Wegańskie muffiny bananowe – nowy przepis
Wegańskie muffiny bananowe to nowa wersja najbardziej popularnego przepisu na tym blogu. Błyskawiczne muffiny bananowe przeglądało już ponad 100 tys osób. Wow! Teraz przyszedł czas na przepis w 100% roślinny. Zapewniam Was, że te muffiny „gubiąc jajka” nie straciły nic ze smaku.
Spis treści
Tym razem do przygotowania ciasta nie użyłam żadnego urządzenia typu blender czy robot kuchenny. Składniki świetnie łączą się mieszane widelcem lub łyżką. W tym przepisie nie chodzi bowiem o precyzję i idealną strukturę. Te babeczki mogą wyjść nierówne, grudowate. W nich chodzi o smak.
.
Wegańskie muffiny bananowe – składniki na 12 sztuk
Suche składniki
- 200 g mąki orkiszowej – możecie użyć też pszennej graham. Tego przepisu nie testowałam na mąkach bezglutenowych
- 1 płaska łyżka mielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Próbowałam piec te babeczki bez proszku i niestety, w rezultacie wyszły twarde, zbite choć w smaku bardzo ok. Ja jednak wolę wyrośnięte, pulchne i wilgotne w środku muffiny
Mokre składniki
- 3 dojrzałe banany. Im będą bardziej dojrzałe tym babeczki wyjdą słodsze.
- 100 ml oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć i piec
- 100 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzi się sojowe i owsiane
Dodatki – opcjonalnie
- siekane migdały – około 100 g
.
Wegańskie muffiny bananowe – przygotowanie
- Zacznijcie od rozgniecenia bananów – polecam użyć do tego dłoni i nie przykładać się do tego zadania zbytnio dokładnie. Jak w uzyskanej bananowej pulpie zostaną grudki to super – w babeczkach stworzą wilgotne, słodkie miejsca
- W jednej misce wymieszajcie wszystkie suche składniki
- Do rozgniecionego banana wlejcie olej i mleko i dokładnie wymieszajcie je – widelec sprawdzi się tu doskonale
- Teraz przesypcie do mokrych składników suche i mieszajcie dalej. W ten sposób uzyskacie dosyć klejące, gęste ciasto.
- Jeżeli chcecie dodać do niego kruszonych migdałów to teraz będzie czas aby to zrobić
- A już na samym końcu przełóżcie ciasto łyżką do foremek do pieczenia i gotowe
Czas pieczenia to 20 minut w temperaturze 200°C
Te babeczki najlepiej smakują na zimno.
.
.
Komentarze i pytania możecie zostawiać na FB.
.
.