Pasta kanapkowa z fasoli i chrzanu
Oto kolejny pomysł na dodatek do pieczywa lub dip do warzyw. Ta pasta kanapkowa z fasoli i chrzanu jest moim ulubieńcem na jesienno-zimowe, szybkie kolacje. Koniecznie jej spróbujcie.
Spis treści
Do przygotowania tej pasty przyda Wam się blender ręczny. Ja używam blendera ręcznego lub mniejszej nakładki (z nożem w kształcie litery S) do robota kuchennego.
.
Pasta kanapkowa z fasoli i chrzanu – składniki
- 200 g ugotowanej fasolki – białej lub czerwonej
- 2-3 płaskie łyżki tartego chrzanu. Ja kupuję gotowy w wersji eco z solą, wodą, kwaskiem cytrynowym, olejem rzepakowym. Ilość chrzanu dobierzcie do swoich preferencji. Ja lubię dużo
- 1 ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- odrobina zimnej wody
- świeżo mielony, czarny pieprz
.
Pasta kanapkowa z fasoli – przygotowanie
- Ugotowaną i dokładnie wypłukaną fasolkę (albo wyjętą z puszki/słoika) zmiksujcie na gładką pastę. W razie potrzeby, gdy fasolka będzie zbyt sucha dolejcie do niej odrobinę zimnej wody. Tak łatwiej się zmiksuje
- Do gładkiej pasty dodajcie sok z cytryny, chrzan oraz świeżo mielony, czarny pieprz
- Dokładnie wszystko wymieszajcie
Ta pasta doskonale pasuje do podgrzanego na suchej patelni pieczywa albo jako dip do warzyw. Wypróbuję ją jeszcze jako dodatek do pieczonych ziemniaków.
.
.
Inne pomysły na pasty kanapkowe znajdziecie pod tym linkiem.
Maciej już swoich ulubieńców? Dajcie znaka na FB.
.