Warszawa Nocny Market 2021
Nie mogło mnie zabraknąć na Nocnym w kolejnym, szóstym już sezonie. Zobaczcie co w tym roku ma do zaoferowania to ciekawe kulinarnie miejsce. Oto najnowszy wpis pod hasłem Warszawa Nocny Market 2021.
Spis treści
Niezmiennie, pomimo wielu sprzecznych informacji o remoncie dworca i zamknięciu terenu (już od 3 lat), Nocny Market pojawił się na starym peronie dawnego Dworca Głównego PKP w Warszawie. Klimat się nie zmienia, co mnie bardzo cieszy. Muzyka, świetnie jedzenie i duży wybór różnego alko przyciąga tłumy. W tym roku wine bar w nowej odsłonie ma w ofercie bardzo zacne wina.
W 2021 roku Nocny wystartował w weekend 21-23 maja. Od 3 czerwca jest czynny również w czwartki. Oto godziny otwarcia:
- czwartki od 17:00 do 00:00
- piątki 17:00 – 01:00
- soboty – od 17:00 do 01:00
- niedziele od 16:00 do 23:00
.
.
Warszawa Nocny Market 2021 – warte zjedzenia
Na Nocnym poszukuję dań wegańskich lub wegetariańskich. Czasami sięgam po rybkę. Ale mięsożercy też znajdą tu duży wybór street foodowych dań. Listę wystawców przed każdym weekendem możecie sprawdzić na FB Nocnego Marketu.
Oto moja lista polecanych smaków. Przedstawiłam ją w kolejności jedzenia. Przeważnie na jednej wizycie zjadam 3-4 porcje różności.
.1. Ryby od Makrell
Makrell zasmakował mi już w poprzednim roku. Grillowane ryby podane z świetnymi dodatkami to MUST EAT na Nocnym. Koniecznie ich spróbujcie – świetnie smakują z młodą kapustą z remouladą.
.
.2. Spring rolls od PHO2
Biegnę to na pierwszy głód, zaraz po wejściu na Nocny. PHO2 już na otwarcie wieczoru ma gotowe rolki, kiedy inne kuchnie dopiero się rozgrzewają. Czekając na znajomych zamówiłam 2 wegetariańskie i 1 z krewetkami. Ucieszyli się, kiedy dostali od razu na wejściu po rolce.
.
.3. Bao z sojowym nuggetsem od BAO DAO
To tylko wygląda na niewinnie małą porcję. W rzeczywistości taką bułką z sojowym nugetsem podkręconym sosem i piklami można się nieźle najeść.
Bao Dao miało w ofercie bułki z kurczakiem, krewetkami w tempurze oraz kalmarami. Ja wybrałam wersję roślinną – bardzo smaczną.
.
.4. Boczniaki od MEOW
Na zdjęciu uwieczniłam przepyszne Viet stips (27,00) czyli boczniaki w chrupiącej panierce polane sosem czosnek + trawa cytrynowa. Zamiast ryżu zamówiłam je z frytkami. Przy najbliższej okazji koniecznie muszę spróbować wersji koreańskiej z ostrym sosem.
.
.5. Pad Thai od Bangkok Soi
Wiecie, że Pad Thai jest jednym z moich ulubionych dań tajskiej kuchni. Zajadam się nim bardzo często w domu oraz w restauracjach.
Na Nocnym trafiłam na wyśmienity makaron z soczystym tofu podany z limonką, orzeszkami, chili i zielonymi dodatkami. Pyszne to było i jak tylko traficie na Bangkok Soi na Nocnym koniecznie spróbujcie tego dania.
.
.6. Kiełbasa od Polska Kiełbasa
Nigdy nie przepadałam za kiełbasą, nawet w czasach kiedy jeszcze jadłam mięso. Ten mięsny przetwór był dla mnie zbyt mdły żeby się nim zachwycać. Szymon Czerwiński doskonale przyprawia swoje kiełbasy i podaje je z wyraźnymi w smaki dodatkami. W 2020 próbowałam jego kanapki z kimchi. Tym razem skusiłam się na kiełbasę Swojską w wersji wege – podaną w różowej bułce z kiszoną kapustą, piklami, musztardą i ketchupem. Dobre to było. Ostrzegam – porcja jest wielka a w bułce są 2 kiełbaski. Na duży głód i początek wieczoru na Nocnym ta porcja sprawdzi się idealnie.
.
[edit 22.07.2021 – kolejna wizyta na Nocnym]
.7. American Strips od MEOW
Czyli kolejna wersja chrupiących boczniaków tym razem podanych w słodkim musztardowym sosie, z piklowanymi ogórkami oraz frytkami lub ryżem do wyboru. Ależ to było dobre.
.
.8. Ceviche od Ceviche Bitch
Doskonałym wyborem na mały głód oraz przełamanie smaków było ceviche. Ja skusiłam się na delikatnego łososia z awokado, cebulką i orzeszkami. Mój przyjaciel podjął wyzwanie i zamówił ostrego tuńczyka z wakame. Butelka schłodzonego Sauvignon Blanc (75,00 zł za Arcabucero Blanco) z wine baru na Nocnym Markecie była idealnym dopełnieniem smaków.
.
.9. Teriaki udon od Pakczoj
Tak już mam, że lubię zmieniać smaki. Po ceviche nabrałam ochoty na słodkawy udon z sosem teriaki i tofu. Na życzenie podawany z kolendrą lub szczypiorkiem. Jestem fanką kolendry więc wybór był prosty. Mięsisty makaron udon obtoczony słodkim sosem był dopełnieniem tego wieczoru na Nocnym Markecie.
.
Tak było na Nocnym Markecie w minionych latach
- 2016 – pierwszy sezon
- 2017 – drugi sezon na Nocnym
- 2018 – trzeci sezon
- 2019 – bez wpisu na blogu, tylko wrzutki na Fb i IG
- 2020 – piąty sezon
Dajcie znać na FB czy planujecie wizytę na Nocnym Markecie w tym roku.