Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dal z pieczonym kalafiorem

O tym, jak bardzo lubię dania jednogarnkowe pisałam już wiele razy. Dzisiaj mam dla Was przepis na „garnek z dodatkiem” czyli na dal z pieczonym kalafiorem. Pieczyste świetnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami.

Dal z pieczonym kalafiorem – składniki na 2-3 porcje

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • jedna większa cukinia
  • 1 biała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 cm obranego korzenia imbiru
  • 1 ostra papryczka lub zamiennie 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 250 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 400 ml wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego – do smażenia cebuli i pieczenia kalafiora
  • szczypiorek lub/i kolendra – do posypania

Przyprawy

  • 3 czubate łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy Garam Masala
  • pół łyżeczki soli – opcjonalnie. Ja nie dodaję

.

Dal z pieczonym kalafiorem – przygotowanie

Przygotowania rozpocznijcie od upieczenia kalafiora.

  1. Nastawcie piekarnik na 200 stopni – bez termoobiegu
  2. Następnie pokrójcie kalafiora w plastry o grubości około 2,0 – 2,5 cm
  3. Posmarujcie blachę olejem rzepakowym i poukładajcie na niej plastry oraz mniejsze kawałki kalafiora
  4. Wierzch kawałków kalafiora przesmarujcie olejem – szybciej się przyrumienią
  5. Pieczcie kalafiora przez 30 minut – do czasu aż się przyrumieni

W międzyczasie ugotujcie dal z czerwoną soczewicą

  1. Na oleju rzepakowym, w większym garnku, podsmażcie cebulę pokrojoną w piórka, plasterki czosnku oraz drobno pokrojony imbir
  2. W międzyczasie pokrójcie cukinię w cienkie słupki
  3. Jak tylko cebula z czosnkiem zaczną się rumienić dodajcie przyprawy ale jeszcze bez soli (jeżeli w ogóle macie w planach ją użyć)
  4. Przyprawy powinni chwilę się smażyć – do czasu aż poczujecie ich aromat
  5. Dopiero wtedy wlejcie do garnka mleko kokosowe i dokładnie wszystko wymieszajcie
  6. Następnie dolejcie wody, wsypcie soczewicę, wrzućcie słupki cukinii oraz ostrą papryczkę. W tym kroku możecie dodać sól
  7. Wszystko powinno gotować się około 10 – 15 minut. Do czasu aż soczewica zmięknie. Cukinia może być chrupiąca

Dal z soczewicy nakładajcie na głębokie talerze lub do miseczek. Połóżcie na nim pieczonego kalafiora i posypcie wszystko szczypiorkiem lub/i kolendrą.

Dal z pieczonym kalafiorem

Inne przepisy na aromatyczne dania z soczewicą znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy próbowaliście już tego dania.