Owocowe muffiny – słodka zapowiedź lata
Tak mnie dzisiaj naszło na coś słodkiego – wygrzebałam z zamrażalki paczkę owoców leśnych, z lodówki mąkę orkiszową a z parapetu dwa dojrzałe banany. Po dwudziestu minutach owocowe muffiny były już gotowe – idealne towarzystwo do mocnej kawy. Tak mogłabym zaczynać każdy poniedziałek.
Spis treści
Mrożone owoce zachowują swoje wartości odżywcze dużo lepiej niż przetwory poddane temperaturze (dżemy, konfitury, kompoty). I choć stracą część witamin podczas pieczenia to przekażą również swoją kwasowość i smak lata tym słodkim babeczkom. To co lubię w tym przepisie to jego prostotę i szybkość wykonania – całość przygotowań oraz pieczenie zajmują nie więcej niż 30 minut. A przepis jest modyfikacją błyskawicznych muffinów bananowych, które tak Wam się spodobały w grudniu. Tu mąkę razową zastąpiłam orkiszową oraz dodałam owoce leśne – reszta jest równie prosta. I tak jak w poprzednim przepisie tak i tutaj do ciasta nie dodawałam cukru – banany są już wystarczająco słodkie.
OWOCOWE MUFFINY – SKŁADNIKI NA 12 szt
- 250 g mąki orkiszowej (pamiętajcie aby przechowywać ją w lodówce ponieważ szybko się utlenia)
- 80 ml oleju rzepakowego (rafinowanego)
- 2 jajka (o tym jakie wybierać przeczytacie w tym poście) a w wersji wegańskie pomińcie jajka i zamiast nich dodajcie 1 banana więcej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka mrożonych owoców leśnych (lub inna mieszanka drobnych owoców) – w lecie używajcie świeżych.
.
WYKONANIE
- Przygotujcie sobie foremki na muffiny – ja dla wygody używam papierowych lub silikonowych foremek, których nie muszę smarować dodatkowo tłuszczem.
- W jednej misce rozgniećcie widelcem banany. W szklance połączcie mąkę z proszkiem i sodą.
- Owoce mrożone trzymajcie w zamrażalce do momentu aż ciasto będzie gotowe – nie chcemy aby się za wcześnie rozmroziły bo wyjdzie z nich mus a nam zależy na owocach w całości. Jeżeli do przygotowania muffinów używacie owoców świeżych to umyjcie je i odstawcie do wyschnięcia.
- Nastawcie piekarnik na 200°C – bez termoobiegu.
- W większej misce zmiksujcie jajka i dodajcie do nich olej rzepakowy – nie traćcie na to za dużo czasu – składniki mają się połączyć a nie ubić na biszkopt.
- Do jajek i oleju dodajcie mąkę, proszek do pieczenia i sodę – zmiksujcie tak aby składniki się połączyły (wyjdzie dość gęsta masa) i dodajcie do nich banany (od razu masa się zluzuje).
- Teraz przyszła kolej na owoce – mikser już Wam nie będzie potrzebny. Owoce wymieszajcie z masą za pomocą łyżki tak aby równomiernie się w niech rozłożyły.
- Nakładajcie masę do foremek łyżką.
.
PIECZENIE – 20 minut w 200°C
Muffiny wyglądają cudnie – ale smakują jeszcze lepiej. Koniecznie je upieczcie bo przecież to takie szykie i proste
.
Inne przepisy na muffiny znajdziecie pod linkiem.
.
.
szkoda że takiej foremki nie mam bo zrobiłabym je już jutro! 🙂
Monika, muszę przyznać, że jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego bloga. To jest miejsce, którego szukałam. Proste i zdrowe przepisy, nie wymagające wielu składników. Cudo!
Trzymaj tak dalej i czekam na kolejne inspiracje – oby było ich jak najwięcej.
Wielkie dzięki za kawał dobrej pracy.
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Dużo one dla mnie znaczą:)
Właśnie zrobiłam i są przepyszne! Lepsze niż z niejednej cukierni!!!! 🙂
Cieszę się że smakowały:)