Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pieczone warzywa z harrisą i sumakiem

Ziemniaki nie są częstymi bywalcami w mojej kuchni. Wolę kasze, makarony i ryż, które gotuje się zdecydowanie szybciej. Coś jednak czuję, że te pieczone warzywa z ziemniakami, harissą i sumakiem będę przygotowywać częściej – szczególnie jesienią i zimą.

Przyprawy w mojej kuchni

Moja domowa kuchnia od ponad 2 lat jest w 100% roślinna i do gotowania warzyw używam całkiem pokaźnej kolekcji przypraw. Poza domem zdarzą mi się jadać jajka (okazjonalnie), sos rybny (dosyć często w azjatyckich restauracjach), ryby (bardzo okazjonalnie).

W mojej domowej kuchni nie używam soli już od ponad 10 lat. Nie dodaję jej do gotowania ziemniaków, ryżu, kasz oraz makaronów. Ale zawsze mam pod ręką

Ostre przyprawy:

  • suszoną paprykę chilli w płatkach
  • pieprz cayenne
  • wędzoną ostrą paprykę
  • czarny pieprz w młynku – do potraw używam wyłącznie świeżo mielonego pieprzu
  • harrisa – ostatnią paczkę dostałam od Edyty z bloga Madame Edith jako prezent z podróży – takie prezenty lubię najbardziej

.

Łagodne przyprawy:

  • kurkuma
  • kumin
  • mielone ziarna kolendry
  • czosnek w proszku
  • cynamon

.

Mieszanki przypraw:

  • garam masala
  • tajskie pasty curry – zawsze mam w lodówce saszetki ostrej pasty curry czerwonej, zielonej i massaman. W ich składzie jest sól.

.

Sosy i inne przyprawy:

W lodówce trzymam:

  • jasny i ciemny sos sojowy – moje źródło soli
  • sos sriracha – piekielnie ostrą przyprawę, która w swoim składzie też ma sól
  • pastę miso – jak wyżej z solą
  • ocet ryżowy

.

Pieczone warzywa – składniki na 2 porcje

  • 0,5 – 0,7 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • sałata jako dodatek – dowolny rodzaj, ja wybrałam sałatę rzymską

Przyprawy

  • 1 czubata łyżeczka harrisy w proszku
  • jedna czubata łyżeczka przyprawy sumak

.

Pieczone warzywa – przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyjcie i pokrójcie w łódeczki. Nie musicie ich obierać
  2. Paprykę pozbawcie nasion i pokrójcie w duże kawałki
  3. Cebulę wystarczy pokroić na 4 lub 6 części – nada warzywom aromatu i słodyczy (tak – pieczona cebula jest słodka)
  4. Sałatę umyjcie już przed samym podaniem – jest surowym dodatkiem do pieczonych warzyw
  5. Pokrojone ziemniaki, paprykę i cebulę przełóżcie do naczynia, w którym będą się piekły. Polejcie olejem, posypcie przyprawami i dokładnie wymieszajcie.
  6. Wstawcie warzywa do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza

Czas pieczenia to 40-45 minut

Po tym czasie sprawdźcie widelcem czy ziemniaki są już miękkie. Jeżeli jeszcze nie to pieczcie je jeszcze przez 10 minut.

Pieczone warzywa podawajcie jako samodzielne danie z dodatkiem sałaty lub jako dodatek do innych warzyw i produktów.

Sprawdziła – na ciepło i na zimno smakują równie dobrze.

pieczone warzywa

Pomysły na inne dania z ziemniakami znajdziecie pod tym linkiem. Dajcie znaka na FB jakie znacie przyprawy pasujące do pieczonych ziemniaków.

.

.

.