Wegetariańskie kotlety warzywne, czyli pyszne wegeburgery i nie tylko!
Na stołach Polaków od wieków goszczą kotlety – schabowe, mielone, z karkówki, rybne, drobiowe. Zgodnie z recepturą naszych babć, kotlet powinien mieć wkład mięsny, najlepiej tłusty. Obecnie coraz częściej sięgamy po bezmięsną alternatywę, odnajdując nowe zastosowanie warzyw, ziół i przypraw. O warzywach właśnie będzie mowa w niniejszym artykule. Napiszemy, jak zrobić kotlety z warzyw, a jak kotlety warzywne z pieczarkami. Co to są w ogóle te wegeburgery i z jakimi dodatkami najlepiej smakują?
Spis treści
Przeglądając przepisy na różnych blogach, spotkacie setki receptur na kotleciki wegańskie czy wegeburgery. Są to dania bezmięsne, których głównymi składnikami są warzywa, grzyby, a nawet kasze. Po kotlety wegetariańskie sięgają nie tylko osoby, które w ogóle nie jedzą mięsa, ale także poszukujące nowych, ciekawych smaków, aby włączyć je do swojej codziennej diety.
Jak zrobić kotlety warzywne?
Kotlety wegetariańskie to dobry pomysł na rodzinny obiad lub kolację we dwoje. Można je przyrządzić z marchewki, buraków, fasoli, kalafiora, ciecierzycy, soczewicy, papryki, brokuła, itd. Lista niedrogich warzyw, które można w tym celu spożytkować jest naprawdę obszerna. Na początek proponujemy przepis, który polega na wykorzystaniu warzyw z niedzielnego rosołu. Większość Polaków wyrzuca je po sporządzeniu wywaru, a niektórzy robią z nich sałatkę z majonezem.
Aby przygotować proste kotlety warzywne, potrzebujemy: ugotowane warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), jajko, kilka łyżek tartej bułki, po dwie łyżki kwaśnej gęstej śmietany oraz mąki, natkę pietruszki lub koperek, sól i pieprz do smaku oraz oczywiście olej do smażenia. Ugotowane warzywa trzeba lekko rozgnieć widelcem w misce, pamiętając, aby usunąć z nich włókna. Następnie do masy dodać jajko, tartą bułkę, śmietanę, mąkę i posiekaną zieleninę, po czym dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformowane łyżką kotleciki z masy warzywnej smażymy na oleju aż się zarumienią z obu stron.
Kotlecików nie musimy smażyć na oleju czy oliwie. Jakże proste do wykonania są kotlety warzywne z piekarnika, które przyrządzamy tak, jak powyżej, ale uformowane kulki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25-35 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie czasu pieczenia obracamy kotleciki na drugą stronę. W ten sposób można wykonać także kotlety warzywne z pieczarkami.
Przepis na kotleciki z kalafiora
Fanom kalafiora polecamy kotleciki, które można podawać jako przekąskę lub danie główne. Do sporządzenia potrawy potrzebujemy kalafiora, dwóch kromek białego chleba (lub bułki), dwóch jajkek, bułkę tartą, cebulę dymkę, ząbek czosnku, mieloną słodką paprykę, pieprz i sól do smaku oraz olej do smażenia. Na początku gotujemy kalafiora w osolonej wodzie, odsączamy, studzimy. Dodajemy jajka, bułkę, posiekane cebulę ze szczypiorkiem i czosnek oraz bułkę tartą i doprawiamy przyprawami. Całość masy mieszkamy, po czym formujemy z niej małe kotleciki, obtaczamy w jajku i bułce tartej oraz smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Kotleciki wegańskie
Wśród potraw dla wegan znaleźliśmy ciekawe przepisy na kotlety marchewkowe, z batata, kaszy jaglanej i czarnej fasoli, a nawet burgery ze szpinakiem i medaliony z bakłażana. Nie mniej interesującą propozycją jest kotlet wege z ciecierzycy z puszki, do którego potrzebujemy puszkę ciecierzycy, cebulę, dwa ząbki czosnku, marchewkę, jajko, szczyptę słodkiej papryki w proszku, bułkę tartą, natkę pietruszki, pieprz i sól oraz olej do smażenia.
Na wstępie wrzucamy ciecierzycę z puszki wraz z zalewą do garnka, podgrzewamy przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie ciecierzycę miksujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki siekamy, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Następnie smażymy marchew, cebulę i czosnek przez kwadrans na niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu, a pod koniec dodajemy natkę pietruszki i usmażone warzywa mieszamy z ciecierzycą.
Na koniec całość trzeba zmiksować, dodać bułkę tartą, jajko oraz paprykę, sól i pieprz. Formujemy niewielkie kotleciki (np. na łyżeczce od herbaty) i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy przez kilka minut z obu stron aż się zarumienią. Z masy warzywnej można uformować większe kotlety i podawać w bułce jako wegeburgery. Przyrządzając burgery wege, nie powinniśmy zapominać o obowiązkowych dodatkach, jakimi są korniszony, sałata, pomidory i cebula, a także musztarda, majonez czy ketchup.
Przepis na kotlety sojowe
Kotlety sojowe to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Aby je przygotować, będziesz potrzebować suchych kotletów sojowych, bulionu warzywnego, cebuli, czosnku, przypraw oraz bułki tartej. Najpierw namocz kotlety sojowe w gorącym bulionie warzywnym przez około 15-20 minut, aż staną się miękkie. W międzyczasie posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż je na oliwie do momentu, gdy staną się złociste. Odciśnij nadmiar płynu z kotletów i dodaj do nich cebulę z czosnkiem oraz ulubione przyprawy, takie jak sól, pieprz, majeranek czy paprykę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż staną się chrupiące i złociste. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami i surówką.
Czym zagęścić kotlety warzywne?
Jak wspominaliśmy wyżej, kotleciki wegańskie można przyrządzić z różnych warzyw, ale największym problemem jest wybór składnika, który połączy całość masy na patelni. Zamiast jajek może to być rozgotowana kasza jaglana, ale także płatki owsiane, ryżowe, kaszka kukurydziana, mąka pszenna, owsiana czy ziemniaczana lub z ciecierzycy albo tradycyjnie bułka tarta.
Niezależnie od tego, z czego robimy warzywny kotlet, warto odstawić masę na co najmniej dziesięć minut, aby składniki przegryzły się z zagęstniaczem, który potrzebuje czasu, by wchłonąć nadmiar wody. Dla pewności przed smażeniem można na kilkanaście minut wstawić masę do zamrażarki.