Kapusta z grzybami shiitake
Kapustę z grzybami każdy z nas zna. To danie, znane z wigilijnych stołów, wraca do łask zimową porą. Ja mam dla Was nietypową wersję tej potrawy – szybką i prostą w przygotowaniu. Oto kapusta z grzybami shiitake o orzechowym smaku. Może skusicie się na przełamanie tradycyjnego smaku.
Spis treści
Grzyby shiitake
Grzyby shiitake, zwane również twardnikiem jadalnym lub japońskim, pochodzą z Azji ale uprawiane są też w Europie.
Można jadać je na surowo (jak nasze pieczarki), gotowane lub krótko smażone. Grzyby te długo traktowane wysoką temperaturą twardnieją.
Shiitake wykazują pozytywne działanie na organizm człowieka
– obniżają poziom cholesterolu we krwi
– działają prewencyjnie na stwardnienie tętnic
Świetnie sprawdzają się jako dodatek do jajecznicy, szybko smażonych warzyw a teraz okazuje się, że bardzo dobrze komponują się również z kiszoną kapustą.
Kapusta z grzybami shiitake – składniki
- 750 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów shiitake
- 1 średniej wielości marchewka
- jedna biała cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 200 wody – do gotowania kapusty
- 2 łyżki oleju rzepakowego – do smażenia cebuli i grzybów
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju sezamowego – opcjonalnie
- świeżo mielony, czarny pieprz
Kapusta z grzybami shiitake – przygotowanie
- Przygotowania rozpocznijcie od grzybów. Zalejcie je zimną wodą i pozostawcie na około 15 minut. W tym czasie zmiękną i będą gotowe do krojenia. Odcedźcie je, przepłuczcie zimną wodą i pokrójcie w paski
- Kapustę opłuczcie pod bieżącą wodą i poszatkujcie. Długie nitki nie są tu mile widziane
- Przełóżcie kapustę do garnka, podlejcie wodą, dorzućcie do niej liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujcie wszystko przez około 15 minut
- Na patelnię wlejcie olej rzepakowy i podsmażcie na nim cebulkę wcześniej pokrojoną w kostkę
- Jak tylko cebula się lekko przyrumieni dorzućcie do niej pokrojone grzyby, dolejcie sos sojowy i chwilę wszystko razem smażcie. 1-2 minuty grzybom shiitake wystarczą
- Na końcu przełóżcie kapustę na patelnię (razem z wodą, w której się gotowała) i duście wszystko razem przez około 5-7 minut.
- Na tym etapie dodajcie świeżo mielony, czarny pieprz
Kapustę przed podaniem możecie polać olejem sezamowym. Nada jej jeszcze bardziej orzechowego aromatu. Podawajcie ją ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.
Uwagi na koniec
Kapustę z grzybami shiitake możecie przygotować przed Świętami. Jeszcze gorącą przełóżcie do słoików i po zamknięciu obróćcie je do góry dnem. Tak przygotowane przetrwają w lodówce do około miesiąca.
Możecie również kapustę zamrozić.
.
Inne przepisy na świąteczne dania znajdziecie pod tym linkiem.
A tymczasem zapraszam Was do eksperymentowania i poszukiwania nowych smaków. Grzyby shiitake znajdziecie w sklepach stacjonarnych – na regałach z orientalną żywnością oraz w sklepach internetowych.
A jeżeli będziecie mieli pytania do tego przepisu śmiało piszcie na FB.
.