Onigiri japońska kanapka plus 2 farsze do niej
Onigiri japońska kanapka to szybka przekąska, którą możecie faszerować dowolnymi składnikami. W tym wpisie proponuję 2 smaczne farsze oraz 2 formy podania onigiri.
Spis treści
Nie mylcie onigiri z sushi
Onigiri to ryż faszerowany różnymi składnikami uformowany w kształt trójkątnej kanapki lub kulek. Dla wygody jedzenia ryż zawijany jest w liście nori.
Sushi podawane jest w różnej formie – najczęściej rolek krojonych w kawałki lub ryżu formowanego w owalne kształty, na których kładzie się kawałki ryby, owoce morza lub japoński omlet.
.
Onigiri japońska kanapka- składniki bazowe
Na około 7-8 kanapek lub 12-15 kulek.
- 250 g ryżu do sushi – waga dla suchego produktu
- 3 łyżki sosu do ryżu na sushi – gotowy sos ma w sobie cukier, ocet, wodę. Ponieważ nie mam i nie używam w domu białego cukru wolałam kupić małą butelkę sosu do ryżu niż kilogram białego cukru, który do niczego innego nie zostałby użyty
- 2 płaty nori – do zawijania kanapek
- czarny sezam lub jasny prażony sezam – do ozdoby i dla smaku
Dodatkowo
- miseczka zimnej wody z 1/2 łyżeczki soli – dla wygody lepienia kanapek
- imbir marynowany – opcjonalnie jako przegryzka
.
I. Farsz – wegańska sałatka a’la tuńczyk
Ta roślinna sałatka idealnie sprawdzi się jako farsz do onigiri. Przepis na nią znajdziecie pod tym linkiem.
.
II. Farsz – kimchi z majonezem
- 160 g kapusty kimchi – odsączona z płynu
- 2 łyżki majonezu
- szczypiorek
Wystarczy bardzo drobno posiekać kimchi i szczypiorek a następnie wymieszać składniki. Ta błyskawiczna sałatka doskonale sprawdza się w onigiri. Nie zużyjecie jej całej – pozostałość przechowujcie w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Sprawdzi się również jako sos do makaronu soba lub udon.
.
Onigiri japońska kanapka – przygotowanie
Gotowanie ryżu
Ryż na onigiri powinien być klejący. W Internecie znajdziecie wiele przepisów na gotowanie ryżu do onigiri. Ja poszłam na skróty. Szklankę ryżu (250 g) dokładnie opłukałam (3-4 razy aż woda przestała się zabarwiać na biało). Zalałam ryż 1,1 szklanki wody i gotowałam pod przykrywką, na średniej temperaturze, do czasu aż ryż wchłonął wodę. Odstawiłam garnek na bok pod przykryciem na około 15-20 minut. W tym czasie ryż wchłonął resztę wody i zmiękł.
Do jeszcze ciepłego ryżu dodałam 3 łyżki sosu do ryżu na sushi i dokładnie wymieszałam. Onigiri lepiłam z jeszcze ciepłego ryżu – takie są najlepsze.
Lepienie onigiri
W lepieniu pomaga moczenie dłoni w wodzie z solą. Dzięki temu ryż nie będzie się przyklejał a samo lepienie trójkątnych kanapek lub kulek stanie proste i szybkie.
.
Onigiri w formie trójkątnej kanapki
Z lepieniem onigiri jest jak z lepieniem pierogów. Pierwsze wychodzą koślawe ale ćwiczenie czyni mistrza. Można pomóc sobie specjalnymi foremkami do onigiri. Ja nauczyłam się lepić w dłoniach trójkątne kanapki podpatrując kilka filmów na YouTube.
Na dłoń nałóżcie pierwszą porcję ryżu. Palcem zróbcie w niej małe wgłębienie i nałóżcie do niego wybrany farsz. Następnie nabierzcie kolejną porcję ryżu, lekko zgniećcie ryż z farszem i uformujcie trójkąt.
Dla wygody jedzenia zawińcie onigiri w pasek nori. Tak przygotowane japońskie kanapki najlepiej smakują jedzone na świeżo.
Jeżeli zrobiliście ich więcej przechowajcie je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, zwinięte pojedynczo w folię spożywczą. Nori dodajcie tuż przed jedzeniem. Miękkie nori nie smakuje już tak dobrze.
.
Kulki onigiri
To jest opcja dla leniuszków. Onigiri można podawać również w formie kulek. Wystarczy wymieszać ugotowany ryż z niewielką ilością farszu i ulepić z tej mieszanki kulki. W lepieniu również pomaga moczenie dłoni w wodzie z solą.
.
.
Pod linkiem znajdziecie pomysły na inne kanapki – te bardziej lub mniej tradycyjne.