Pasta z fasoli na dwa sposoby
Pasta z fasoli to prosty przepis na smarowidło do kanapek albo dip, w którym możecie maczać pokrojone w słupki warzywa. A żeby nie było monotonnie to podaję Wam tutaj aż dwa przepisy na fasolową pastę.
Spis treści
Kilka słów o strączkach
Rozpisywałam się o nich już kilka razy na moim blogu:
- ze względu na stosunkowo wysoką zawartość białek, w diecie wegańskiej są traktowane jako zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego
- ale strączki to również świetne źródło błonnika – tu przeczytacie więcej o samym błonniku
- a także węglowodany czyli podstawowe źródło energii dla naszych organizmów
- oraz witaminy i minerały – m.in. potas, żelazo, magnez, wapń
Czyli wszystko co jest nam potrzebne w konstruowaniu zdrowych i urozmaiconych jadłospisów.
Ale same strączki, jedzone bez dodatków, nigdy nie będą zdrowe. Powód jest prosty – każda monotonna dieta prowadzi do niedoborów składników odżywczych. Dlatego pastę z fasoli podawajcie z warzywami i pieczywem. Ja trafiłam w pobliskiej piekarni na bajgle i miałam na nie wielką ochotę. Tego dnia te 2 bajgle z pastą były moim obiadem. Na co dzień wolę lżejsze pieczywo, żytnie i chrupkie. Mniej mnie zapycha. Uwielbiam skandynawskie chrupkie chlebki.
.
Pasta z fasoli – główne składniki
Poniżej podaję Wam składniki bazowe potrzebne do przygotowania dwóch porcji pasty:
- 1 puszka białej fasolki (400 g)
- jedna cytryna
- 1 większy ząbek czosnku lub 2 małe
- odrobina zimnej wody
Zmiksujcie je w robocie kuchennym lub blenderem ręcznym i podzielcie na 2 równe porcje.
Teraz możecie przystąpić do podkręcenia pasty przyprawami.
.
Pasta z fasoli – prawie jak hummus
W tej opcji potrzebna Wam będą:
- płaska łyżeczka mielonego kuminu
- szczypta pieprzu cayenne
- płaska łyżka sezamowej pasty tahina
Zmiksujcie je z przygotowaną wcześniej, jedną porcją fasoli.
.
Pasta z fasoli – z wędzoną papryką
Niezbędne składniki:
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki – ja używam ostrej ale słodka też będzie ok. Dla podrasowania pasty ze słodką papryką możecie dosypać do niej odrobinę cayenne lub innej ostrej papryczki
- 1 łyżka oleju lnianego
.
.
Inne przepisy na kanapkowe dodatki znajdziecie pod tym linkiem.
.
.