygotowania Waszej miski
- białka – te znajdziecie w strączkach, tofu, ziarnach zbóż, ryżu, kaszach
- tłuszcze – znajdują się w awokado, orzechach, pestkach dyni i słonecznika, sezamie oraz olejach dodawanych do sosów
.2. Im więcej będzie w wegańskiej misce świeżych, surowych warzyw tym lepiej dla Waszego zdrowia.
.3. Zachęcam Was również do zamiany składników oraz bawienia się sosami i przyprawami. To one sprawią, że wegańska micha nabierze aromatu i wyrazu.
.4. Poniżej podaję Wam proporcje składników na 1 porcję = 1 michę ale dopasujcie je do swoich możliwości czyli pojemności żołądka.
.5. Proporcje makarony, kaszy i ryż podaję w stanie suchym, przed ugotowaniem.
.6. I jeszcze jedno – wszystkie kompozycje możecie spakować do zamykanych pojemników lub słoików i zabrać ze sobą do pracy. Warzywa skropcie sokiem z cytryny tuż przed zjedzeniem – nie polecam robić tego wcześniej, ponieważ sok wpłynie na wygląd oraz strukturę warzyw.
Jeszcze więcej inspiracji znajdziecie na moim Instagramie.
.
1. Wegańska micha – makaron z czerwonego ryżu
- 50 g suchy makaron z czerwonego ryżu (lub inny makaron ryżowy) – ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
- 1/3 kostki tofu– ja wybrałam świeże, bez dodatków
- 1 łyżka suchego wakame – zalejcie suche glony dużą ilością zimnej wody – po kilku minutach napęcznieją i zmiękną
- 1/2 zielonej papryki – pokrojonej w paski lub kostkę
- 1 mała cykoria – pokrojona w paski
- 1 łyżeczka sezamu
sos
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
- szczypta suszonych płatków chilli
- opcjonalnie 2 ząbki czosnku – pokrojone w plasterki
.
.
2. Wegańska micha – pieczone ziemniaki
To nie jest może opcja najszybsza w przygotowaniu. Ale jaka pyszna:
- pieczone ziemniaki- 1 duży lub 2 mniejsze, posypane wędzoną, ostrą papryka
- 1/2 awokado
- garść szpinaku i jarmużu
- 2 surowe pieczarki – ja je myję i obieram
- 1/3 puszki ciecierzycy
- kiełki
Tu znajdziecie podpowiedź jak przygotować pesto pietruszkowe oraz upiec ziemniaki
.
.
3. Wegańska micha – kasza jęczmienna
- 50 g suchej kasza jęczmienna – ugotujcie ją zgodnie z opisem na opakowaniu. Polecam gotowanie bez woreczków – ze względu na BPA
- 1/3 puszki soczewicy – to co Wam zostanie przechowujcie przez 1-2 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku/szklanym pojemniku
- 1 większy lub 2 mniejsze kiszone ogórki
- 1/2 cykorii
- szparagi – spróbowałam takich ze słoika w zalewie z solą – nie polecam. Były kompletnie bez smaku. Lepiej je pominąć i poczekać aż pojawią się świeże
- garść liści świeżego szpinaku
- 1/4 małej główki czerwonej kapusty
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek – extra virgin (do polania)
- 1/2 cytryny (sokiem skropcie michę)
- szczypta czarnego pieprzu
Kaszę wymieszałam z soczewicą i ogórkami ale możecie je podać osobno.
.
.
4. Wegańska micha – ryż basmati
Ryż basmati możecie zastąpić każdym innym ryżem. Więcej o jego odmianach oraz czasie gotowania przeczytacie pod tym linkiem.
- 50-80 g ryżu basmati – ugotowanego bez woreczka
- 2 łyżeczki czarnuszki – opcjonalnie ale polecam spróbować – czarnuszka nadaje sałatce intensywnego zapachu
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- kapusta bok choy – 1 mała lub 1/2 dużej. Sparzyłam ją przed podaniem żeby zmiękła
- świeży ogórek – ilość według uznania
- 4-5 rzodkiewek
- 1/2 świeżej papryki – dowolny kolor
Składniki polejcie sosem przygotowanym z:
- 1 łyżki jasnego sosu sojowego
- jednej łyżki octu ryżowego (można zamienić go na 1 łyżkę soku z cytryny)
- 1 łyżki oleju sezamowego – on tu robi robotę . Nadaje misce orzechowy smak
.
.
5. Wegańska micha – kasza orkiszowa
Po ugotowaniu drobna kasza orkiszowa wygląda jak jakiś kleik. Zamiast orkiszowej możecie użyć innej kaszy – jęczmiennej, owsianej, jaglanej, gryczanej białej lub prażonej.
- 50-80g kaszy – ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
- kilka suszonych pomidorów
- 2 łyżki pestek słonecznika
- kiszona kapusta
- kiełki – dowolne
- surowa cukinia – pokrojona w plasterki. TAK – cukinię można jeść na surowo
- 1/2 awokado
- łyżka hummusu lub ugotowane ziarna ciecierzycy (1/2 szklanki). Ja akurat miałam w lodówce hummus
- 1/2 cytryny – sokiem skropcie michę
- 1 łyżka oleju z pestek dyni – też do polania
Po ugotowaniu kaszę wymieszajcie z pomidorami oraz słonecznikiem i dodajcie do niej olej z pestek dyni. Pozostałe warzywa pokrójcie. Na końcu wszystko skropcie cytryną
.
.
Smacznego i na zdrowie
.
Tu macie link do 5 misek (sałatek) z kaszą gryczaną w roli głównej.
.
.
Świetne pomysły 🙂 u Ciebie zawsze coś smacznego/ciekawego do poczytania. Propozycje z kaszą gryczaną sprawdziły się u mnie bardzo dobrze, te wyglądają pysznie, wiec pewnie będzie tak samo :))