Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dal z pieczarkami i szpinakiem

Jednogarnkowe dania to moja specjalność. Są proste w przygotowaniu i potrafią być bardzo smaczne. Taki właśnie jest ten dal z pieczarkami i szpinakiem. Prosty, obłędnie smaczny i aromatyczny.

Dal z pieczarkami – składniki na 4 porcje

  • 200 g zielonej soczewicy – waga dla suchego produktu
  • 250 g świeżych pieczarek
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża, biała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku – ilość zależy od wielkości
  • 250 ml gęstego mleka kokosowego
  • 400 ml wody
  • 200 ml passaty
  • 3 garści liści szpinaku – u mnie wyszło 100 g szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć.

Przyprawy

  • 3 czubate łyżeczki kuminu
  • 2 płaskie łyżeczki kurkumy
  • 1/5 łyżeczki ostrej papryki. Ja używam pieprzu cayenne
  • 2 czubate łyżki mielonych nasion kolendry

.

Dal z pieczarkami i szpinakiem – przygotowanie

Do gotowanie tego drania używam dużego garnka (5 litrów). W takim mogę swobodnie mieszać składniki bez obawy, że mi z niego wypadną.

  1. Marchewkę pokrójcie do drobną kostkę a pieczarki w pieczarki
  2. Na oleju rzepakowym podsmażcie cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę
  3. Jak tylko się przyrumienią dosypcie do nich wszystkie przyprawy i dokładnie je wymieszajcie
  4. Po tym jak poczujecie ich aromat dorzućcie do garnka pokrojone w plasterki pieczarki
  5. Wymieszajcie wszystko i wlejcie do garnka mleko kokosowe
  6. Ponownie wszystko wymieszajcie i wlejcie do garnka wodę
  7. Od razu wsypcie do garnka soczewicę i pokrojoną w małą kostkę marchewkę
  8. Gotujcie wszystko do czasu aż soczewica zmięknie
  9. Dopiero po tym wlejcie do garnka passatę. Strączki nie ugotują się szybko w kwaśnym środowisku
  10. Na samym końcu wrzućcie do garnka szpinak, wmieszajcie go w danie i poczekajcie około 2-3 minut. W tym czasie liście szpinaku zmiękną

Cało gotowanie tego dania zajmuje mi około 20-25 minut – w międzyczasie kroję poszczególne składniki i dorzucam je do garnka.

Jadam ten dal samodzielnie – taki jest smaczny. Jeżeli lubicie to możecie podać do niego ryż, makaron albo pieczywo.

Smacznego i na zdrowie.

Dal z pieczarkami

Inne pomysły na jednogarnkowe dania znajdziecie pod tym linkiem.

.