Dietetyczna kolacja z fasolką szparagową
Nie wiem jak mogłam o niej zapomnieć. Może dlatego, że ponad 12 lat temu zajadałam się nią prawie codziennie – w sezonie i poza nim, aż w końcu mi zbrzydła. Najwyższy czas do niej wrócić bo teraz w lecie świeża smakuje najlepiej. Jestem ciekawa jak szybko ta fasolka szparagowa zawładnie Waszym podniebieniem – szczególnie, że robi się ją w max 20 minut.
Spis treści
Fasolka szparagowa warta uwagi
Jak każde warzywo również fasolka szparagowa jest źródłem witamin (znajdziecie w niej m.in. C, E, K, kw foliowy), minerałów (potasu, fosforu, wapnia, sodu, manganu) i tym samym antyoksydantów (o tym jak ważne są dla nas wymiatacze wolnych rodników pisałam tutaj) a do tego ma bardzo mało kalorii bo jedynie 27 w 100g, niski Indeks Glikemiczny oraz sporo błonnika. Dlatego bez wyrzutów sumienia mogą zajadać się nią osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy oraz cukrzycy – byleby nie była to fasolka z masłem i bułką tartą.
Fasolki na surowo jadać nie możemy bo oprócz tego, że w smaku jest gorzka i cierpka to ma sporo toksycznej dla nas fazyny. Dopiero gotowanie ją neutralizuje.
To, który kolor fasolki wybierzecie zależeć będzie od Waszych preferencji kulinarnych – zielona będzie miała więcej kw. foliowego a żółta fosforu i potasu.
Fasolkę możecie również zamrozić i w ten sposób przechowywać na jesienno-zimowe gotowanie – nie straci zbyt wiele ze swoich wartości odżywczych. Wystarczy ją bez wcześniejszego rozmrażania ugotować na parze – zajmie to około 30 minut.
Składniki na 2 porcje
- 450 – 500g fasolki – zielonej, białej – jaką wolicie, ja najchętniej jadam mix
- 1 puszka pomidorów – szukajcie takich bez dodatku cukru i z niewielką ilością soli, w moich było jej 0,05g
- 3 ząbki czosnku
- 1 większa cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 czubata łyżeczka oregano
- szczypta chilli
- szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie
- Fasolce obetnijcie końcówki i ugotujcie ją na parze (oczywiście bez soli) – zajmuje to około 15-20 minut. Sprawdźcie widelcem czy już jest miękka
- Przygotowanie sosu:
- Na oleju podsmażcie pokrojoną drobno cebulkę oraz czosnek
- Jak się zarumienią dodajcie do nich pomidory i przyprawy
- Sos będzie gotowy jak trochę odparuje i zgęstnieje
Taka wersja light fasolki z sosem pomidorowym może być fajną alternatywą dla pszennego makaronu i sprawdzi się na lekka kolację lub lekki lunch.
.
.
pycha! nie ma nic lepszego na letni obiad niż talerz fasolki szparagowej 🙂
Zrobiłam raz i od tej pory to jedno z moich ulubionych dań!
Super 🙂
Robiłam ostatnio coś podobnego, ale ze świeżych pomidorów. Chcę korzystać, póki są 😀