Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wegetariańska sałatka z tortellini – poznaj sprawdzone przepisy

Sałatka to proste do przygotowanie danie, które idealnie nadaje się na posiłek zarówno jedzony w domu, jak i zabierany z sobą do pracy. To także świetny sposób na urozmaicenie diety i wprowadzenie do niej większej ilości warzyw. Szukasz inspiracji na ciekawe sałatki? Poznaj przepisy na sałatkę z tortellini. Przyrządzisz je w kilkanaście minut ze składników, które często masz już w swojej lodówce.

Co to jest tortellini?

Tortellini to włoski przysmak, który jest dobrze znany także poza granicami tego kraju. Są to niewielkie pierożki, zazwyczaj wypełnionych mięsem, serem lub grzybami. Tortellini pochodzą z regionu Emilia-Romania we Włoszech. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta jajecznego, które jest wycinane na kawałki i formowane w małe kółka. Następnie farsz jest umieszczany na środku, a ciasto jest składane i formowane w kształt pieroga lub kapelusza. Gotowe danie gotuje się we wrzącej wodzie lub bulinie. Włosi jedzą tortellini z sosem lub z roztopionym masłem z dodatkiem szałwii.

Obecnie nie musisz już samodzielnie lepić małych pierożków. W sklepach dostępne są suche produkty, które podobnie jak makaron gotuje się w wodzie. Możesz zjeść je samodzielnie lub wykorzystać, jako bazę do przygotowania innego dania. Sałata z tortellini to sycące danie, które możesz podać na przyjęcie lub zjeść je na obiad, czy kolację. Do tego, dodatek ten dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Dzięki temu możesz wykorzystać wiele produktów i zrobić swoje ulubione kompozycje.

Sałatka z tortellini – składniki, których możesz użyć do jej przygotowania

Miękkie pierożki z farszem dobrze komponują się z chrupiącymi warzywami. Pokrój w drobną kostkę to, co najbardziej lubisz. Możesz zdecydować się na paprykę, pomidory, ogórka. W ten sposób powstanie wegetariańska sałatka z tortellini. Jeśli dodasz sos przygotowany na bazie jogurtu, to dodatkowo danie będzie niskokaloryczne. Zjesz coś pożywnego i jednocześnie łatwo będzie Ci kontrolować dzienny bilans energetyczny.

Ponieważ pierożki są dosyć łagodne w smaku, to dobrze komponują się z czymś bardziej wyrazistym. Sałatka z tortellini z ogórkiem konserwowym to bardzo smaczna kompozycja, która przypadnie do gustu wielu osobom. Możesz też dodać strączki w puszkach takie jak kukurydza, groszek, czy kukurydza. Podstawowy przepis, czyli sałata z tortellini z warzywami to baza, którą możesz dowolnie modyfikować zgodnie z tym, na co masz ochotę. Spróbuj wersji z pomidorami i mozzarellą lub szpinakiem i serem feta. Całość możesz posypać orzechami lub chrupiącymi nasionami dyni, czy słonecznika.

Inne pomysły na sałatkę do pracy

Sałatka z makaronem to danie, które ma wiele zalet. Przede wszystkim możesz przygotować ją wcześniej. W przeciwieństwie do popularnych przystawek na bazie sałaty dłużej zachowuje swoją świeżość, a nawet smakuje lepiej, gdy składniki lepiej się z sobą połączą. To sprawia, że sałatka z tortellini idealnie nadaje się do zabrania z sobą na lunch do pracy.

Ten przysmak może też stać się inspiracją, aby na podobnej zasadzie przygotować inne dania. Bazą może być nie tylko makaron, ale też różnego rodzaju kasze, czy ryż. Pysznie smakuje sałatka ziemniaczana z dodatkiem rzodkiewki, szczypiorku i ugotowanych jajek. To kolejne lekkie i jednocześnie pożywne danie, które koniecznie musisz wypróbować.

Co powiesz na nieco egzotyczne połączenie? Ugotuj quinoę według instrukcji na opakowaniu, a następnie połącz ją z ulubionymi warzywami, takimi jak papryka, ogórek, pomidor, cebula i cukinia. Dodaj garść ulubionych zielenin, takich jak rukola lub szpinak, i skrop całość dressingiem z oliwy z oliwek i soku z cytryny. Podobnie możesz wykorzystać kaszę kuskus. Ugotuj ją według instrukcji na opakowaniu, a następnie dodaj pieczone warzywa, takie jak papryka, cukinia, bakłażan i pomidory. Dodaj ulubione orzechy i pestki, takie jak migdały lub pestki dyni, oraz dressing z oliwy z oliwek i soku z cytryny.

Tortellini może stać się bazą, która zawsze będzie dostępna w Twoich kuchennych szafkach. To składnik idealny do tego, aby wykorzystać go w różnych przepisach.