Jaglane placuszki bananowe z wanilią
Jaglane placuszki bananowe to kolejny pomysł na bezglutenowe śniadanie. Są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu a z dodatkiem ekstraktu z wanilii smakują wręcz bajecznie. Koniecznie ich spróbujcie.
Spis treści
Wanilia vs wanilina
Wanilia jest produktem pochodzenia naturalnego – to roślina z rodziny strączkowatych. W przepisach można wykorzystać laski wanilii (jej środek wyjęty z przeciętej wzdłuż laski) lub ekstrakt waniliowy w płynie. Ja ostatnio korzystam z tego ostatniego specyfiku, który niestety nie jest łatwo dostępny w polskich sklepach. Jak będziecie mieli problem ze znalezieniem to piszcie do mnie na FB – podpowiem gdzie szukać.
A wanilina tak powszechnie używana w przemyśle spożywczym np. do produkcji cukru wanilinowego? Cóż – jest pozyskiwana przemysłowo a tu znajdziecie więcej informacji na ten temat. Jej spożycie może wywołać reakcje alergiczne. Także nie polecam używać jej w tym przepisie.
.
Jaglane placuszki bananowe – składniki na około 11-12 sztuk
- 150 g płatków jaglanych
- 250 ml mleka roślinnego + około 50 ml dodatkowo do ciasta (w razie potrzeby)
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 banan – im będzie bardziej dojrzały tym odda plackom więcej wody i cukru
Polecane dodatki:
- syrop klonowy lub z agawy
- pestki dyni, orzechy, migdały
- świeże owoce
- lub rozmrożone owoce – ja właśnie takie wykorzystałam co widać na zdjęciach
- dżem z chia – tu podaję link do bardzo prostego przepisu
.
Jaglane placuszki bananowe – przygotowanie
Do przygotowania ciasta polecam wykorzystać blender kielichowy – tak będzie najszybciej.
- Do blendera wlejcie mleko, olej i wrzućcie obranego banana – zmiksujcie te składniki na gładką, płynną masę
- Wsypcie do niej płatki jaglane i chwilę miksujcie – do momentu aż składniki się połączą i stworzą jednolite ciasto
- Przelejcie je do miski – powtarzam to przy każdym przepisie na placki ale z niej zwyczajnie łatwiej jest nakładać ciasto na patelnię
- Dopiero teraz rozgrzejcie patelnię – suchą, nie ma potrzeby lać na nią więcej tłuszczu. Ilość dodana do ciasta w zupełności wystarczy
- W czasie nagrzewania się patelni sprawdźcie ciasto – płatki jaglane nasiąkną płynem z mleka i banana a ciasto zgęstnieje. Być może będzie potrzeba dolania więcej mleka do ciasta tak aby łatwiej nakładało się na patelnię. Ja tak zrobiłam a wymieszanie dolanego mleka już w misce nie było problemem.
- Smażcie placki po kilka minut na każdej ze stron. Ja smażyłam na temperaturze 6 w skali od 0 do 9.
.
UWAGA na koniec
Jaglane placki smażą się dosyć szybko w porównaniu z pancakes na innych płatkach czy mące. Wychodzą też bardziej suche – jak ciastka.
Warto podawać je z mokrymi dodatkami np. rozmrożonymi owocami, dżemem, powidłami, syropem klonowym.
I jeszcze jedno – one świetnie smakują następnego dnia, zjadane na zimno.
.
Inne przepisy na śniadaniowe pancakes znajdziecie tutaj.
.
.