Prosty i szybki przepis na ciasto z rabarbarem słodzone owocami i karobem
Moje pierwsze podejście do tego ciasta okazało się zupełnym niewypałem. O ile sam rabarbar konsystencję miał udaną i kwaśny smak zachował to reszta była bez smaku. Ale zawzięłam się i w końcu wyszło – ciasto z rabarbarem słodzone owocami i karobem. Musicie go spróbować bo przecież sezon na rabarbar mamy w pełni.
Spis treści
Jak już coś gotuję lub piekę to musi być prosto i szybko bo dłużej niż 30 minut w kuchni nie wytrzymam. Przygotowanie ciasta upraszczam do maksimum zachowując oczywiście pewne zasady – mokre do mokrego a potem do tego suche składniki. Ponieważ cukru rafinowanego ani soli kuchennej w kuchni nie używam do ciasta dodałam słodkie owoce, które dobrze zrównoważyły kwaśny smak rabarbaru (o jego właściwościach pisałam w poście o rabarbarowych babeczkach). Dodatkowo zamiast gorzkiego kakao użyłam karobu (mączki chleba świętojańskiego), który jest naturalnie słodki i nadaje wypiekom ciemny kolor.
Przygotowanie ciasta rozpocznijcie od dokładnego umycia rabarbaru, gruszek i banana. Rabarbar obierzcie i pokrójcie w kawałki wielkości około 6×6 mm, to samo zróbcie z gruszką (tylko jej nie obierajcie) a banana rozgniećcie widelcem w oddzielnej misce.
Składniki na ciasto z rabarbarem – na foremkę o wielkości 20×20 cm
- 200 g mąki orkiszowej lub pszennej razowej (typu graham)
- 2 jajka
- 80 ml oleju rzepakowego (rafinowanego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
- 2 czubate łyżki karobu
- 1 większy dojrzały banan – rozgnieciony widelcem
- 2 dojrzałe gruszki – pokrojone w kostkę
- 2 duże łodygi rabarbaru – obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę
Wykonanie
- Owoce macie już umyte i pokrojone/rozgniecione – poczekają do końca wyrabiania ciasta
- Mikserem w większej misce rozbijcie jajka, po chwili dodajcie do nich olej i dalej miksujcie.
- Nie zwlekając dodajcie mąkę, proszek do pieczenia i karob. Powstanie gęsta masa, którą zluzuje dodanie rozgniecionego banana.
- Mikser możecie już schować. Do masy wrzućcie pokrojoną gruszkę oraz rabarbar i dokładnie wymieszajcie wszystko łyżką.
- Gęstą owocową masę (w zasadzie owoce obtoczone w cieście) przełóżcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczenie – 30 minut w 200°C
Ciasto po ostygnięciu będzie bardziej zwarte. Możecie je dodatkowo posypać karobem.
Ciasto rabarbarowe nie jest wskazane dla osób chorujących na cukrzycę (ze względu na banana) oraz osób z kamicą nerek czy reumatyzmem (przez rabarbar).
Wiem, że osoby z insulinoopornością (stanem przedcukrzycowym) mogą jeść banany, ale te zielone, niedojrzałe. Najlepiej dla nich jeść owoce w całości, nie w koktajlach, czyli pewnie też nie rozgniecione, więc obawiam się, że nawet gdybym zrobiła to ciasto z niedojrzałym bananem, to odpada, ale jeszcze dopytam swoją dietetyczkę, bo brzmi smakowicie! 🙂
Niestety musisz uważać na IG produktów więc większość owoców odpada – tym bardziej gotowanych i pieczonych bo ich IG jest jeszcze wyższe niż surowych. Ale bez słodkości też można sobie świetnie radzić:) Unormuj swój cukier a od czasu do czasu będziesz mogła skusić się na deser bez dodatku cukru:)
Idealny wpis, właśnie zastanawiałam się co zrobić z rabarbaru, który kupiłam ostatnio. Ciasto już w piekarniku, co prawda przepis trochę zmodyfikowałam, bo akurat miałam jabłka, a nie gruszki no i poszedł ksylitol z cynamonem zamiast karobu. Nie mogę się doczekać ;P
Czy karob można zastąpić kakao? ?
tak ale karob robi tu też za słodzik więc dodaj więcej bananów
czy zrobię duży błąd używając zwykłej mąki tortowej zamiast graham? ew wymieszam z gryczaną 😀 czy typ mąki ma wpływ na smak ciasta? 🙂
Graham jest bardziej wyraźna w smaku – charakterystyczna. A tortowa delikatna:) więc i ciasto wyjdzie inne:)