Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Nocna owsianka – zdrowa opcja na szybkie śniadanie

Szczególnie jesienią i zimą, kiedy rano każda dodatkowa minuta spędzona w łóżku ma znaczenie, szybkie i proste śniadania są na wagę złota. Właśnie w takiej sytuacji nocna owsianka sprawdzi się doskonale. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, pyszna w smaku ale i zdrowa. Zobaczcie jak ją przygotować.

Nocna owsianka – co to takiego?

Wiecie już, że płatki owsiane można:

  • gotować – jest to niezbędne w przypadku płatków zwykłych
  • miksować w zielonych koktajlach – górskie i błyskawiczne
  • zalać na krótko wrzątkiem i zjadać z owocami – płatki górskie i błyskawiczne

Ale płatki owsiane można też zalać zimną wodą lub napojem (mlekiem) roślinnym i zostawić na noc w lodówce. To jest właśnie nocna owsianka.

Tak przygotowane płatki robią się kleiste i mięciutkie. A z różnymi dodatkami tworzą pyszne i pożywne śniadanie.

.

Moja wersja nocnej owsianki

Do jej przygotowania używałam słoika i kilku składników, które zawsze mam w kuchni. Owsiankę możecie przygotować w misce i przykryć ją talerzykiem. Wykorzystajcie dowolne zamykane naczynie tak aby nocna owsianka nie przeszła innymi zapachami z lodówki.

Poniżej podaję moje proporcje:

  • 4 łyżki płatków owsianych – górskich
  • 2 daktyle
  • łyżka nasion chia
  • owoce
  • opcjonalnie – wiórki kokosowe, sezam, gorzkie kakao
  • woda lub napój roślinny – w ilości potrzebnej do zalania płatków

ale jeżeli dla Was nie będą one odpowiednie to śmiało je zmieniajcie:

.

Wykonanie:

WIECZOREM

  1. Na dno słoika/miski połóżcie owoce – np. plasterki banana, mrożone truskawki
  2. Zasypcie je płatkami owsianymi – możecie dodać do nich chia, wiórki kokosowe, sezam
  3. Na tym etapie warto dorzucić daktyle – po nocnym moczeniu będą miękki i ciągnące
  4. Zalejcie wszystko wodą lub napojem roślinnym tak aby płyn przykrył płatki

RANO

  1. Do słoika/miski możecie dorzucić orzechy, dodatkowe owoce i śniadanie macie gotowe

.

Nocna owsianka – propozycje

nocna owsianka baza

płatki owsiane + chia + mleko sojowe a na wierzchu mrożone owoce zalane wrzątkiem

nocna owsianka pestki

migdały i pestki dyni też do niej pasują

nocna owsianka banany

na dnie banany – na górze kakao i mrożone owoce

nocna owsianka kakao

na wierzch owsianki wrzuciłam drobne, mrożone owoce – zalałam niewielką ilością wrzątku aby je rozmrozić

nocna owsianka truskawki

truskawki na dnie – wiśnie i porzeczki + wiórki kokosowe na górze

nocna owsianka truskawki 2

kokosowa wersja

  • Edziaa

    Czyli taką owsiankę się rano zalewa wrzątkiem?

    • Nie. To właśnie nocne moczenie pomaga pozbyć się fitynianów z owsa. Chyba, że rano chcesz dodać mrożone owoce – wtedy warto zalać je wrzątkiem

  • aleksandrab

    Mam pytanko. Jeżeli przygotowuję opcję z nasionami chia, to powinnam zalać płatki większą ilością napoju roślinnego?
    PS. Uwielbiam Pani jadłospisy! 🙂

    • Z chia wyjdzie bardziej gęsty więc można próbować z nieco większą ilością napoju:) Po kilku próbach dojdzie Pani do swojej ulubionej konsystencji.

  • Ewa Piórkowska

    Z bananem, chia, i kakao i mlekiem sojowym obłednie dobre. Bardzo szybkie i pyszne