Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wegańskie naleśniki owsiane | pomysł na szybkie śniadanie

Najczęściej smażę placuszki śniadaniowe – są mało skomplikowane i zawsze wychodzą. Ale czasami mam ochotę na większą formę. Taką, która nadaje się do zwijania, smarowania, przekładania – czyli na naleśniki. Tym razem mam dla Was pomysł na wegańskie naleśniki owsiane.

Do przygotowania naleśników przyda Wam się

  • blender kielichowy – do miksowania ciasta
  • patelnia o nieprzywierającym dnie – do smażenia
  • miska na ciasto – do przelania
  • chochelka – do nakładania

Bo ta jest najwygodniej, dla mnie więc i może Wam się spodoba taki sposób na szybkie naleśniki.

.

Naleśniki owsiane – składniki na około 7 sztuk

  • 150 g mąki owsianej
  • 700 ml mleka roślinnego – np. sojowego lub owsianego
  • 2 łyżki siemienia lnianego w ziarenkach
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego

Dodatki:

  • świeże owoce
  • orzechy
  • miód
  • dżem
  • powidła

Co tylko będzie Wam pasować i smakować.

.

Naleśniki owsiane – wykonanie

Do przygotowania ciasta wykorzystajcie blender kielichowy.

  1. Wlejcie do niego mleko, olej i dodajcie siemię lniane – miksujcie te składniki aż ziarenka siemienia rozdrobnią się
  2. Następnie do płynu wsypcie mąkę i miksujcie wszystko do czasu, aż składniki stworzą jednolitą ciecz – u mnie trwało to max 3 minuty
  3. Przelejcie ciasto do miski – niech odczeka około 7-10 minut
  4. Teraz można przejść do smażenia naleśników
  5. Nakładajcie je chochelką na dobrze rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce – na taką nie musicie lać już więcej tłuszczu. Wystarczy ten, który dodaliście do ciasta
  6. Jak tylko ciasto zacznie puszczać bąbelki odczekajcie jeszcze chwilę i delikatnie podważcie naleśnika – dopiero jak cały będzie odchodził od patelni przerzućcie go na drugą stronę i odczekajcie 1-2 minuty.

Naleśnikowe porady na koniec

  1. Naleśniki będą mięciutkie jak zaraz po zdjęciu z patelni przełożycie je na duży talerz i przykryjecie (drugim talerzem, miską, pokrywką). W ten sposób n ie wyschną a parująca z nich woda nawilży je
  2. Te naleśniki owsiane są bardziej wymagające od pszennych (potrafią się rwać już na patelni). W takiej sytuacji zmniejszcie temperaturę pod patelnią i smażcie je dłużej.

.

naleśniki owsiane

.

PS

Inne przepisy na naleśniki, gofry, placuszki śniadaniowe znajdziecie pod tym linkiem.

Z komentarzami i pytaniami zapraszam na Facebook.