Wegańskie naleśniki owsiane | pomysł na szybkie śniadanie
Najczęściej smażę placuszki śniadaniowe – są mało skomplikowane i zawsze wychodzą. Ale czasami mam ochotę na większą formę. Taką, która nadaje się do zwijania, smarowania, przekładania – czyli na naleśniki. Tym razem mam dla Was pomysł na wegańskie naleśniki owsiane.
Spis treści
Do przygotowania naleśników przyda Wam się
- blender kielichowy – do miksowania ciasta
- patelnia o nieprzywierającym dnie – do smażenia
- miska na ciasto – do przelania
- chochelka – do nakładania
Bo ta jest najwygodniej, dla mnie więc i może Wam się spodoba taki sposób na szybkie naleśniki.
.
Naleśniki owsiane – składniki na około 7 sztuk
- 150 g mąki owsianej
- 700 ml mleka roślinnego – np. sojowego lub owsianego
- 2 łyżki siemienia lnianego w ziarenkach
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
Dodatki:
- świeże owoce
- orzechy
- miód
- dżem
- powidła
Co tylko będzie Wam pasować i smakować.
.
Naleśniki owsiane – wykonanie
Do przygotowania ciasta wykorzystajcie blender kielichowy.
- Wlejcie do niego mleko, olej i dodajcie siemię lniane – miksujcie te składniki aż ziarenka siemienia rozdrobnią się
- Następnie do płynu wsypcie mąkę i miksujcie wszystko do czasu, aż składniki stworzą jednolitą ciecz – u mnie trwało to max 3 minuty
- Przelejcie ciasto do miski – niech odczeka około 7-10 minut
- Teraz można przejść do smażenia naleśników
- Nakładajcie je chochelką na dobrze rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce – na taką nie musicie lać już więcej tłuszczu. Wystarczy ten, który dodaliście do ciasta
- Jak tylko ciasto zacznie puszczać bąbelki odczekajcie jeszcze chwilę i delikatnie podważcie naleśnika – dopiero jak cały będzie odchodził od patelni przerzućcie go na drugą stronę i odczekajcie 1-2 minuty.
Naleśnikowe porady na koniec
- Naleśniki będą mięciutkie jak zaraz po zdjęciu z patelni przełożycie je na duży talerz i przykryjecie (drugim talerzem, miską, pokrywką). W ten sposób n ie wyschną a parująca z nich woda nawilży je
- Te naleśniki owsiane są bardziej wymagające od pszennych (potrafią się rwać już na patelni). W takiej sytuacji zmniejszcie temperaturę pod patelnią i smażcie je dłużej.
.
.
PS
Inne przepisy na naleśniki, gofry, placuszki śniadaniowe znajdziecie pod tym linkiem.
Z komentarzami i pytaniami zapraszam na Facebook.