Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Owocowe muffiny – słodka zapowiedź lata

Tak mnie dzisiaj naszło na coś słodkiego – wygrzebałam z zamrażalki paczkę owoców leśnych, z lodówki mąkę orkiszową a z parapetu dwa dojrzałe banany. Po dwudziestu minutach owocowe muffiny były już gotowe – idealne towarzystwo do mocnej kawy. Tak mogłabym zaczynać każdy poniedziałek.

Mrożone owoce zachowują swoje wartości odżywcze dużo lepiej niż przetwory poddane temperaturze (dżemy, konfitury, kompoty). I choć stracą część witamin podczas pieczenia to przekażą również swoją kwasowość i smak lata tym słodkim babeczkom. To co lubię w tym przepisie to jego prostotę i szybkość wykonania – całość przygotowań oraz pieczenie zajmują nie więcej niż 30 minut. A przepis jest modyfikacją błyskawicznych muffinów bananowych, które tak Wam się spodobały w grudniu. Tu mąkę razową zastąpiłam orkiszową oraz dodałam owoce leśne – reszta jest równie prosta. I tak jak w poprzednim przepisie tak i tutaj do ciasta nie dodawałam cukru – banany są już wystarczająco słodkie.

 

OWOCOWE MUFFINY – SKŁADNIKI NA 12 szt

  • 250 g mąki orkiszowej (pamiętajcie aby przechowywać ją w lodówce ponieważ szybko się utlenia)
  • 80 ml oleju rzepakowego (rafinowanego)
  • 2 jajka (o tym jakie wybierać przeczytacie w tym poście) a w wersji wegańskie pomińcie jajka i zamiast nich dodajcie 1 banana więcej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mrożonych owoców leśnych (lub inna mieszanka drobnych owoców) – w lecie używajcie świeżych.

.

WYKONANIE

  1. Przygotujcie sobie foremki na muffiny – ja dla wygody używam papierowych lub silikonowych foremek, których nie muszę smarować dodatkowo tłuszczem.
  2. W jednej misce rozgniećcie widelcem banany. W szklance połączcie mąkę z proszkiem i sodą.
  3. Owoce mrożone trzymajcie w zamrażalce do momentu aż ciasto będzie gotowe – nie chcemy aby się za wcześnie rozmroziły bo wyjdzie z nich mus a nam zależy na owocach w całości. Jeżeli do przygotowania muffinów używacie owoców świeżych to umyjcie je i odstawcie do wyschnięcia.
  4. Nastawcie piekarnik na 200°C – bez termoobiegu.
  5. W większej misce zmiksujcie jajka i dodajcie do nich olej rzepakowy – nie traćcie na to za dużo czasu – składniki mają się połączyć a nie ubić na biszkopt.
  6. Do jajek i oleju dodajcie mąkę, proszek do pieczenia i sodę – zmiksujcie tak aby składniki się połączyły (wyjdzie dość gęsta masa) i dodajcie do nich banany (od razu masa się zluzuje).
  7. Teraz przyszła kolej na owoce – mikser już Wam nie będzie potrzebny. Owoce wymieszajcie z masą za pomocą łyżki tak aby równomiernie się w niech rozłożyły.
  8. Nakładajcie masę do foremek łyżką.

.

PIECZENIE – 20 minut w 200°C

Muffiny wyglądają cudnie – ale smakują jeszcze lepiej. Koniecznie je upieczcie bo przecież to takie szykie i proste

owocowe muffiny

owocowe muffiny

.

Inne przepisy na muffiny znajdziecie pod linkiem.
.
.



5 Discussions on
“Owocowe muffiny – słodka zapowiedź lata”