Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Przepis na pikantne marynowane pieczarki

Pieczarki dostępne są przez cały rok i to prosto od polskich producentów. Dlatego ten prosty przepis na pikantne marynowane pieczarki możecie przetestować o każdej porze – zimą też.

Dlaczego warto jadać pieczarki?

Pieczarki warto włączyć do jadłospisu z kilku powodów:

  • są smaczne w każdej postaci – jadane na surowo, duszone, smażone, pieczone a także marynowane. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście surowych pieczarek to czas nadrobić zaległości. Jędrną, świeżą pieczarkę wystarczy posolić i zjeść w takiej postaci. Surowe pieczarki można dodawać również do sałatek oraz jako dodatek do kanapek
  • pieczarki dostępne są lokalne, od polskich producentów, przez cały rok a do tego mają przystępną cenę
  • zawierają cenne składniki odżywcze i są niskokaloryczne. W 100 g pieczarek znajduje się zaledwie 22 kcal.

    Pieczarki mają w sobie:
    • wodę – 90 – 95%
    • około 3 g białka
    • podobną ilość węglowodanów
    • pomijalną ilość tłuszczu (około 0,34 g)
    • 1 g błonnika
    • witaminy z grupy B w tym niewielką ilość B12, Witaminę C a także witaminę D
    • minerały – m.in. fosfor, potas, selen, żelazo, magnez, sód, cynk

.

Zdrowotne właściwości pieczarek

Oprócz minerałów i witamin pieczarki zawierają różne grupy antyoksydantów – polifenole, polisacharydy, ergotioneina, glutation. Do silnych przeciwutleniaczy należą również selen oraz witamina C. Antyoksydanty wspomagają zwalczanie wolnych rodników, które odpowiedzialne są za stres oksydacyjny prowadzący do wielu chorób w tym raka.

Dzięki zawartości polisacharydów pieczarki pozytywne oddziałują na florę bakteryjną jelit przy okazji ograniczając wchłanianie cukrów z pożywienia.

.

Przepis na pikantne marynowane pieczarki

Poniżej podaję składniki na 4 słoiczki w rozmiarze 350 ml

  • 1 kg większych pieczarek – koniecznie polskich, świeżych, białych i jędrnych
  • jedna średnia marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżki całych nasion kolendry
  • 4 liście laurowe
  • 1 świeża, ostra papryka – ja miałam pepperoni ale mogą być też 4 malutkie papryczki chili
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Składniki na zalewę

  • 600 ml zimnej wody
  • 200 ml jasnego octu jabłkowego 6%
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Przepis na pikantne marynowane pieczarki
składniki na pikantne, marynowane pieczarki

.

Przepis na pikantne marynowane pieczarki – przygotowanie

Przygotowane w ten sposób pieczarki można jeść już kolejnego dnia.

  1. Przygotowania rozpocznijcie od sparzenia lub wygotowania słoików oraz zakrętek
  2. Pieczarki dokładnie umyjecie w zimnej wodzie. Nie obierajcie ich. Odkrójcie ogonki i pokrójcie pieczarki na plastry o grubości około 5 mm. Następnie ugotujcie je z sokiem z cytryny (w ten sposób nie ściemnieją). Wystarczy im około 5 minut gotowania
  3. Marchewkę obierzcie, pokrójcie w cienkie plasterki i ugotujcie. Jej też wystarczy 5 minut gotowania
  4. Do słoików przełóżcie:
    • po pół łyżki nasion kolendry oraz po 2 nasiona ziele angielskiego
    • obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, po 1 na słoik
    • ugotowane pieczarki
    • kawałki surowej, pikantnej papryczki. Usunęłam z nich nasiona bo te są najbardziej ostre
  5. Dopiero po napełnieniu słoików pieczarkami przygotujcie zalewę. W garnku zagotujcie ocet z wodą, cukrem i liśćmi laurowymi. Wystarczy, że wszystko zacznie wrzeć
  6. Po zagotowaniu zalewy do słoiczków przełóżcie po 1 liściu laurowym i zalejcie słoiczki zalewą tak aby przykryła pieczarki. Pamiętajcie o zostawieniu około półtora centymetra przestrzeni pomiędzy zalanymi pieczarkami a końcem słoiczka
  7. Słoiki niezwłocznie zakręćcie osuszając wcześniej zakrętkę i górę słoika. Przewróćcie je do góry dnem. W ten sposób słoiki się zawekują. Odwróćcie je pokrywką do góry dopiero jak ostygną
  8. Tak przygotowane pikantne, marynowane pieczarki spokojnie wytrzymają w lodówce do 30 dni. O ile nie zjecie ich wcześniej.

.

Z czym jadać marynowane pieczarki?

Sprężyste, lekko ostre i kwaśne pieczarki świetnie pasują jako dodatek do wielu dań warzywnych. Do mięsnych też, ale jako roślinożerca nie będę się o nich wypowiadać. Marynowane pieczarki jadam z hummusem oraz roślinnymi pasztetami. Przepisów na nie możecie szukać na moim blogu.

Przepis na pikantne marynowane pieczarki z hummusem
marynowane pieczarki z hummusem
Przepis na pikantne marynowane pieczarki z pasztetek
pieczarki w towarzystwie roślinnego pasztetu

.

„Moc Polskich Warzyw” to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Pikantny przepis na marynowane pieczarki