Dal z pieczonym kalafiorem
O tym, jak bardzo lubię dania jednogarnkowe pisałam już wiele razy. Dzisiaj mam dla Was przepis na „garnek z dodatkiem” czyli na dal z pieczonym kalafiorem. Pieczyste świetnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami.
Spis treści
Dal z pieczonym kalafiorem – składniki na 2-3 porcje
- 1 średniej wielkości kalafior
- jedna większa cukinia
- 1 biała cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 cm obranego korzenia imbiru
- 1 ostra papryczka lub zamiennie 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
- 200 g czerwonej soczewicy
- 250 ml gęstego mleczka kokosowego
- 400 ml wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego – do smażenia cebuli i pieczenia kalafiora
- szczypiorek lub/i kolendra – do posypania
Przyprawy
- 3 czubate łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 czubata łyżeczka przyprawy Garam Masala
- pół łyżeczki soli – opcjonalnie. Ja nie dodaję
.
Dal z pieczonym kalafiorem – przygotowanie
Przygotowania rozpocznijcie od upieczenia kalafiora.
- Nastawcie piekarnik na 200 stopni – bez termoobiegu
- Następnie pokrójcie kalafiora w plastry o grubości około 2,0 – 2,5 cm
- Posmarujcie blachę olejem rzepakowym i poukładajcie na niej plastry oraz mniejsze kawałki kalafiora
- Wierzch kawałków kalafiora przesmarujcie olejem – szybciej się przyrumienią
- Pieczcie kalafiora przez 30 minut – do czasu aż się przyrumieni
W międzyczasie ugotujcie dal z czerwoną soczewicą
- Na oleju rzepakowym, w większym garnku, podsmażcie cebulę pokrojoną w piórka, plasterki czosnku oraz drobno pokrojony imbir
- W międzyczasie pokrójcie cukinię w cienkie słupki
- Jak tylko cebula z czosnkiem zaczną się rumienić dodajcie przyprawy ale jeszcze bez soli (jeżeli w ogóle macie w planach ją użyć)
- Przyprawy powinni chwilę się smażyć – do czasu aż poczujecie ich aromat
- Dopiero wtedy wlejcie do garnka mleko kokosowe i dokładnie wszystko wymieszajcie
- Następnie dolejcie wody, wsypcie soczewicę, wrzućcie słupki cukinii oraz ostrą papryczkę. W tym kroku możecie dodać sól
- Wszystko powinno gotować się około 10 – 15 minut. Do czasu aż soczewica zmięknie. Cukinia może być chrupiąca
Dal z soczewicy nakładajcie na głębokie talerze lub do miseczek. Połóżcie na nim pieczonego kalafiora i posypcie wszystko szczypiorkiem lub/i kolendrą.
Inne przepisy na aromatyczne dania z soczewicą znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy próbowaliście już tego dania.