Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wege kuchnia nie musi być ani trudna, ani nudna. Rozpocznij przygodę z roślinną kuchnią, bazując na moich przepisach wegetariańskich. Daj porwać się kolorom, smakom i aromatom! Obiecuję – nie znajdziesz tu nudny, a każdy z wegetariańskich przepisów przypadnie do gustu nawet zagorzałym mięsożercom.

Przepisy wegetariańskie

Szakszuka – danie idealne o każdej porze dnia

Szakszuka, albo raczej moja jej interpretacja, pojawia się na stole w zależności od chęci i nastroju. Podczas śniadania, czasami na obiad a i zdarza się ją robić lub na kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut a jej smak rozgrzewa i dodaje energii w te zimowe, deszczowe dni.

Pieczone bataty | fasola | pomidory | kozi ser

Bataty czyli słodkie ziemniaki są naszym ulubionym warzywem w zimie. Są praktycznie bezobsługowe i zwykle pieczemy je w piekarniku jak frytki i wyjadamy z domowym sosem pomidorowym lub układamy na sałacie posypane jedynie białym kozim serem, który przełamuje ich delikatny, słodki smak. Moim ostatnim odkryciem są pieczone bataty podane z ostrą fasolką, kozim serem i dużą ilością świeżego koperku.

Jaglanka na zdrowe śniadanie w dwóch odsłonach

Kasza jaglana jest wyjątkowo wdzięcznym produktem – sprawdza się w wersjach na słodko z cynamonem i owocami a w odsłonie wytrawnej jest delikatną bazą dla wyraźniejszych w smaku przypraw i warzyw. Upodobałam sobie jaglankę na śniadanie i w zależności od nastroju robię ją w jednej z wersji z ulubionymi dodatkami. Zobaczcie jakie to proste.

Bezglutenowe muffiny z dynią i goji

No tak – znowu mnie naszło na pieczenie i znowu jest to deser. Szukałam czegoś prostego w wykonaniu ale zdrowego – bez mąki pszennej, cukru i nadmiaru tłuszczu. Tym razem są to bezglutenowe muffiny z dynią i jagodami goji – dzięki daktylom i jagodom bardzo słodkie w smaku. Idealne jako przekąska albo słodkie śniadanie.

Regeneracyjny zielony koktajl z ananasem i szpinakiem

To żadna nowość, że zielone koktajle pijam od ponad trzech lat – prawie codziennie rano przed śniadaniem lub jako śniadanie miksuję sobie ulubione owoce i warzywa z różnymi dodatkami (do wersji śniadaniowej dodaję płatki owsiane lub jaglane). Często powtarzam, że to dobry pomysł na pierwszą porcję owoców i warzyw w ciągu dnia a powinniśmy ich jeść codziennie jak najwięcej – dla zdrowia. Tym razem na bloga wrzucam prosty przepis na regeneracyjny zielony

Czytaj…

Kasza gryczana z pomidorami na szybki i zdrowy obiad

Chociaż od kilku miesięcy wprawiam się w gotowaniu to długie przebywanie w kuchni nie stało się moim ulubionym zajęciem. Nadal wolę dania, których przygotowanie zajmuje niewiele więcej niż ich późniejsze jedzenie. Tak właśnie jest z potrawą, którą upodobałam sobie wyjątkowo jesienią i którą robię przynajmniej raz w tygodniu – aż mi się znudzi (oby nie szybko). Kasza gryczana z pomidorami to świetny sposób ma szybki i zdrowy obiad albo kolację.

Zdrowy deser – mus z awokado i banana

Banany nabrały cętek jak u lamparta a skórka awokado ugina się przy każdym dotknięciu? To odpowiedni moment na pyszny i zdrowy deser. Jest on wręcz idealny dla osób uprawiających sport – taki owocowy mus to szybka dawka energii, witamin i minerałów po treningu.

