Słodkie babeczki z rabarbarem
Rabarbar – wszędzie rabarbar więc i u mnie też. Jako dziecko nie przepadałam za jego kwaśnym smakiem – chyba, że był składnikiem słodkiego ciasta lub kompotu mojej Mamy. Z czasem odzwyczaiłam się od cukru i zaczęłam doceniać wyraźne smaki warzyw – nawet te ekstremalnie kwaśne czy nawet gorzkie. W tym przepisie na babeczki z rabarbarem jest jeden element słodki, który złagodzi kwasowość – mój ulubiony dodatek do ciasta czyli banany.
Spis treści
Pamiętam, że w rogu ogrodu moich rodziców rósł olbrzymi rabarbar, z którego Mama gotowała kompoty lub dawał mi i mojej Siostrze do jedzenia po łodydze (w zasadzie to nie łodyga a ogonek liściowy) – maczałyśmy go w cukrze, żeby choć trochę stłumić kwas. Tak było do czasu kiedy okazało się, że nasz pies Stefan miał pod owym wielkim krzakiem toaletę – tego dnia wyjaśniło się dlaczego rabarbar co roku rósł taki okazały. Od tego dnia ilość rabarbaru jadanego w naszym domu drastycznie zmalała.
Jeżeli znacie mój przepis na błyskawiczne muffiny bananowe czy owocowe muffiny to te z rabarbarem są kolejną jego modyfikacją – zmieniam w nim jedynie rodzaj mąki, ilość oleju i owoce. Słodzikiem są dojrzałe banany.
Co warto wiedzieć o samym rabarbarze?
W rabarbarze jadalny jest jedynie ogonek liściowy – liście są dla nas trujące. Rabarbar to źródło witaminy A, C i E, potasu, sodu, magnezu i żelaza. W 100g znajduje się zaledwie 20kcal ale rabarbar (tak jak szczaw, szpinak, kawa i herbata) zawiera dużo szkodliwego dla człowieka kwasu szczawiowego więc uważajcie z ilością bo kwas szczawiowy wiąże jony wapnia i może powodować kamicę nerkową oraz niedobory wapnia w organizmie. Rabarbar nie jest polecany osobom chorym na nerki i reumatyzm. Ale obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie) obniża zawartość szczawianów w pożywieniu nawet o 50% – więc jedzenie łodygi na surowo nie polecam ale pieczoną w babeczkach od czasu do czasu można zjeść.
Składniki na babeczki z rabarbarem – 12 sztuk
- 250g mąki pszennej razowej – graham
- 100ml oleju rzepakowego – rafinowanego
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
- W misce rozgniećcie widelcem banany a rabarbar umyjcie i pokrójcie na drobne kawałki np 5×5 mm
- W drugiej misce zmiksujcie jajka z olejem rzepakowym. Dodajcie do nich mąkę, proszek do pieczenia a po połączeniu składników dorzućcie rozgniecione banany.
- Od tego momentu mikser już Wam nie będzie potrzebny
- Do masy dodajcie rabarbar i wymieszajcie wszystko łyżką
- Nałóżcie masę do foremek na muffiny
Babeczki z rabarbarem pieczcie przez 30 minut w 200°C
Babeczki wyjdą zarumienione z wierzchu a soczyste i słodko-kwaśne w środku. Będą gotowe do zjedzenia po ostygnięciu.
Czy można użyć ,zamiast mąki pszennej graham, mąkę orkiszową pełnoziarnistą? Akurat taką mam pod ręką 🙂
tak – orkiszowa też będzie ok