3 pasty kanapkowe z wędzoną papryką | wegańskie
Pasty z wędzoną papryką urozmaicą każdy jadłospis. Są aromatyczne, bardzo smaczne a do tego w podanej poniżej wersji – zdrowe. Koniecznie spróbujcie wegańskiego twarożku. Spodoba Wam się paprykarz z kaszy jaglanej. A na koniec hummus – tak popularny a jednak z wędzoną papryką niebanalny.
Spis treści
Wędzona papryka
Ta niezwykle aromatyczna przyprawa występuje w wersji ostrej i łagodnej. Upodobałam sobie tą pierwszą i w swoich przepisach wykorzystuję piekielnie ostrą wędzoną paprykę.
Już jej niewielka ilość, malutka szczypta, nadaje potrawie zapachu i smaku wędzonki. Używajcie jej do:
- zup
- makaronów z sosem pomidorowym
- duszonych warzyw
- past do kanapek
Tu znajdziecie sklepy internetowe, które w swojej ofercie mają ostrą oraz słodką wędzoną paprykę.
.
.1. Wegański twarożek z tofu i wędzoną papryką
SKŁADNIKI
- 1 kostka białego tofu – 180-200 g
- 1 łyżka oleju lnianego
- 2-4 łyżki mleka roślinnego – sojowego lub owsianego
- kilka rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki – ja wybrałam ostrą ale łagodna też będzie OK
- świeżo mielony, czarny pieprz – ilość wedle Waszego uznania
A link do całego artykuły, w którym przeczytacie też o soi, podaję tutaj.
.
.
.2. Wegański paprykarz z wędzoną papryką
SKŁADNIKI
Kasza jaglana:
- 150 g suchej kaszy jaglanej
Tłuszcze i inne płyny:
- 4 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- około 1/3 – 1/2 szklanki gorącej wody
Warzywa:
- 1 średnia marchewka
- jeden mały korzeń pietruszki
- jedna mała cebula
- kawałek pora
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suchych wodorostów wakame
Przyprawy:
- 1 liść laurowy
- 2 owoce ziela angielskiego
- świeżo mielony, czarny pierz – ilość wedle uznania
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki – ja dodaję ostrej ale słodka też się sprawdzi
- 2 łyżki sosu sojowego – kupujcie sos bez dodatku pszenicy
Cały przepis znajduje się pod tym linkiem.
.
.
.3. Pasty z wędzoną papryką – hummus
SKŁADNIKI
- 200 g suchych nasion ciecierzycy (następnie ugotowanych) lub słoik 220 g ciecierzycy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka sezamowej pasty tahina
- lodowata woda – dla lepszego miksowania i lżejszej konsystencji
- 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki – możecie użyć papryki łagodnej
Wykonanie:
Przełóżcie wszystkie składniki do robota kuchennego lub zmiksujcie je robotem ręcznym. Składniki łatwiej się połączą jak będziecie stopniowo dolewać do nich zimnej wody.
Hummus podawajcie na kanapkach lub jako dip do świeżych warzyw.
Po inne przepisy na hummus wskakujcie na bloga pod ten link.
.
.
.