Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Papryka: bogactwo witaminy C. Startuje sezon na tradycyjne przetwory z papryki!

Wraz z rozpoczęciem jesieni przychodzi sezon na przetwory. Zobacz, co przygotować z papryki, by cieszyć się jej smakiem cały rok!

Jakie wartości odżywcze ma papryka? 

Papryka to jedno z najchętniej uprawianych w naszym kraju warzyw. Poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma również cenne wartości odżywcze. Przede wszystkim jest bogatym źródłem witaminy C, która spełnia ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Witamina C odpowiada między innymi za wzmocnienie odporności. Co ciekawe, w papryce znajduje się jej aż 3 razy więcej niż w cytrynie! Warzywo to bogate jest również w witaminy A i E, potas, wapń i flawonoidy. Wprowadzenie papryki do swojej codziennej diety może usprawnić procesy trawienne, obniżyć ciśnienie krwi i wspomóc układ nerwowy. Paprykę powinny spożywać osoby, które chorują na anemię, a to z uwagi na jej działanie krwiotwórcze. Zdaniem naukowców owoce papryki czerwonej i pomarańczowej pomagają zwalczać wolne rodniki, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko zapadnięcia na poważne choroby, między innymi zaćmę, cukrzycę, Alzheimera, a także nowotwory. Nawet jeśli nie uprawiasz papryki w przydomowym ogórku, możesz cieszyć się jej właściwościami prozdrowotnymi. W popularnych marketach spożywczych kupisz ją w niskiej cenie. Warzywa, które obejmuje promocja – papryka słodka, ostra i gruntowa – posłużą ci do przygotowania pysznych i zdrowych przetworów na zimowe miesiące.

Jaką paprykę wykorzystać do przetworów?

Smaczne przetwory w słoikach możesz przygotować z różnych odmian papryki, a także łączyć ją z innymi warzywami. Pamiętaj, by zaprawiać wyłącznie zdrowe, nieuszkodzone warzywa. W przeciwnym razie przetwory nie tylko stracą walory smakowe, ale mogą też zupełnie nie nadawać się do spożycia. Jeśli preferujesz potrawy o łagodnym smaku, wykorzystaj popularną w naszym kraju paprykę słodką. W sklepach spożywczych zazwyczaj można znaleźć ją w trzech kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym. W rzeczywistości o kolorze warzywa decyduje nie odmiana, a stadium rozwoju, które wpływa na jego smak. Paprykę słodką we wszystkich kolorach możesz wykorzystać do stworzenia sałatki, pasty, pesto w słoiku i innych przetworów. Do zaprawiania doskonale nadaje się także papryka ostra, na przykład Chili, Ramero czy Jalapeno. Rozgrzewające, paprykowe przetwory o pikantnym smaku są wprost idealne na zimę! Zanim udasz się do sklepu po ulubione odmiany, przejrzyj oferty i sprawdź, gdzie kupisz warzywa na przecenie. Wykorzystaj portal, który pokaże ci wszystkie gazetki promocyjne w jednym miejscu.

Pomysły na zimowe przetwory z papryki

Chyba najprostszym do wykonania przetworem jest papryka marynowana w occie. W słoiku umieść pokrojoną na duże kawałki paprykę czerwoną, kilka ząbków czosnku, posiekaną cebulę, pieprz czarny i ziele angielski. Całość zalej mieszaniną wody i octu 10%. Na cztery szklanki wody powinna przypadać mniej więcej jedna szklanka octu. Tak przygotowane słoiki należy umieścić na kilkanaście minut w dużym garnku z gotującą się wodą. W zależności od swoich preferencji do papryki możesz dodać inne warzywa, na przykład ogórki czy marchew. Tym sposobem przygotujesz pyszną sałatkę warzywną do dań mięsnych i ziemniaków. Marynowane papryczki świetnie sprawdzą się także jako przystawka.

Z papryki przyrządzisz także smakowitą, rozgrzewającą pastę. Do jej wykonania możesz użyć ostrej odmiany, która idealnie komponuje się ze smakiem makaronów, mięs i wędlin. Paprykę pokrój, a następnie upiecz w piekarniku. Zdejmij skórkę, dolej oliwę z oliwek i dopraw ulubionymi ziołami oraz czosnkiem. Opcjonalnie dodaj odrobinę octu winnego i gęsty przecier pomidorowy. Całość zmiksuj na jednolitą masę i wlej do słoików. I tak oto zimowa pasta z papryki gotowa!

Słowo od sponsora gazetkowo.pl