Aromatyczna soczewica z ziemniakami
Wiecie, że lubię dania jednogarnkowe. Wystarczy wrzucić do garnka składniki w odpowiedniej kolejności i poczekać aż się ugotują. Nie trzeba ich przy tym specjalnie pilnować. Właśnie taka jest ta aromatyczna soczewica z ziemniakami.
Spis treści
Aromatyczna soczewica – składniki na 4-5 porcji
- 250 g czerwonej soczewicy – waga dla suchego produktu
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 puszki pomidorów
- 0,5 litra wody
- 3 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 5 czubatych łyżek kuminu
- 3 łyżki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 kg ziemniaków
Zamiast ziemniaków możecie podać soczewicę z ryżem. Ostatnio zajadam się jednak ziemniakami – trochę przez to, że dawno ich nie jadłam. Poza kulinarną tęsknotą gotowane ziemniaki dużo lepiej się sprawdzają w przy aparacie na zęby – szczególnie w ciągu kilku dni po zmianie nakładek. Także tak – czeka mnie kolejne 7 miesięcy z ziemniakami.
.
Aromatyczna soczewica z ziemniakami – przygotowanie
- Ziemniaki ugotujcie w oddzielnym garnku – nadmiar możecie przechowywać w lodówce, w zamkniętych pojemnikach, nawet do 3 dni
- W dużym garnku podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek – aż się zeszklą
- Dosypcie do nich przyprawy – kumin, kolendrę, cynamon i pieprz cayenne – chwilę smażcie aż puszczą aromat
- W kolejnym kroku wlejcie do garnka mleko kokosowe i pół litra wody – dokładnie wymieszajcie płyny z przyprawami, cebulką i czosnkiem
- Teraz wsypcie do garnka soczewicę
- Poczekajcie aż się ugotuje – zajmie to około 10 minut
- Dopiero jak soczewica zmięknie dodajcie do niej pomidory
- Pogotujcie wszystko razem, na niższej temperaturze, przez kolejne 5 minut
Do misek przełóżcie pokrojone w plastry ziemniaki, polejcie je soczewicą i posypcie świeżym koperkiem.
Inne dania z soczewicą (zupy, tortille, makarony a nawet słodkie brownie) znajdziecie pod tym linkiem. Dajcie znaka na FB, które robicie najczęściej.
.
.
.