Truskawki nietypowo czyli 3 pomysły na zupełnie nowe dania
W tym roku zauważyłam u siebie większą niż zazwyczaj ochotę na truskawki. Może dlatego, że są teraz wyjątkowo słodkie i soczyste – cóż, ta słoneczna patelnia i niewiele deszczu widocznie im sprzyjają. Pewnie nie jestem wyjątkiem i nie ja jedyna zajadam się truskawkami codziennie. Też tak macie? To zobaczcie jak możecie urozmaicić sobie truskawkowe doznania i zjeść truskawki nietypowo – w nowych kompozycjach.
Spis treści
Okazuje się, że truskawki pasują prawie do wszystkiego. Są świetnym dodatkiem do słodkich deserów, śniadaniowych owsianek i jaglanek, pierogów z owocami i dań mięsnych. Już klasyką są truskawki z bitą śmietaną, maczane w gorzkiej czekoladzie czy podawane do kieliszka szampana. Nie mówiąc już o tym jak soczyste i dojrzałe owoce smakują same w sobie – jak wiosna i lato naraz.
Ale nadchodzi taki moment, w kolejnym tygodniu obżerania się tymi słodkimi maleństwami, że mam dość. Nie wcisnę w siebie już kolejnej, słodkiej, truskawkowej potrawy ale przecież nie zrezygnuję tak zupełnie z tych owoców – jeszcze jest za wcześnie, jeszcze mam niedosyt. I to jest ten moment, w którym zaczynam wymyślać, szukać nowych smaków i eksperymentować. Oto i efekt tych eksperymentów – trzy trafione dania, które mogę Wam z całego serca polecić – przetestowałam je na sobie i na M. Wyszły przesmaczne i przedobre.
Wszystkie propozycje są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – już standardowo zajmie Wam to około 15-20 minut.
Truskawki nietypowo
Pietruszkowe pesto / razowy makaron / truskawki
Nikt nie powiedział, że zielony sos można przygotować tylko z bazylii. Ja miksuję to co mam w lodówce a trafiłam akurat na pietruszkę i liście rzodkiewki. Wstawcie makaron do gotowania i w tym czasie przygotujcie sobie to cudne pesto.
Składniki na 2 porcje:
- 250g suchego makaronu razowego – ja użyłam penne
- pęczek pietruszki
- kilka większych liści rzodkiewki
- 100g nerkowców
- 2 duże ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 4-5 łyżek oleju lnianego (może być rzepakowy nierafinowany)
- 1/4 łyżeczki chilli
Wszystkie składniki na pesto zmiksujcie blenderem ręcznym na dosyć gładką masę – grudki orzechów powinny być wyczuwalne. Podawajcie sos z makaronem i dowolną ilością truskawek.
Tylko UWAGA – można się uzależnić od tego smaku – truskawki plus czosnek i cytryna – pyyycha.
Kanapki z sardynką / koperek / truskawki
To jest posiłek na totalnego leniucha – wystarczy pokroić chleb a w misce rozgnieść sardynki z koperkiem i chilli (lub czarnym pieprzem). Nie spodziewałam się jak dobrze z sardynkami będą smakować truskawki – okazały się dodatkiem idealnym.
Sałatka – ziemniaki / koperek / bób / olej lniany / truskawki
Tu przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu – trzeba ugotować ziemniaki (około 20 min) i bób (około 5 do 10 min). Im kupicie je młodsze tym czas gotowania będzie krótszy.
Ziemniaki najlepiej jest przestudzić przed podaniem, możecie ugotować je sobie nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce (więcej o gotowaniu ziemniaków przeczytacie tutaj). Potem pozostanie Wam już tylko pokrojenie koperku, ziemniaków, obranie bobu, przyprawienie sałatki pieprzem i dodanie truskawek.
Truskawki rzeczywiście pasują do wszystkiego.
Ciekawa jestem, czy próbowaliście już truskawek ze śledziami? To będzie mój kolejny test. A może eksperymentowaliście z innymi połączeniami. Dajcie znać w komentarzach a z chęcią wypróbuję Wasze pomysły.
.
.
.
.