Świąteczno-zimowy zielony koktajl

Jeżeli śledzicie mój profil na Instagramie to zapewne wiecie, jak często wypijam rano zielony koktajl. Wkręciłam się w miksowanie już kilka lat temu a inspiracją była dla mnie książka Rewolucja zielonych koktajli Victorii Boutenko. Nie jestem aż takim radykałem jak autorka a zielone koktajle są dla mnie poranną dawką witamin i minerałów. Dzisiaj pokażę Wam świąteczno-zimową wersję ulubionego napoju.

Śniadanie w domu – ulubione dania

O mojej awersji do gotowania pisałam jakiś czas temu – link. I choć rozpoczęłam w październiku projekt własnej edukacji kulinarnej to nie mogę powiedzieć, że już złapałam bakcyla. No jeszcze nie. Tymczasem jeść trzeba a pracując w biurze nie mam czasu na stołowanie się wyłącznie w restauracjach. W domu najczęściej jem śniadania – są szybkie w przygotowaniu (zajmują kilka minut z nielicznymi wyjątkami) i dzięki nim w szybki sposób mogę zaspokoić

Czytaj…

Przepisy wegetariańskie – pomysły na dania z warzywami z roli głównej 

Przepisy wegetariańskie zyskały w ostatnich latach na popularności. Miliony ludzi decyduje się jeść mniej mięsa, drobiu i ryb, zastępując je większą ilością warzyw. Istnieje wiele powodów, dla których ludzie sięgają po przepisy wegetariańskie. Niektórzy robią to z powodów zdrowotnych, inni z powodów religijnych, niektórzy z pobudek etycznych, a jeszcze inni dlatego, że po prostu wolą nie jeść mięsa lub ryb. Niezależnie od tego, jaki jest Twój powód przejścia na dietę wegetariańską, oto moja kolekcja łatwych do wykonania wegetariańskich przepisów. Wszystkie te potrawy zawierają warzywa jako główne składniki. Dodatkowo, przepisy na wegetariańskie obiady są również zbilansowane, aby zapewnić Ci wszystko, czego potrzebujesz od dobrze zbudowanego planu żywienia.

Dania wegetariańskie – warzywne inspiracje

Pierwszym krokiem do stworzenia pysznych dań wegetariańskich jest wybór odpowiednich składników. Ważne jest, aby wiedzieć, które warzywa są odpowiednie dla diety wegetariańskiej, a których lepiej unikać. Ważne jest również, aby wiedzieć, które składniki można łączyć z różnymi produktami. Na przykład, niektóre warzywa dobrze komponują się z serem, podczas gdy inne sprawdzają się z bezmlecznymi alternatywami, takimi jak mleko kokosowe lub orzechy nerkowca. Dania wegetariańskie są często zdrowe i niskokaloryczne, ale ważne jest, aby wybrać odpowiednie składniki, które po prostu lubimy. Warzywa są niskokaloryczne, ale mają wysoką zawartość błonnika, witamin i minerałów takich jak np.: wapń. To czyni je idealnym wyborem dla zdrowej, zbilansowanej diety.

Wegetariańskie obiady dla całej rodziny

Wiele potraw bazujących na warzywach, idealanie nadaje się jako główne danie obiadowe. Oto kilka szybkich pomysłów na zdrowe, smaczne i pożywne wegetariańskie obiady. Przyprawione curry z soczewicy i warzyw – aromatyczny obiad wegetariański, gotowany z soczewicą i dużą ilością przypraw. Jest to bardzo łatwe i szybkie do wykonania danie. Możesz podać je z ryżem lub chlebem naan na pyszny i zdrowy wegetariański obiad. A może tacos z warzywami i fasolą? To popularny posiłek i możesz uczynić go całkowicie wegetariańskim, używając fasoli i warzyw zamiast mięsa. Możesz dodać swoje ulubione warzywa i połączyć je z fasolą kidney, uzyskasz wtedy smaczny i pożywny wegetariański obiad. Masz ochotę na zupę? Zupa z marchwi i soczewicy to świetny sposób na zachowanie zdrowia. Jest łatwa do wykonania, bardzo pożywna i możesz uczynić ją wegetariańską, używając soczewicy zamiast mięsa. Jest zdrowa, pyszna i bardzo pożywna!