Nocny Market Warszawa 2020 – faworyci
Wow!! Aż trudno uwierzyć, że to już piąty sezon. Nocny Market niespodziewanie powraca a ten wpis (Nocny Market Warszawa 2020) będzie moją kolejną, kulinarną listą ulubieńców z peronu Warszawa Główna. Zapraszam do czytania i oczywiście kosztowania na Nocnym.
Spis treści
Skąd moje zdziwienie dotyczące otwarcia? A to z tego powodu, że już 2018 miał być ostatnim sezonem na Nocnym. I jakoś od tamtej pory Nocny Market wraca na Dworzec Główny kolejny „ostatni raz”.
To co cieszy mnie w tym roku najbardziej to powrót pomimo przeciwności (COVID-19) oraz dużo nowości na Nocnym Markecie..
.
No to zaczynamy.
Tym razem będę wrzucać smakołyki wraz z informacją, w który weekend udało mi się na nie trafić.
Lista wystawców potrafi zmieniać się weekendowo. Pamiętajcie też, że Nocny Market czynny jest wieczorami w piątek, sobotę oraz niedzielę. Część sezonu będą czynne też czwartki. Szczegóły dotyczące godzin otwarcia oraz listę wystawców sprawdzajcie na FB Nocnego Marketu.
Nocny Market Warszawa 2020
[Ostatni weekend czerwca]
Khoa soi od Soy Soy
Khoa soi to moje ulubione danie z Północnej Tajlandii. Podawane jest z 2 lub 3 rodzajami makaronu gdzie jeden jest smażony na chrupko. Oryginalne Khoa soi podaje się z kurczakiem (takie jadłam 7 lat temu w Chiang Mai). Na Nocnym Markecie spróbowałam wersji wegańskiej z batatami. Jeszcze w marcu tego roku pisałam Wam o wegańskiej wersji, którą jadłam w styczniu 2020 w Bangkoku. Mniam mlask.
Jak traficie na Khoa soi na Nocnym to polecam spróbować. Tylko uważajcie bo pomimo opisu „lekko ostra” ta zupa była wściekle pikantna.
.
Bagietka z makrelą od Makrell
Jechałam na Nocny Market między innymi na tę kanapkę. Grillowaną bagietkę z surówką z młodej kapusty i remulady podają z grillowaną makrelę posypaną koperkiem. To była istna rozkosz dla mojego podniebienia.
.
Wegańska kiełbasa od Szymona Czerwińskiego
Za kiełbasami nigdy nie przepadałam. Nawet w czasach, kiedy jeszcze jadałam mięso (czyli ponad 6 lat temu) unikałam kiełbasy. No ale czego się nie robi dla kulinarnych eksperymentów i sytuacji kiedy Szymon Czerwiński, finalista V edycji MasterChef, serwuje kiełbasy własnej receptury właśnie na Nocnym Markecie.
Szymona poznałam w innych okolicznościach (TV nie oglądam) a na Nocnym Markecie skusiłam się na jego wegańską kiełbasę (soja + boczniaki + dużo przypraw) w kanapce z kimchi, kolendrą, majonezem sriracha i słodkim sosem sojowym.
Muszę przyznać – ciekawe i smaczne to było połączenie. Wiem, że Szymon planuje serwować kiełbasy w weekend 2-5 lipca.
.
[9-12 lipca 2020]
Bao z seitanem od Mr. OH
Gotowaną na parze bułkę wypełniono sporą ilością seitana ze słodkim sosem hoisin, świeżego ogórka i wegańskiego majonezu. Porcja była duża, nawet jak na mnie, i jak dla mnie zbyt słodka (od sosu). Ale jak jeszcze nie jedliście tego dania na Nocnym to polecam spróbować w ramach „pracy nad bogatą paletą smaków”.
.
Spring rolls od Pho Kwadrat
Spring rolls na Nocnym to już moja pozycja obowiązkowa. Czekając na inne zamówione dania (czasami trwa to 5 a niekiedy 15 minut) pierwszy głód zaspakajam świeżymi spring rolls (zamawiam te z warzywami i omletem) oraz ciepłą bułką z warzywami gotowaną na parze.
.
[20.08.2020]
Wędzona makrela od Makrell
Jeszcze nie mogę swobodnie gryźć po zabiegu w miniony czwartek. Zamiast kanapki z grillowaną makrelą zamówiłam wędzoną makrelą na talerzu podaną z piklami, młodą kapustą z remouladą (moja ulubiona) oraz frytkami zamiast pieczywa. Pyszne to było.
.
Żółte curry od Soy Soy
I to nie byle jakie żółte curry bo z wegekaczką. Pikantne, kremowe curry z warzywami i „kaczką” z chrupiącą skórką. Pozycja zdecydowanie warta polecenia.
.
.
A tak było na Nocnym Markecie w minionych latach
- 2016 – pierwszy sezon
- 2017 – drugi sezon na Nocnym
- 2018 – trzeci sezon
- 2019 – bez wpisu na blogu, tylko wrzutki na Fb i IG
.