Jak zrobić domowe musli i granolę – zdrowe przepisy
Jak powszechnie wiadomo, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dobrym rozwiązaniem jest domowe musli z owocami. Zamiast korzystać ze sklepowych mieszanek, do własnoręcznie sporządzonego musli możecie dodać wszystko, co lubicie. Mogą to być płatki żytnie lub orkiszowe, otręby owsiane, płatki kukurydziane bez dodatku cukru, nasiona słonecznika, dyni i sezamu, wiórki migdałowe czy kokosowe. Podobna sprawa z granolą. Samo zdrowie domowej roboty!
Spis treści
Zarówno musli, jak granola są zrobione ze zbóż, nasion, orzechów i bakalii. Do granoli dodaje się syrop klonowy lub inny słodzik, a niekiedy tłuszcz, np. olej kokosowy, by następnie upiec mieszankę w piekarniku. W ten sposób otrzymujemy do śniadania chrupkie kawałki zlepione słodkim spoiwem.
Wegańska dieta
Musli czy granola z udziałem nasion, orzechów i bakalii idealnie wpisuje się w ideę diety wegańskiej. Nie ma w niej miejsca na mięso, ryby, owoce morza, jajka, mleko oraz miód. Na szczycie piramidy żywieniowej wegan znajdują się owoce i warzywa, dzięki którym organizm otrzymuje wiele witamin, minerałów oraz błonnika. Jedząc regularnie nasiona, orzechy oraz oleje z nich wytwarzane dostarczamy organizmowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają korzystnie na układ nerwowy oraz odpornościowy.
Zdaniem dietetyków, prawidłowo zbilansowana dieta wegańska pozwala zachować zdrowie i dobre samopoczucie, dostarczać więcej energii na codzienne czynności, obniżyć masę ciała i stężenie cholesterolu we krwi, zapobiegać chorobom serca i zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory.
Dieta roślinna wegan polega na zastępowaniu źródła białka zwierzęcego białkiem roślinnym. Ważną rolę w kuchni wegańskiej odgrywają strączki, grzyby, rośliny oleiste (siemię lniane, sezam, pestki i glony morskie oraz mleko roślinne). Wegańskie zamienniki nabiału stanowią ważny element diety pozbawionej produktów wytwarzanych na bazie mleka. Dobrymi źródłami wapnia są chia, sezam, mak, figi suszone, słonecznik, amarantus, zielone warzywa, orzechy i rośliny strączkowe.
Zdrowe przekąski
Musli i granolę można przyrządzić samodzielnie w domu. Po co? Po to, aby każdy ich składnik dopasować do swoich preferencji dietetycznych i smakowych. Zamiast korzystać ze sklepowych mieszanek do domowego musli możecie dodać wszystko, co lubicie. Mogą to być płatki owsiane, żytnie, orkiszowe lub kukurydziane bez dodatku cukru, nasiona słonecznika, dyni i sezamu, wiórki migdałowe czy kokosowe bez konserwantów.
Jeśli preferujecie zdrowe przekąski, z pewnością ucieszą was czipsy z buraka, marchwi, batatów, topinamburu i innych warzyw korzeniowych. Możemy je kupić w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością, ale także przygotować w domu. W tym celu potrzebny nam będzie średniej wielkości batat, fioletowy lub zwykły ziemniak, topinambur, korzeń pietruszki, marchew czy burak.
Przepisy na śniadanie z udziałem zdrowych czipsów są dziecinnie proste. Warzywa myjemy i skrobiemy, ewentualnie obieramy i kroimy w talarki o grubości 1-2 mm. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 st. C. W połowie pieczenia przekładamy je delikatnie na drugą stronę. Najsmaczniejsze są ciepłe, delikatnie oprószone solą, ale z powodzeniem można je zjeść na zimno w pracy lub szkole.
Domowe musli
Aby otrzymać słodkie musli, możemy je skomponować na bazie płatków owsianych oraz orzechów lekko uprażonych na suchej patelni. Słodycz zapewnią nam suszone owoce, takie jak mango, ananas, rodzynki czy jabłka. Jeśli lubicie kwaśny smak, wybierzcie żurawinę, a jeśli słodko-gorzki, dodajcie owoców goji. Szczególnie korzystne dla naszego zdrowia są te ostatnie: opóźniają procesy starzenia i pomagają zapobiegać nowotworom, obniżają poziom glukozy we krwi i wspierają odchudzanie, a także wspierają odporność organizmu i pamięć.
Jagody goji mają niski indeks glikemiczny, dlatego zaleca się je osobom chorym na cukrzycę. Ich spożycie nie prowadzi do znaczącego podniesienia poziomu cukru we krwi. Składniki tych cudownych owoców stymulują pracę trzustki i zwiększają wychwytywanie glukozy z tkanek obwodowych, co może zmniejszyć insulinooporność i hiperglikemię. Jagody goji pomagają również w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru osobom chorym na cukrzycę.
Proste przepisy
Aby przygotować proste domowe musli na śniadanie, potrzebujesz jabłko, banana, 1,5 l
jogurtu naturalnego, 100 g różnych orzechów, łyżkę miodu, po 25 g pestek dyni i
nasion słonecznika, 250 g płatków owsianych, 50 g rodzynków, łyżkę soku z cytryny,
50 g suszonej żurawiny oraz 150 g suszonych moreli.
Na wstępie siekamy orzechy, a figi, daktyle, morele i śliwki kroimy na mniejsze części. Orzechy i owoce przekładamy do dużej miski, dodajemy żurawinę, pestki słonecznika oraz pestki dyni. Następnie dodajemy płatki owsiane i rodzynki. Banana kroimy w plasterki, jabłko dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszankę dzielimy do miseczek, ścieramy jabłko na tarce o małych oczkach, dodajemy pokrojonego banana oraz jogurt naturalny i mieszamy. Musli z owocami możemy polać miodem.
Jeśli chcecie własnoręcznie zrobić granolę, przygotujcie te same składniki. Granola to musli w wersji zapiekanej z dodatkiem wybranego słodziwa, np. cukru, miodu, syropu z agawy czy daktylowego. Wystarczy zmieszać ulubione płatki śniadaniowe, suszone owoce, orzechy i nasiona słonecznika, a następnie wymieszać całość ze słodziwem, wyłożyć na blachę i wstawić w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 160 st. C (termoobieg) lub 170 st. C (bez termoobiegu).