Kakaowa kaszka jaglana z owocami
Tej zimy upodobałam sobie śniadania na ciepło – gotowane owsianki lub jaglanki dobrze działają na mój żołądek. Ta kakaowa kaszka jaglana z owocami posmakuje każdemu kto lubi śniadania na słodko. Budyniowa konsystencja sprawi, że kakaowa kaszka sprawdzi się też jako zdrowy, domowy deser.
Spis treści
Nie mylcie kaszy jaglanej z jaglaną kaszką. Ta druga jest drobno mielona choć nie tak drobno jak mąka. Ja kaszkę jaglaną kupuję ale jeżeli macie młynek do kawy albo robota kuchennego w przystawką do mielenia to śmiało możecie zmielić kaszę na kaszkę. Używajcie jej do przygotowania smacznych śniadań oraz deserów.
Kakaowa kaszka jaglana – składniki na 1 porcję
- 240 – 250 ml mleka roślinnego. Sprawdzi się mleko (napój) sojowe, owsiane, migdałowe a nawet ryżowe
- 3 płaskie łyżki drobnej kaszki jaglanej
- 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka syropu klonowego – jeżeli lubicie bardziej słodkie kaszki dodajcie 2 łyżki
- 1 dojrzały banan. Im będzie bardziej miękki tym słodszy
- kilka malin – dorzuciłam mrożone. W trakcie gotowania zdążą się rozmrozić
- drobno posiekane migdały lub inne orzechy – do posypania kaszki
.
Kakaowa kaszka jaglana – przygotowanie
- W garnku wymieszajcie mleko roślinne z syropem klonowym
- Dodajcie do nich kaszkę jaglaną i gorzkie kakao – dokładnie wymieszajcie składniki. Nie martwcie się kilkoma grudkami – rozpuszczą się w trakcie gotowania
- W kolejnym kroku dorzućcie do garnka pokrojonego w plasterki banana oraz inne owoce. Ja dorzuciłam kilka mrożonych malin
- Zagotujcie wszystko razem dokładnie i często mieszając. Kaszka lubi się przypalać dlatego wymaga mieszania i stania przy garnku kilka minut
- Jak już kaszka zgęstnieje przełóżcie ją do miseczki i posypcie siekanymi migdałami oraz owocami.
To śniadanie najlepiej smakuje na ciepło. Jest delikatne i kremowe jak budyń.
Pod poniższymi linkami znajdziecie inne przepisy na kaszki jaglane:
Macie swoje ulubione przepisy na śniadanie na ciepło? A może posmakowały Wam moje pomysły na kaszki? Dajcie znać na FB.