Szparagi z orzechowym sosem
Okazuje się, że szparagi dobrze smakują nie tylko z jajkiem. Dzisiaj mam dla Was ekspresowy pomysł na szparagi z orzechowym sosem. Zdrową przekąskę lub opcję na fit kolację lub lunch. Spieszcie się bo sezon na szparagi wkrótce się skończy.
Spis treści
Szparagi warto jadać
Szparagi występują w różnych kolorach – białym, zielonym i fioletowym. Zielone szparagi mają najwięcej cennych składników odżywczych.
Te podłużne warzywo można gotować, smażyć oraz piec. Ja najchętniej jadam je gotowane na parze lub duszone z innymi warzywami.
Szparagi zawierają oprócz białka i błonnika (rozpuszczalnego oraz nierozpuszczalnego:
- wapń
- potas
- selen
- magnez
- cynk
- miedź
- witaminę C
- beta karoten
- witaminę E
- witaminy z grupy B
- kwas foliowy
- witaminę K
W 100 g szparagów znajduje się ponad 93 g wody a tyle szparagów niesie za sobą jedynie 20 kcal.
.
Szparagi z orzechowym sosem – składniki na 2 porcje
- 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów
- woda do ugotowania szparagów na parze
Składniki na sos
- 1 czubata łyżka masła orzechowego z fistaszków (orzeszków ziemnych)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- około 30-40 ml ciepłej wody – nie gorącej
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- jedna łyżka słodko – ostrego azjatyckiego sosu
.
Szparagi z orzechowym sosem – przygotowanie
- Szparagi dokładnie umyjcie zimną woda. Możecie je zamoczyć w misce wody i poczekać aż z główek wypłynie piasek, który lubi się tam chować
- Odetnijcie około 2 cm ogonka i ugotujcie szparagi na parze. Czasami nalewam niewielką ilość wody do patelni (do pół centymetra wysokości) i pod przykryciem gotuję w niej szparagi. Wystarczy im około 5 minut takiego gotowania
- W miseczce energicznie wymieszajcie składniki na sos – woda pomaga rozpuścić masło orzechowe
- Podajcie sos z ugotowanymi szparagami
Lubię jak główki szparagów nasiąkają gęstym, orzechowym sosem.
To proste i szybkie danie doskonale sprawdzi się w upalne dni i wieczory.
Inne przepisy na szparagi znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB, który przepis przypadł Wam do gustu.
.