Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wiosenny jadłospis na jeden dzień

Truskawki, szparagi, pierwsze ogórki małosolne – oto przedsmak nadchodzącego lata. Zobaczcie jak można je wkomponować we wiosenny jadłospis na jeden dzień. Wegański dodam.

Zdrowe odżywianie się – moje zasady

  1. Nie podjadam pomiędzy posiłkami – dzięki zjadaniu 5 a czasami nawet 6 posiłków dziennie unikam napadów głodu i objadania się czymkolwiek co tylko wpadnie mi w ręce
  2. Piję dużo płynów – głównie wodę (około 6-8 szklanek dziennie). Oprócz niej jedną kawę po pierwszym śniadaniu i melisę przed snem.
  3. W domowej kuchni nie używam soli – sól jest w:
    • chlebie, który jadam
    • sosie sojowym
    • paście miso
    • kiszonkach
    • i innych produktach – w warzywach też
  4. Unikam „sklepowych” słodyczy choć miewam słodkie maratony (w biurze coś o tym wiedzą). Wiem, że jak nie zabiorę do pracy popołudniowej porcji jedzenia (coś na podwieczorek) to około 16:00 zaczynam krążyć po pokojach w poszukiwaniu wafelków, czekolady albo ciastek. Coś się zawsze znajdzie.
  5. Przeważnie dwa śniadania jadam na słodko czyli z owocami. I to są jedyne owoce w ciągu dnia. No chyba, że po południu idę na fitness – po ćwiczeniach uwielbiam zjeść kromkę chleba (albo dwie) z masłem orzechowym i bananem.

.

A oto spis posiłków jakie zjadłam jednego majowego dnia. Potraktujcie go proszę jako podpowiedź, inspirację do tworzenia własnego menu. Każdy z nas jest inny, na inne preferencje smakowe i zapotrzebowanie energetyczne. Dla mnie, o tej porze roku, taki układ posiłków jest odpowiedni.

.

Wiosenny jadłospis – I śniadanie

Truskawkowe smoothie

Baza:

  • 1 banan – zostawcie kilka plasterków do położenia na smoothie
  • 8-10 truskawek – w zależności od wielkości
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego w pestkach
  • 2 cm korzenia imbiru

Dodatki:

  • plasterki banana
  • 1 łyżeczka nasion sezamu

.

wiosenny jadłospis 1

.

Wiosenny jadłospis – II śniadanie

Znowu na słodko bo mam obecnie większe zapotrzebowanie na cukier (z owoców oczywiście). Drugim śniadaniem jest nocna owsianka z puddingiem chia. Płatki owsiane zalałam na noc wodą i w oddzielnym słoiku nastawiałam chia z mlekiem kokosowym. Taką wersję puddingu najbardziej lubię.

Składniki na chia pudding – na kilka porcji:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia

Wymieszać i zostawić w lodówce na noc w szczelnie zamkniętym pojemniku np. w słoiku.

Składniki na nocną owsiankę z kurkumą:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne – opcjonalnie
  • wrząca woda – ilość potrzebna do przykrycia płatków

Ostudzić i zostawić na noc w lodówce.

A z rana – połączyć składniki i dodać owoce np. jabłko.

.

wiosenny jadłospis

.

Wiosenny jadłospis – obiad

Sałatka zwana inaczej Buddha bowl lub poke bowl. A w niej:

  • makaron ryżowy
  • ogórek małosolny
  • kilka rzodkiewek
  • sałata rzymska
  • pomidorki koktajlowe
  • surowe szparagi

I sos orzechowy:

  • 1 łyżeczka pasty curry – dowolnego rodzaju
  • 1 łyżka masła orzechowego z orzeszków ziemnych
  • 3-4 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • odrobina zimnej wody – dla uzyskania bardziej lejącej konsystencji

.

wiosenny jadłospis

.

Wiosenny jadłospis – podwieczorek

Surowa kalarepa

.

wiosenny jadłospis

.

Wiosenny jadłospis – kolacja

2 kanapki gruboziarnistego, żytniego pieczywa podane z tofu, pomidorem, rzodkiewką i skropione jedną łyżeczką oleju lnianego. Na koniec posypane świeżo mielonym pieprzem.

.

.

Wcześniejsze przykłady jadłospisów znajdziecie tutaj.