Mój sposób na zdrowy omlet | ekspresowe śniadanie, obiad lub kolację
Bo przecież nikt nie powiedział, że jajka można jeść tylko na śniadanie. Omlet z warzywami to prosty, szybki i pełnowartościowy posiłek, który świetnie sprawdzi się również w porze lunchu a nawet na kolację. Zobaczcie moje sposoby na omlet idealny.
Spis treści
Kiedyś mi wmawiano, że omlet musi zawierać mąkę i ser żółty aby utrzymać wszystkie jego składniki w zwartej formie. Nic bardziej mylnego. Już same jajka, w momencie kiedy ścina się ich białko, tworzą wsparcie dla całej „konstrukcji” tego dania.
Już nie raz dzieliłam się z Wami pomysłami na omlet – przeczytacie o nich w artykule o jajkach czy pomysłach na zdrowe kolacje. Tym razem postanowiłam zebrać w jednym miejscu większość moich omletowych kompozycji. Bo do jajek możecie dodawać wiele warzyw, ziół i przypraw. Nie bójcie się eksperymentować.
.
.
Omlet – podstawowe składniki
Tu podstawą będą oczywiście jajka – i to jajka dobrej jakości, nie jakieś tam 3-ki z hodowli przemysłowej. Najlepiej jak kupicie jajka ekologiczne. A jeszcze lepiej jak osobiście znacie kogoś, kto ma kilka kur, karmi je zdrowo, trzyma w dobrych warunkach i może odstąpić/sprzedać nadmiar jajek.
Smażenie. Jeżeli używanie masło to swój omlet usmażcie właśnie na nim. Ja preferuję olej rzepakowy rafinowany. Nie polecam za to oleju kokosowego – z wielu powodów, o których pisałam Wam tutaj i tutaj.
Przyprawy – w swojej kuchni nie używam soli od ponad 7 lat. Od tego czasu nie oszczędzam sobie za to pieprzu, ostrej papryki (także wędzonej), oregano, bazylii, kurkumy i wielu innych przypraw, które działają zbawiennie na układ trawienny.
Rośliny – cóż, tu tylko Wasza wyobraźnia będzie tworzyć granice. Ja już przećwiczyłam omlety z:
- pomidorami świeżymi i suszonymi
- rzodkiewką
- szparagami
- papryką
- cukinią
- marchewką
- szpinakiem
- jarmużem
- brokułami
- kaparami
- pieczarkami
- cebulą
- porem
- czosnkiem
- szczypiorkiem
- pietruszką
- miętą
- bazylią
.
Omlet – proporcje
Z proporcjami u mnie jest bardzo prosto – sobie zawsze podaję 2 jajka a dla M przygotowuję omlet z 4 sztuk. Warzyw zmieści się na nim tyle, na ile pozwoli średnica patelni. Ja zwykle omlet robię na patelni o średnicy 24cm – z nieprzywierającą powłoką. Do smażenia wystarczy 1 łyżka oleju/masła.
.
Omlet – przygotowanie
- Jajka rozbijcie w misce i dokładnie roztrzepcie je widelcem. Na tym etapie można dodać przyprawy lub później posypać nimi jajka już przelane na patelnię
- Przygotujcie sobie warzywa – pokrójcie je w plasterki lub paseczki. Szparagi proponuję przekroić wzdłuż
- Podgrzejcie na patelni tłuszcz i dokładnie posmarujcie nim całą powierzchnię
- Przelejcie na patelnię jajka i od razu poukładajcie na nich warzywa
- Teraz przykryjcie patelnię – po około 3-5 minutach omlet się zetnie i będzie gotowy do zjedzenia
- Możecie posypać go ziołami, doprawić pieprzem
- Możecie tez podać do niego kromkę gruboziarnistego pieczywa
.
.
.
.