Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pad Thai w Warszawie – gdzie zjeść najlepszy tajski makaron. Lista restauracji.

Sprawdziłam różne miejsca, przeszłam kilometry (zawsze to okazja do spaceru) i zjadłam kilogramy makaronu. Dzisiaj mam dla Was listę miejsc, w których zjecie najlepszy, całkiem znośny a także bardzo przeciętny Pad Thai w Warszawie.

Pad Thai czyli smażony makaron

Pad Thai (także phad thai) to popularne danie w Tajlandia zaliczane do street food. Traficie na nie na ulicznych straganach, na targowiskach a także w ekskluzywnych restauracjach.

Zwykle składnikami używanymi do przygotowania pad thai’a są:

  • makaron ryżowy wstążki
  • pasta z tamaryndowca – daje daniu słodko-kwaśny smak i ciemny kolor
  • jajko
  • szalotka ze szczypiorkiem
  • kiełki fasoli mung
  • suszone malutkie krewetki – do chrupania i podkręcenia smaku
  • sos rybny – daje słony smak
  • cukier palmowy – słodycz
  • tofu
  • kurczak lub krewetki – opcjonalnie
  • siekane orzeszki ziemne – kolejny składnik do chrupania
  • suszone płatki chilli – nimi można podkręcić ostrość
  • sok z limonki – dla wyrównania smaku słonego i słodkiego
  • świeże liście kolendry

W wersji wegetariańskiej nie używa się suszonych krewetek a sos rybny zamieniany jest na sos sojowy. Wersja wegańska dodatkowo nie ma jajka.

W restauracjach płatki chilli, orzeszki, limonka oraz kiełki podawane są obok makaronu. Makarony smażone “na ulicy” mają wszystkie składniki wymieszane a ostrość dania warto ustalić podczas zamawiania. W przeciwnym wypadku dostanie się makaron według uznania gotującego – albo mdły albo wściekle ostry.

W Tajlandii trafiałam na różne wersje Pad Thai’a:

  • bardzo słodkie od cukru palmowego
  • wytrawne i ostre
  • makaron z lekko ściętym jajkiem (za tą wersją nie przepadam)
  • z jajkiem sadzonym podanym obok makaronu
  • omlet jajeczny, w środku którego podany był smażony makaron

Tak przedstawiały się makarony Pad Thai w Bangkoku (link do artykułu).

pad thai w Bangkoku

.

A jak przedstawia się sytuacja w Warszawie?

Oto makarony Pad Thai, które udało mi się ostatnio zjeść.

Na poniższej liście zachowałam kolejność chronologiczną odwiedzanych miejsc. Za wszystkie makarony płaciłam sama. Jeżeli miałam wybór to zamawiałam makaron z warzywami i tofu. Jeżeli tej wersji nie było to brałam z krewetkami.

I jeszcze jedno. Ten artykuł to moja subiektywna opinia na temat zjedzonych makaronów. Nie musicie jej podzielać, nie musicie się z nią zgadzać. Z chęcią poznam Wasze zdanie i podpowiedź o innych miejscówkach na Pad Thai w Warszawie. Dajcie znaka na FB.

.

Pad Thai w Warszawie – lista miejscówek

.

.1. Basil & Lime

W tej restauracji zamówiłam Pad Thai’a w wersji z warzywami. Ostrość ustaliłam podczas zamówienia – poprosiłam o danie lekko ostre. Limonkę i orzeszki ziemne podano obok makaronu. Kiełki fasoli wmieszane zostały w makaron.

Smaki w tym Pad Thai’u (słodki, słony, kwaśny) był przyjemnie zbalansowane a chilli dodała mu charakteru. Jajko zostało dobrze wysmażone i rozdrobnione – takie lubię. Porcja była olbrzymia – dla mnie za duża.

  • Ogólne wrażenie – na tyle przyjemne, że z chęcią tu jeszcze wrócę
  • Cena – pad thai z warzywami – 31,00 zł
  • Adres: Puławska 27

.

.

.2. Thai Wok

Thai Wok to sieciówka, na którą traficie w centrach handlowych. Nie będę ukrywać, że tego Pad Thai’a jadam kilka razy w miesiącu – stety/niestety do jednego lokalu mam za blisko z pracy i z domu. Ostrość ustalana jest podczas zamówienia – ja zawsze biorę lekko ostry.

Pad Thai podawany jest tu z cytryną i dużą ilością bambusa, za którym nie przepadam i podczas jedzenia wygrzebuję go bardzo dokładnie odkładając na bok. Duże kawałki marchewki i olbrzymie kawałki papryki mogą zniechęcać. No cóż – mi bardzo nie przeszkadzają. W makaronie można trafić też na szczypiorek, zieloną fasolkę szparagową i kiełki fasoli. Porcja makaronu zawsze posypana jest siekanymi orzeszkami ziemnymi.

W niektórych Thai Wok trafiałam na przesłodzone makarony z za dużą ilością pasty z tamaryndowca.

