Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Aromatyczne warzywne chili sin carne

O każdej porze roku, ale szczególnie jesienią i zimą, to aromatyczne warzywne chili sin carne rozgrzeje Was i nasyci. W wersji fit możecie jeść je jako samodzielne danie lub dla podbicia kalorii podajcie do niego ryż.

Aromatyczne warzywne chili sin carne – składniki

  • 1 duża cukinia
  • 3 średnie marchewki
  • 2 papryki – użyłam czerwonej i zielonej
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów – całych
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 400 g ugotowanej fasolki – po 200 g fasolki czerwonej i białej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • około 300 ml gorącej wody

Przyprawy

  • 2 czubate łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 czubate łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub innej ostrej papryki
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

.

Aromatyczne warzywne chili sin carne – przygotowanie

To jednogarnkowe danie przygotowuje się stosunkowo szybko. W trakcie smażenia i duszenia poszczególnych warzyw kroję kolejne i dorzucam do garnka. W ten sposób cały proces przygotowywania dania, z gotowych już składników, trwa maksymalnie 20-25 minut.

  1. Fasolkę namoczcie na noc i ugotujcie albo użyjcie fasolki z puszki
  2. W dużym garnku, na oleju, podsmażcie pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Jak się zeszkli dodajcie pokrojony w kostkę czosnek i smażcie przez około 1 minutę
  3. Następnie wsypcie do garnka wszystkie przyprawy, wymieszajcie je z cebulką oraz czosnkiem i podsmażcie przez około 1 minuty – aż puszczą aromat
  4. W kolejnym kroku wrzućcie do garnka pokrojoną w kostkę marchewkę i wlejcie gorącą wodę – niech się gotują
  5. Teraz jest czas na krojenie w kostkę papryki i wrzucenie jej do garnka
  6. Wymieszajcie wszystkie składniki i pokrójcie w kostkę cukinię
  7. Wsypcie do garnka ugotowaną fasolkę
  8. Dorzućcie pomidory i przecier pomidorowy
  9. Raz jeszcze dokładnie wszystko wymieszajcie gotujcie przez kolejne 5 minut
  10. Po tym czasie to aromatyczne chili sin carne będzie gotowe

Jadam je jako samodzielne, niskokaloryczne danie. Doskonałe na lekką kolację. Możecie podać do niego ulubiony rodzaj ryżu a nawet makaron.

Aromatyczne warzywne chili sin carne

.

Inne przepisy na kolacje znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy macie już swoje ulubione potrawy na lekką kolację.

.