Pieczone warzywa z harrisą i sumakiem
Ziemniaki nie są częstymi bywalcami w mojej kuchni. Wolę kasze, makarony i ryż, które gotuje się zdecydowanie szybciej. Coś jednak czuję, że te pieczone warzywa z ziemniakami, harissą i sumakiem będę przygotowywać częściej – szczególnie jesienią i zimą.
Spis treści
Przyprawy w mojej kuchni
Moja domowa kuchnia od ponad 2 lat jest w 100% roślinna i do gotowania warzyw używam całkiem pokaźnej kolekcji przypraw. Poza domem zdarzą mi się jadać jajka (okazjonalnie), sos rybny (dosyć często w azjatyckich restauracjach), ryby (bardzo okazjonalnie).
W mojej domowej kuchni nie używam soli już od ponad 10 lat. Nie dodaję jej do gotowania ziemniaków, ryżu, kasz oraz makaronów. Ale zawsze mam pod ręką
Ostre przyprawy:
- suszoną paprykę chilli w płatkach
- pieprz cayenne
- wędzoną ostrą paprykę
- czarny pieprz w młynku – do potraw używam wyłącznie świeżo mielonego pieprzu
- harrisa – ostatnią paczkę dostałam od Edyty z bloga Madame Edith jako prezent z podróży – takie prezenty lubię najbardziej
.
Łagodne przyprawy:
- kurkuma
- kumin
- mielone ziarna kolendry
- czosnek w proszku
- cynamon
.
Mieszanki przypraw:
- garam masala
- tajskie pasty curry – zawsze mam w lodówce saszetki ostrej pasty curry czerwonej, zielonej i massaman. W ich składzie jest sól.
.
Sosy i inne przyprawy:
W lodówce trzymam:
- jasny i ciemny sos sojowy – moje źródło soli
- sos sriracha – piekielnie ostrą przyprawę, która w swoim składzie też ma sól
- pastę miso – jak wyżej z solą
- ocet ryżowy
.
Pieczone warzywa – składniki na 2 porcje
- 0,5 – 0,7 kg ziemniaków
- 1 papryka
- 1 cebula
- sałata jako dodatek – dowolny rodzaj, ja wybrałam sałatę rzymską
Przyprawy
- 1 czubata łyżeczka harrisy w proszku
- jedna czubata łyżeczka przyprawy sumak
.
Pieczone warzywa – przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie umyjcie i pokrójcie w łódeczki. Nie musicie ich obierać
- Paprykę pozbawcie nasion i pokrójcie w duże kawałki
- Cebulę wystarczy pokroić na 4 lub 6 części – nada warzywom aromatu i słodyczy (tak – pieczona cebula jest słodka)
- Sałatę umyjcie już przed samym podaniem – jest surowym dodatkiem do pieczonych warzyw
- Pokrojone ziemniaki, paprykę i cebulę przełóżcie do naczynia, w którym będą się piekły. Polejcie olejem, posypcie przyprawami i dokładnie wymieszajcie.
- Wstawcie warzywa do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza
Czas pieczenia to 40-45 minut
Po tym czasie sprawdźcie widelcem czy ziemniaki są już miękkie. Jeżeli jeszcze nie to pieczcie je jeszcze przez 10 minut.
Pieczone warzywa podawajcie jako samodzielne danie z dodatkiem sałaty lub jako dodatek do innych warzyw i produktów.
Sprawdziła – na ciepło i na zimno smakują równie dobrze.
Pomysły na inne dania z ziemniakami znajdziecie pod tym linkiem. Dajcie znaka na FB jakie znacie przyprawy pasujące do pieczonych ziemniaków.
.
.
.