  • Ogólne wrażenie – dobra opcja na lunch w pracy i duży głód (porcja jest olbrzymia).
  • Cena – Pad Thai z warzywami i tofu kosztuje tu 22.90 zł.

.

Thai Wok pudełko
Pad Thai w Warszawie Thai Wok

.

.3. Chiński Bar

Tu w porze lunchu trafiłam na Pad Thai’a przygotowanego z grubego makaronu ryżowego. Nie przeszkadzało mi to. Natomiast to, co było zaskakujące to bardzo orzechowy smak całego dania. Jakby do makaronu dodano masło orzechowe z fistaszków.

Makaron usmażono z pieczarkami, grzybami mun, dużymi kawałkami marchewki i sosem chilli. Podano ze słodką kapustą.

  • Ogólnie – całość tworzyła dosyć mdłe wrażenie. Nie lubię marnować jedzenia również w restauracji. Połowę olbrzymiej porcji zabrałam do domu i zjadłam na kolację. Tylko skropiłam ją sokiem z cytryny
  • Cena 20,00 zł
  • Adres: Pokorna 2

.

pad thai

.

.4. Asia Tasty

Do tego miejsca mam sentyment. Na Pad Thai’a wpadam tu od ponad 7 lat. Czasami zjadam na miejscu ale ostatnio częściej zabieram porcję do domu i dzielę na dwie (taka jest wielka). To jest wciąż jeden z moich ulubionych tajskich makaronów w Warszawie.

Wrażenie: Tak wiem – ten Pad Thai znacznie odbiega od “wzorca” ale nie przeszkadzają mi w nim brokuły, kawałki marchewki czy kapusta. Makaron jest dobrze wysmażony a jajko rozbite na drobne kawałki więc nie dominuje nad innymi składnikami. W lokalu nie podają suszonych płatków chilli tylko sosy chilli – ostry i łagodny. To jest minus ale nie ukrywajmy – Asia Tasty to bar z azjatycką kuchnia a nie restauracja.

  • Cena – 18,00 zł
  • Adres: Asia Testy mieści się w Hali Gwardii – wejście od zewnątrz

.

.

.5. TUK TUK

Pamiętam czasy mojego zachwytu nad tutejszym Pad Thai’em, kiedy to wpadałam do Tuk Tuk’a kilka razy w miesiącu. Te czasy dawno już minęły.

W tym miesiącu przypomniałam sobie jak w Tuk Tuk smakuje słodki makaron z cebulą i jajkiem, bo tak w dużym uproszczeniu można opisać tego Pad Thai’a.

  • Wrażenie: za dużo w nim smażonej cebuli, za dużo wielkich kawałków smażonego jajka. Plusem jest limonka na talerzu i suszone płatki chilli, które można znaleźć przy kuchni. One ratują mdły smak całego dania.
  • Cena za Pad Thai z warzywami – 25,00 zł
  • Adres: Plac Zbawiciela

.

pad thai w Tuk Tuk

.

.6. Thaisty

Po mizernych poprzednikach aż miło było kolejny raz trafić do Thaisty. Tutejszy Pad Thai z tofu to istny raj w ustach. Idealna wilgotność dania, idealnie wyrównane smaki, które można wedle własnego uznania podkręcić suszoną chilli podaną na brzegu talerza. Do tego świeże kiełki, limonka i siekane orzeszki. Mniam mlask. Dodam od razu, że rozmiar porcji też był idealny – jak dla mnie na jeden raz.

  • Wrażenia – ten Pad Thai przywołuje we mnie wspomnienia podróży do Bangkoku. Miłe i smaczne wspomnienia.
  • Cena – 30,00 zł
  • Adres – Plac Bankowy. Thaisty ma również lokal przy Placu Wilsona

.

Thaisty Plac Bankowy
pad thai w Thaisty

.

.7. Thai Grr

Na ten punkt z tajską kuchnią trafiłam niedawno. Thai Grr w menu ma Pad Thai’a z kurczakiem lub krewetkami. Wybrałam drugiego w wersji na wynos. Nie chciało mi się siedzieć w zapchanej ludźmi Hali.

  • Wrażenie: Całe danie było lekko suche i mało wyraźne w smaku. Wyraźna była w nim czerwona cebula. Podane w wersji łagodnej – bez chilli. Dobrze, że w domu zawsze mam suszoną papryczkę. Porcja niewielka. To nie jest Pad Thai, do którego chętnie wrócę.
  • Cena: Pad Thai z krewetkami – 30,00 zł
  • Adres: Hala Gwardii w środku. Czynna w piątki, soboty i niedziele

.

Thai Grr w Hali Gwardii
pad thai w Thai Grr

.

Na dzisiaj to koniec. Muszę zrobić sobie przerwę od smaku Pad Thai’a. Jak tylko odpocznę poszukam kolejnych miejscówek z tajską kuchnią w Warszawie. Bądźcie czujni.

.

.

.