Onigiri z grzybami i tofu
Dzisiaj mam dla Was kolejną wersję japońskich kanapek Onigiri z grzybami i tofu. Sprawdzą się one na lekki obiad lub kolację a nawet na przekąskę. Możecie uformować klasyczne trójkąty albo prostsze kulki. Smacznego ugniatania.
Spis treści
Onigiri z grzybami i tofu – składniki na około 5-6 kanapek
Jeżeli będziecie z nich formować kulki to wyjdzie ich około 14-15 sztuk.
- 250 g ryżu na sushi – waha dla suchego produktu
- 2 łyżki słodkiego sosu do ryż na sushi
- 2-3 łyżki prażonego, jasnego sezamu
- 1 płat glonów nori
- miseczka zimnej wody – do maczania dłoni podczas formowania kanapek
- pół łyżeczki soli – do wody do maczania dłoni
- 1 łyżka oleju rzepakowego – do smażenia
Składniki na farsz:
- 30 g białego tofu
- 3-4 grzyby shiitake – suszone lub surowe
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ciemnego, grzybowego sosu sojowego
.
Onigiri z grzybami i tofu – przygotowanie
- Jeżeli używacie suszonych grzybów shiitake to zalejcie je wrzątkiem – niech zmiękną
- Ryż bardzo dokładnie opłuczcie. Ja zwykle zalewam go 3-4 razy zimną wodą, mieszam i odlewam biały płyn
- Zalejcie ryż zimną wodą w proporcji 1 ryży na 1,1 wody. Wstawcie na kuchenkę i gotujcie na średniej temperaturze do czasu aż ryż wchłonie wodę. Wtedy odstawcie na bok, pod przykryciem i poczekajcie aż ryż zmięknie
- W tym czasie przygotujcie farsz:
- tofu pokrójcie w drobną kosteczkę o rozmiarze 2-3 mm – zalejcie je grzybowym sosem sojowym i wymieszajcie. Niech sos wsiąknie w tofu
- grzyby shiitake i ząbki czosnku również pokrójcie w małą kosteczkę
- na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie czosnek i grzyby – czosnek zbrązowieje a grzyby shiitake staną się chrupkie
- przełóżcie je tofu, dodajcie uprażony sezam i wymieszajcie
- Do jeszcze ciepłego ryżu wlejcie słodki sos i tak – znowu wymieszajcie
- Liść nori potnijcie w paski o szerokości 2 cm
- Skoro macie już gotowe wszystkie składniki na Onigiri to czas na formowanie kanapek
- zamoczcie dłonie w posolonej wodzie i łyżką nałóżcie na jedną dłoń porcję ryżu. Uformujcie w niej trójkąt a następnie zróbcie w nim wgniecenie palcem
- do powstałego dołka nałóżcie niewielką porcję farszu
- w kolejnym kroku nałóżcie na uformowany trójkąt kolejną porcję ryżu i uciekając delikatnie uformujcie trójkątną kanapkę
- owińcie ją paskiem nori
.
Dużo prostsze jest formowanie kulek. Wystarczy ryż wymieszać z farszem, dodać odrobinę nori pokrojonego w cieniutkie paseczki i pomagając sobie zmoczonymi w osolonej wodzie dłońmi formować ryżowe kulki.
.
Inne przepisy na japońskie kanapki Onigiri znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy próbowaliście już Onigiri.
.