Truskawki codziennie czyli sposób na zdrowe śniadanie przez pięć dni (vol 2)
Sezon na truskawki mamy w pełni – cieszmy się zatem tymi słodkimi, pachnącymi wiosną i latem owocami – bo przecież tak szybko się kończą. A żeby Wam się nie znudziły podpowiadam jak szybko przygotować zdrowe śniadanie z truskawkami w roli głównej. Jutro tydzień rozpocznie się hasłem jedzmy truskawki codziennie – na zapas.
Spis treści
Dlaczego warto jeść truskawki?
Mają mało kalorii (jedynie 32 kcal w 100g) i niski Indeks Glikemiczny -40 (więc Wam nie wybiją glukozy wysoko i nie będzie po nich drastycznego zejścia cukrowego). A przy tym mają bardzo dużo witaminy C (aż 60mg w 100g) więc działają antyoksydacyjnie na komórki organizmu. Jedzone w małych ilościach (czyli nie od razu po kilogramie) podkręcają przemianę materii. Można je jeść w zasadzie bezkarnie – byleby bez bitej śmietany.
Oto pomysły na truskawki codziennie przez pięć dni
OWSIANKA Z TRUSKAWKAMI
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka chia
- kilka orzechów włoskich
Składniki zalejcie niewielką ilością wrzątku, wymieszajcie i zostawiacie na około 5 minut. Na wierzch tej energetycznej mieszanki pokrójcie świeże truskawki. Możecie dodać łyżeczkę miodu gryczanego. Do takiego śniadanie świetnie pasuje herbata pu-erh (bogata w polifenole, które wspomagają odchudzanie – ale trzeba wypić 5-6 filiżanek dziennie, wtedy tez dostarczycie sobie tyle samo kofeiny co w jednej filiżance kawy).
TRUSKAWKI Z KASZĄ JAGLANĄ
O tym jak szybko przygotować kaszę jaglaną przeczytacie w tutaj i oczywiście będą do niej pasować truskawki z morelami. Na zdjęciu widzicie kaszę z chia, goji i orzechami ale równie dobrze będzie smakować sama kasza i wmieszane w nią truskawki. Tu obowiązuje pełna dowolność podania.
PŁATKI JAGLANE Z GNIECIONYMI TRUSKAWKAMI
To jest śniadanie EXPRESS – płatki jaglane zalewacie wrzątkiem a w oddzielnej miseczce widelcem rozgniatacie truskawki. Potem łączycie płatki z truskawkami – wyjdzie coś jakby budyń. Teraz wystarczy wkroić świeże truskawki (szypułki są jadalne), dodać świeżej mięty i posypać wszystko mielonym makiem (lub chia, orzechami i innymi chrupiącymi dodatkami).
KANAPKI Z MASŁEM ORZECHOWYMI I TRUSKAWKI CODZIENNIE
Pisałam Wam już kiedyś o domowym maśle orzechowym. To stały bywalec naszej lodówki a teraz, kiedy sezon na truskawki mamy w pełni, prawie codziennie zajadam się kanapkami z chlebem żytnim, masłem i tymi pachnącymi latem owocami. Koniecznie spróbujcie tego połączenia – można się od niego uzależnić. Ale uwaga – o ile truskawki dużo kalorii nie mają oto masło orzechowe jest już istną bombą kaloryczną. Takie rarytasy zostawcie sobie na pierwsze śniadanie lub posiłek po treningu (na szybkie uzupełnienie strat energetycznych).
KOKTAJL Z TRUSKAWKAMI
Truskawki możecie miksować praktycznie ze wszystkim. Świetnie smakują z mlekiem roślinnym – sojowym, migdałowym, owsianym. Ten koktajl to połączenie poniższych składników, które mocny blender kielichowy zmiksuje na gładki napój. Pięknie pachnie i świetnie smakuje.
- 1 grejpfrut
- 1 szklanka truskawek z szypułkami
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie)
- 2 cm świeżego imbiru
- kilka liści mięty
- 1/4 szklanki wody
Więcej o miksowaniu koktajli przeczytacie w moich poradnikach – co z czym łączyć w zielonych koktajlach w jego drugiej części – jak dobierać proporcje w koktajlach.
A Wy jakie truskawkowe połączenia najczęściej jadacie?
.
.
.
Truskawki są jak dla mnie tak apetycznym owocem, że każde danie z ich udziałem wygląda przepysznie! Zaczynać z nimi dzień to jak dla mnie super opcja! 🙂
Prawda – są pyszne. I trzeba najeść się na zapas bo tak szybko się kończą.