Trzy lekki sałatki na lunch i kolację
Dzisiaj mam dla Was aż trzy lekkie sałatki na lunch lub na kolację. Potraktujcie proszę te przepisy jako inspiracje do przygotowywania własnych kompozycji ze składników, które macie pod ręką.
Spis treści
Kilka słów wstępu
Sałatki są dla mnie ulubioną opcją na lekką kolację. Jeżeli robię je na obiad to koniecznie dodaję makaron lub kaszę gryczaną. W wersji kolacyjnej pomijam węgle a dorzucam więcej liści oraz warzyw.
Ostatnio polubiłam poniższe sosy i właśnie je najczęściej dodaję do sałatek. Mieszam je w równych proporcjach po 1 łyżeczce na 1 porcję sałatki:
- musztarda + olej lniany + sos sojowy
- sos sojowy + olej lniany
- musztarda + Sriracha + olej lniany + sos sojowy. UWAGA – ten sos wychodzi bardzo pikantny
Sałatki przygotowuję z produktów, które mam w kuchni a dbam o to, żeby zawsze mieć pod ręką ulubione składniki na dużą sałatkę:
- sałaty różne
- paprykę
- cukinię
- pomidory
- fasolę
- ciecierzycę
- tofu
- pikle
- kimchi
- różne sosy, musztardy, ocet ryżowy, olej lniany
Oto trzy lekkie sałatki, które robię najczęściej. Makaron i kaszę gotuję w większych ilościach i zużywam do różnych potraw. Część składników to „resztki” po innych potrawach np. gotowana dynia, która została mi z owsianek.
.
.1. Sałatka z makaronem i tofu
- około 100 g ugotowanego makaronu
- liście roszponki
- 3-4 mini kolby kukurydzy ze słoika
- 2 plastry marynowanego tofu – pokrojone w kostkę
- 1 pomidor
- pół papryki
- łyżka oleju lnianego
.
.2. Duża sałatka z fasolką
- paczka mix sałat lub spora ilość dowolnych zielonych liści
- pół puszki dużej fasolki
- 1 pomidor
- pół papryki
- sos:
- łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- łyżeczka jasnego sosu sojowego
- odrobina wody do rozcieńczenia
.
.3. Sałatka z dynią i kaszą gryczaną
- 2 garści szpinaku baby
- 1 pomidor
- 3-4 łyżki kaszy gryczanej – prażonej
- łyżka kimchi
- 3-4 łyżki ugotowanej dyni
- sos:
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- łyżeczka oleju lnianego
.
Inne przepisy na sałatki znajdziecie pod tym linkiem.