Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Najbardziej kreatywne pomysły na dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe doskonale sprawdzają się w kuchni zero waste. Decydując się na nie ratujemy żywność oraz oszczędzamy mnóstwo czasu. 

Z artykułu dowiemy się:

  • Jakie jest popularne danie jednogarnkowe w krajach afrykańskich oraz z czym się je podaje.
  • Jakie danie jednogarnkowe możemy przygotować dla wegan oraz wegetarian.
  • Jakie produkty z dużą zawartością białka możemy użyć zamiast mięsa.
  • Jakie zapiekanki możemy zrobić z warzyw, mięsa, makaronu lub ziemniaków.
  • Jakie są najpopularniejsze dania jednogarnkowe z ryżem?
  • Jakie dania jednogarnkowe możemy ugotować z dodatkiem kiszonej kapusty.

Zapraszamy także do zapoznania się z pomysłem na ekspresową fit kolację.

Dania jednogarnkowe z kurczakiem

Dania jednogarnkowe z kurczakiem dają nam duże pole do popisu. Możemy przygotować je z fileta, udek lub z całego kurczaka. Ciekawym pomysłem na danie jednogarnkowe jest kurczak po afrykańsku w ostrym sosie pomidorowym. Tubylcy jadają to jednogarnkowe danie palcami. Podawane może być ono z kaszą, ryżem lub puree ziemniaczanym. Dodatki muszą mieć odpowiednią konsystencję. Dzięki temu można lepić z nich kulki, które macza się w sosie. Rewelacyjnie smakuje do tego specjalna odmiana bananów. 

Smaczne danie jednogarnkowe popularne w kuchni śródziemnomorskiej to grecka zupa z kurczaka z dodatkiem cytryny tzw. zupa avgalemono. Danie to gotuje się podobnie jak rosół. Na koniec mięso kroi się na mniejsze kawałki oraz wrzuca do zupy. Jest ona dość gęsta. Zamiast makaronu dodajemy do niej ryż. Zupa jest zagęszczana przy pomocy jajka rozbełtanego z sokiem cytryny. Stąd też wzięła się jej nazwa. Z języka greckiego avga oznacza jajka. Lemono to cytryna. 

Dania jednogarnkowe dla wegetarian i wegan

Chcąc ugotować dania wegetariańskie oraz wegańskie warto sięgnąć po produkty roślinne z dużą zawartością białka. W tabelce poniżej znajdziemy listę tych najpopularniejszych. Dowiemy się, ile białka zawiera 100 gram roślin strączkowych, tofu lub soi. 

Alternatywa dla mięsaZawartość białka w 100 g
groch8 g
fasola10 g
soczewica9 g
ciecierzyca9 g
tofu12 g
soja18 g

Dania jednogarnkowe na imprezę muszą się przegryźć. Szparagi duszone z warzywami to wyśmienite menu dla wegetarian. Znajdziemy w nim elementy kuchni włoskiej, niemieckiej oraz polskiej. Nie brakuje w nim warzyw, białka oraz aromatycznych ziół. Dania jednogarnkowe możemy przyrządzić na kuchence w garnku lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Ciekawą opcją jest duszenie potrawy nad ogniskiem. Takie dania jednogarnkowe na imprezę to niesamowite widowisko. 

Gotując potrawy jednogarnkowe możemy sięgnąć do kuchni indyjskiej. Bardzo popularny jest tutaj tzw. dal. To dania sporządzane z roślin strączkowych. Groch, fasola oraz soczewica mogą tworzyć samodzielną kompozycję. Warto je także połączyć z różnego rodzaju warzywami. W sezonie dal z pieczonym kalafiorem będzie ucztą dla podniebienia. 

Dania jednogarnkowe z makaronem

Najpopularniejsze danie jednogarnkowe z makaronem to przepyszna lasagne. Alternatywą dla niego są spaghetti. Kuchnia śródziemnomorska ma jeszcze jedną podobną potrawę z makaronu. Grecy wymyślili rewelacyjny przepis na pastitsio. Jest to zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego z pomidorami oraz sosu beszamelowego. Grecy używają do pastitsio długiego jak spaghetti makaronu w kształcie rurek. 

W kuchni polskiej częściej sięgamy po sosy na bazie śmietany. Świetnie nadają się one do wszelkiego rodzaju klusek oraz ziemniaków. Zapiekanka z makaronem, kurczakiem oraz warzywami to wyśmienite danie jednogarnkowe. Na jego przyrządzenie nie potrzebujemy wiele czasu. Wystarczy ugotować wcześniej makaron oraz warzywa. Pierś kroimy natomiast na mniejsze kawałki i smażymy około pięć minut na patelni. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy. To szybkie danie jednogarnkowe. Możemy je zrobić z resztek obiadu oraz wędlin. 

