Przepis na pikantne marynowane pieczarki
Pieczarki dostępne są przez cały rok i to prosto od polskich producentów. Dlatego ten prosty przepis na pikantne marynowane pieczarki możecie przetestować o każdej porze – zimą też.
Spis treści
Dlaczego warto jadać pieczarki?
Pieczarki warto włączyć do jadłospisu z kilku powodów:
- są smaczne w każdej postaci – jadane na surowo, duszone, smażone, pieczone a także marynowane. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście surowych pieczarek to czas nadrobić zaległości. Jędrną, świeżą pieczarkę wystarczy posolić i zjeść w takiej postaci. Surowe pieczarki można dodawać również do sałatek oraz jako dodatek do kanapek
- pieczarki dostępne są lokalne, od polskich producentów, przez cały rok a do tego mają przystępną cenę
- zawierają cenne składniki odżywcze i są niskokaloryczne. W 100 g pieczarek znajduje się zaledwie 22 kcal.
Pieczarki mają w sobie:- wodę – 90 – 95%
- około 3 g białka
- podobną ilość węglowodanów
- pomijalną ilość tłuszczu (około 0,34 g)
- 1 g błonnika
- witaminy z grupy B w tym niewielką ilość B12, Witaminę C a także witaminę D
- minerały – m.in. fosfor, potas, selen, żelazo, magnez, sód, cynk
.
Zdrowotne właściwości pieczarek
Oprócz minerałów i witamin pieczarki zawierają różne grupy antyoksydantów – polifenole, polisacharydy, ergotioneina, glutation. Do silnych przeciwutleniaczy należą również selen oraz witamina C. Antyoksydanty wspomagają zwalczanie wolnych rodników, które odpowiedzialne są za stres oksydacyjny prowadzący do wielu chorób w tym raka.
Dzięki zawartości polisacharydów pieczarki pozytywne oddziałują na florę bakteryjną jelit przy okazji ograniczając wchłanianie cukrów z pożywienia.
.
Przepis na pikantne marynowane pieczarki
Poniżej podaję składniki na 4 słoiczki w rozmiarze 350 ml
- 1 kg większych pieczarek – koniecznie polskich, świeżych, białych i jędrnych
- jedna średnia marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 8 ziarenka ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżki całych nasion kolendry
- 4 liście laurowe
- 1 świeża, ostra papryka – ja miałam pepperoni ale mogą być też 4 malutkie papryczki chili
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Składniki na zalewę
- 600 ml zimnej wody
- 200 ml jasnego octu jabłkowego 6%
- 3 łyżki cukru trzcinowego
.
Przepis na pikantne marynowane pieczarki – przygotowanie
Przygotowane w ten sposób pieczarki można jeść już kolejnego dnia.
- Przygotowania rozpocznijcie od sparzenia lub wygotowania słoików oraz zakrętek
- Pieczarki dokładnie umyjecie w zimnej wodzie. Nie obierajcie ich. Odkrójcie ogonki i pokrójcie pieczarki na plastry o grubości około 5 mm. Następnie ugotujcie je z sokiem z cytryny (w ten sposób nie ściemnieją). Wystarczy im około 5 minut gotowania
- Marchewkę obierzcie, pokrójcie w cienkie plasterki i ugotujcie. Jej też wystarczy 5 minut gotowania
- Do słoików przełóżcie:
- po pół łyżki nasion kolendry oraz po 2 nasiona ziele angielskiego
- obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, po 1 na słoik
- ugotowane pieczarki
- kawałki surowej, pikantnej papryczki. Usunęłam z nich nasiona bo te są najbardziej ostre
- Dopiero po napełnieniu słoików pieczarkami przygotujcie zalewę. W garnku zagotujcie ocet z wodą, cukrem i liśćmi laurowymi. Wystarczy, że wszystko zacznie wrzeć
- Po zagotowaniu zalewy do słoiczków przełóżcie po 1 liściu laurowym i zalejcie słoiczki zalewą tak aby przykryła pieczarki. Pamiętajcie o zostawieniu około półtora centymetra przestrzeni pomiędzy zalanymi pieczarkami a końcem słoiczka
- Słoiki niezwłocznie zakręćcie osuszając wcześniej zakrętkę i górę słoika. Przewróćcie je do góry dnem. W ten sposób słoiki się zawekują. Odwróćcie je pokrywką do góry dopiero jak ostygną
- Tak przygotowane pikantne, marynowane pieczarki spokojnie wytrzymają w lodówce do 30 dni. O ile nie zjecie ich wcześniej.
.
Z czym jadać marynowane pieczarki?
Sprężyste, lekko ostre i kwaśne pieczarki świetnie pasują jako dodatek do wielu dań warzywnych. Do mięsnych też, ale jako roślinożerca nie będę się o nich wypowiadać. Marynowane pieczarki jadam z hummusem oraz roślinnymi pasztetami. Przepisów na nie możecie szukać na moim blogu.
.
„Moc Polskich Warzyw” to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.