Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pasta kanapkowa z fasoli i chrzanu

Oto kolejny pomysł na dodatek do pieczywa lub dip do warzyw. Ta pasta kanapkowa z fasoli i chrzanu jest moim ulubieńcem na jesienno-zimowe, szybkie kolacje. Koniecznie jej spróbujcie.

Do przygotowania tej pasty przyda Wam się blender ręczny. Ja używam blendera ręcznego lub mniejszej nakładki (z nożem w kształcie litery S) do robota kuchennego.

.

Pasta kanapkowa z fasoli i chrzanu – składniki

  • 200 g ugotowanej fasolki – białej lub czerwonej
  • 2-3 płaskie łyżki tartego chrzanu. Ja kupuję gotowy w wersji eco z solą, wodą, kwaskiem cytrynowym, olejem rzepakowym. Ilość chrzanu dobierzcie do swoich preferencji. Ja lubię dużo
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • odrobina zimnej wody
  • świeżo mielony, czarny pieprz

.

Pasta kanapkowa z fasoli – przygotowanie

  1. Ugotowaną i dokładnie wypłukaną fasolkę (albo wyjętą z puszki/słoika) zmiksujcie na gładką pastę. W razie potrzeby, gdy fasolka będzie zbyt sucha dolejcie do niej odrobinę zimnej wody. Tak łatwiej się zmiksuje
  2. Do gładkiej pasty dodajcie sok z cytryny, chrzan oraz świeżo mielony, czarny pieprz
  3. Dokładnie wszystko wymieszajcie

Ta pasta doskonale pasuje do podgrzanego na suchej patelni pieczywa albo jako dip do warzyw. Wypróbuję ją jeszcze jako dodatek do pieczonych ziemniaków.

Pasta kanapkowa z fasoli i chrzanu
pasta z białej fasolki
pasta w wersji z czerwoną fasolką

.

.

Inne pomysły na pasty kanapkowe znajdziecie pod tym linkiem.

Maciej już swoich ulubieńców? Dajcie znaka na FB.

.