Dania jednogarnkowe z ryżem

Smaczne danie jednogarnkowe z ryżem oprócz warzyw oraz mięsa mogą zawierać grzyby leśne. Risotto z kurczakiem oraz warzywami to jedna z najpopularniejszych potraw. Możemy w nim użyć warzyw tj. marchew, brokuły, cukinii, fasolka szparagowa, groszek cukrowy. Pieczarki lub grzyby leśne nadadzą mu intensywnego smaku. Danie jednogarnkowe z ryżem da się przygotować na wzór kuchni śródziemnomorskiej (z dużą ilością pomidorów). Starty ser oraz zioła prowansalskie sprawią, że poczujemy się jak we Włoszech. 

Wspomniany wyżej dal często serwujemy z ryżem. Dal z pieczarkami oraz szpinakiem to niesamowite danie. Jako dodatek do ryżu sprawdzą się także gulasz węgierski oraz chili con carne. Jest to tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej. Możemy ją podać nie tylko z ryżem. Sprawdzi się ona jako nadzienie do burrito. Na imprezie chili con carne często podawane jest z nachos. Alternatywą dla wegetarian jest rewelacyjne warzywne chili sin carne
(bez dodatku mięsa). 

Dania jednogarnkowe z ziemniakami

Typowo polskie danie jednogarnkowe to bigos. Idea zero waste jest nowym trendem, tymczasem bigos idealnie się weń wpisuje. Często lądowały w nim resztki mięsa oraz wędlin. Jest to potrawa ciężkostrawna. Idealnie sprawdzają się w nim wędzone śliwki oraz przyprawy takie jak kminek i majeranek. Bigos podajemy najczęściej z ziemniakami lub chlebem.

Doskonałą alternatywą dla bigosu (nieco odchudzoną) jest popularna na Górnym Śląsku oraz w Niemczech ciapokapusta. Są to ziemniaki z dodatkiem kiszonek kapusty oraz skwarek. To idealne danie jednogarnkowe z ziemniakami na chłodne dni. W Niemczech przygotowuje się je w czasie winobrania. W niektórych rejonach Polski bardzo popularny jest gulasz z karkówki z ziemniakami oraz warzywami. Danie to zapieka się w wielkim garnku w piecu przez kilka godzin. 

Dania jednogarnkowe z ziemniakami popularne są także w innych krajach. Grecy robią przepyszną musakę. Co to jest? To zapiekanka warzywna z dodatkiem mięsa mielonego. Ziemniaki, bakłażan oraz cukinia duszą się w sosie pomidorowym z dodatkiem mięsa. Wierzch zapiekanki polany jest kremowym sosem beszamelowym z dodatkiem gałki muszkatołowej. Tajemnicą rewelacyjnej musaki jest cynamon. To przyprawa używana najczęściej w daniach na słodko. W kuchni śródziemnomorskiej cynamon dodaje się do dań mięsnych tj, musaka, lasagne czy też baranina. 

Z dań jednogarnkowych słyną również Niemcy. Popularne są u nich gęste zupy z ziemniakami oraz kiełbaskami. U naszego zachodniego sąsiada możemy spotkać smaczne, gęste kremy warzywne, a także z dodatkami tj. soczewica. Jest ona bardziej popularna niż groch czy fasola. Możemy spotkać się z potrawą jednogarnkową z ziemniakami z dodatkiem kiszonej kapusty oraz peklowanego schabu. Jest tak samo popularna, jak u nas bigos, przy czym mniej kaloryczna.

Dania jednogarnkowe to sycące, nieco rustykalne potrawy. Doskonale nadają się one na co dzień, jak i na imprezę ze znajomymi. Możemy wykonać je w plenerze na ognisku, jak robili to ludzie pierwotni. Wystarczą duży garnek, palenisko oraz odpowiednio dobrane składniki, aby powstało smaczne danie. 

Faq

Znalazłam przepis na grecką zupę avgalemono. Niestety po dodaniu jajka z sokiem z cytryny zupa zważyła się. Jak temu zapobiec?

Zupa podczas zagęszczania jajkiem oraz sokiem z cytryny może się zważyć (podobnie jak w przypadku śmietany). Aby temu zapobiec należy wcześniej odlać szklankę wywaru. Sok z cytryny oraz jajko rozprowadzamy letnim wywarem i dodajemy do gorącej (niegotującej się zupy).

10 gram białka na 100 g roślin strączkowych to nie jest wiele. Jak przy takiej ilości białka dieta wegetariańska lub wegańska może być zdrowa?

Dla porównania 100 g wołowiny zawiera 18 g białka. Natomiast 100 g piersi z kurczaka to 26 g białka. Należy zwiększyć odpowiednio ilość spożywanych produktów.

Jak zrobić kurczaka z bananami?

Banany kroi się na grube plastry oraz smaży na głębokim tłuszczu. Banany do smażenia są nieco większe od tych, które znamy w Polsce. Nie powinny one być zbyt dojrzałe.