Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Sałatka do pracy – 5 pomysłów na pyszny lunch

To brzmi jak horror. Ciężko pracujesz, dając z siebie wszystko, a tu w środku dnia chwyta cię nieznośny głód. W odruchu rozpaczy sięgasz po przekąski dostępne w bufecie firmowym, a tam klops. Same niezdrowe jedzenie! Jeśli więc chcesz umilić sobie czas w pracy i nie zapłacić za to zdrowiem, pamiętaj wieczorem o sałatce. W naszej kolekcji znajdziesz idealne na lunch lekkie sałatki do pracy. Tylko popatrz!

Zamiast kanapki do pracy podczas lunchu możesz zjeść zdrową i pożywną sałatkę. Niektóre przyrządzisz poprzedniego dnia wieczorem bez ryzyka utraty walorów smakowych i odżywczych, a przygotowanie innych zajmie ci co najwyżej kwadrans zanim wyruszysz do pracy. W naszej kolekcji znajdziesz co najmniej pięć pomysłów na lekkie sałatki do pracy, wśród nich odchudzające sałatki do pracy.

Prosta sałatka z kurczakiem do pracy

Niespełna pół godziny zajmie ci przyrządzenie sałatki do pracy z kurczakiem, roszponką i tartym serem (parmezan, ementaler, cheddar, itp.). Aby przygotować tę szybką, prostą i niedrogą potrawę, potrzebujesz 20 dag piersi z kurczaka, 20 dag roszponki, 1/2 czerwonej cebuli, po cztery łyżki kukurydzy i zielonego groszku, dwie łyżki tartego sera, łyżkę oleju oraz po pół łyżeczki ostrej papryki i ziół prowansalskich, a także sól do smaku.

Sałatce towarzyszy sos miodowy, który otrzymasz mieszając ze sobą dwie łyżki oliwy, łyżkę miodu, pół łyżeczki ziół prowansalskich oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Pierś z kurczaka pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Przełóż do miseczki, wlej olej, dopraw ostrą papryką i ziołami prowansalskimi oraz dokładnie wymieszaj. Następnie rozgrzej patelnię i smaż mięso aż się lekko zarumieni. Patelnię zestaw z ognia, kurczaka przełóż na deskę i pokrój w małą kostkę. Cebulę pokrój w piórka i wraz z roszponką ułóż na półmisku. Na sałacie ułóż kurczaka, posyp kukurydzą i groszkiem. Posyp tartym serem i przełóż do pojemnika.

Szybka sałatka do pracy

Pamiętaj, aby sos zapakować oddzielnie i skropić nim sałatkę tuż przed spożyciem. Sałatki w podanych przez nas proporcjach wystarczy nawet dla czterech osób, więc podczas lunchu możesz nią poczęstować koleżanki i kolegów z pracy.

Równie prosta do przyrządzenia jest szybka sałatka z jajkiem do pracy. Do przygotowania dwóch porcji potrzebujesz trzy jajka ugotowane na twardo, dwa ogórki kiszone, małą puszkę kukurydzy, trzy łyżki stołowe majonezu, pół cebuli oraz sól i pieprz do smaku. Teraz wystarczy, że wszystkie składniki pokroisz w kostkę, dodasz kukurydzę, a następnie wymieszasz z majonezem i doprawisz do smaku.

Fit sałatka do pracy

Odchudzające sałatki do pracy można komponować z różnych warzyw, owoców oraz ciekawych dodatków. W takiej sałatce znajdują się wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które wspomagają sprawne funkcjonowanie organizmu. Aby zjeść zdrowy i odżywczy lunch, wystarczy odrobina fantazji i odwaga w łączeniu smaków. Są tysiące możliwości.

Taka prostą, niedrogą oraz uniwersalną potrawą jest sałatka z awokado. Aby przygotować dwie porcje, potrzebujesz zieloną sałatę, jeden średniej wielkości owoc awokado, dwa świeże ogórki oraz 250 g pomidorków koktajlowych. Sos sporządzisz z pięciu łyżek stołowych musztardy i dwóch łyżek miodu. Do miski włóż sałatę, awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, pokrój w kostkę i wydrąż łyżką miąższ, ogórek pokrój w cienkie plastry, a pomidorki na połowę. W małym słoiczku wymieszaj musztardę z miodem. Przełóż sałatkę do lunchboxu, a następnego dnia przed drugim śniadaniem w pracy dodaj sos i wymieszaj.

Kilka minut przed wyjściem do pracy możesz przygotować sałatkę z awokado i mango. Potrzebujesz zieloną sałatę, po jednym owocu mango i awokado oraz dwie łyżki stołowe nasion słonecznika. Na wstępie obierz awokado ze skóry, przekrój na połowę i usuń pestkę, a następnie pokrój na kawałki. Obierz mango, wyjmij pestkę i pokrój w kawałki, a słonecznik upraż na patelni. Sos otrzymasz przez zmieszanie jednej łyżeczki miodu, dwóch łyżeczek oliwy i soku z cytryny.

Sałatka do pracy z makaronem

To może być prawdziwy przebój lunchu w pracy. Do sporządzenia makaronowej sałatki z kiszonym ogórkiem (trzy porcje) potrzeba 45 g makaronu, 50 g czerwonej fasoli, 70 g kukurydzy konserwowej, 150 g sera żółtego, 150 g szynki konserwowej, łyżeczkę szczypiorku, dwie łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku. Ogórki, ser oraz szynkę kroimy w kostkę, dodajemy fasolę, kukurydzę i makaron. Następnie wszystkie te składniki należy wymieszać, a na koniec posypać szczypiorkiem.

Sałatki z kaszą pęczak lub jaglaną

Ciekawą propozycją może być sałatka z kaszą pęczak do pracy. Do sporządzenia potrawy potrzebujemy dwóch woreczków pęczaku, ser kozi, ogórek konserwowy, paprykę konserwową, pomidory suszone, oliwę, czosnek, natkę pietruszki i pieprz. Składniki trzeba pokroić w kostkę i dodać do pęczaku w towarzystwie posiekanej natki pietruszki. Sos otrzymujemy po wymieszaniu dwóch łyżek oliwy z suszonymi pomidorami i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Należy pamiętać, aby w pracy dodać sos do sałatki na godzinę przed lunchem, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Kombinacją powyższego przepisu jest sałatka z kaszą jaglaną do pracy. Kaszę najlepiej ugotować dzień wcześniej i po wystygnięciu przetrzymać przez noc w lodówce. Rano wystarczy wymieszać składniki i udać się do firmy z myślą o pysznej przerwie na lunch.