Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Jaglane placuszki bananowe z wanilią

Jaglane placuszki bananowe to kolejny pomysł na bezglutenowe śniadanie. Są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu a z dodatkiem ekstraktu z wanilii smakują wręcz bajecznie. Koniecznie ich spróbujcie.

Wanilia vs wanilina

Wanilia jest produktem pochodzenia naturalnego – to roślina z rodziny strączkowatych. W przepisach można wykorzystać laski wanilii (jej środek wyjęty z przeciętej wzdłuż laski) lub ekstrakt waniliowy w płynie. Ja ostatnio korzystam z tego ostatniego specyfiku, który niestety nie jest łatwo dostępny w polskich sklepach. Jak będziecie mieli problem ze znalezieniem to piszcie do mnie na FB – podpowiem gdzie szukać.

A wanilina tak powszechnie używana w przemyśle spożywczym np. do produkcji cukru wanilinowego? Cóż – jest pozyskiwana przemysłowo a tu znajdziecie więcej informacji na ten temat. Jej spożycie może wywołać reakcje alergiczne. Także nie polecam używać jej w tym przepisie.

.

Jaglane placuszki bananowe – składniki na około 11-12 sztuk

  • 150 g płatków jaglanych
  • 250 ml mleka roślinnego + około 50 ml dodatkowo do ciasta (w razie potrzeby)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 banan – im będzie bardziej dojrzały tym odda plackom więcej wody i cukru

Polecane dodatki:

  • syrop klonowy lub z agawy
  • pestki dyni, orzechy, migdały
  • świeże owoce
  • lub rozmrożone owoce – ja właśnie takie wykorzystałam co widać na zdjęciach
  • dżem z chia – tu podaję link do bardzo prostego przepisu

.

Jaglane placuszki bananowe – przygotowanie

Do przygotowania ciasta polecam wykorzystać blender kielichowy – tak będzie najszybciej.

  1. Do blendera wlejcie mleko, olej i wrzućcie obranego banana – zmiksujcie te składniki na gładką, płynną masę
  2. Wsypcie do niej płatki jaglane i chwilę miksujcie – do momentu aż składniki się połączą i stworzą jednolite ciasto
  3. Przelejcie je do miski – powtarzam to przy każdym przepisie na placki ale z niej zwyczajnie łatwiej jest nakładać ciasto na patelnię
  4. Dopiero teraz rozgrzejcie patelnię – suchą, nie ma potrzeby lać na nią więcej tłuszczu. Ilość dodana do ciasta w zupełności wystarczy
  5. W czasie nagrzewania się patelni sprawdźcie ciasto – płatki jaglane nasiąkną płynem z mleka i banana a ciasto zgęstnieje. Być może będzie potrzeba dolania więcej mleka do ciasta tak aby łatwiej nakładało się na patelnię. Ja tak zrobiłam a wymieszanie dolanego mleka już w misce nie było problemem.
  6. Smażcie placki po kilka minut na każdej ze stron. Ja smażyłam na temperaturze 6 w skali od 0 do 9.

.

UWAGA na koniec

Jaglane placki smażą się dosyć szybko w porównaniu z pancakes na innych płatkach czy mące. Wychodzą też bardziej suche – jak ciastka.

Warto podawać je z mokrymi dodatkami np. rozmrożonymi owocami, dżemem, powidłami, syropem klonowym.

I jeszcze jedno – one świetnie smakują następnego dnia, zjadane na zimno.

.

Jaglane placuszki bananowe

Jaglane placuszki bananowe .

Inne przepisy na śniadaniowe pancakes znajdziecie tutaj.

.

.