Nocna owsianka – zdrowa opcja na szybkie śniadanie
Szczególnie jesienią i zimą, kiedy rano każda dodatkowa minuta spędzona w łóżku ma znaczenie, szybkie i proste śniadania są na wagę złota. Właśnie w takiej sytuacji nocna owsianka sprawdzi się doskonale. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, pyszna w smaku ale i zdrowa. Zobaczcie jak ją przygotować.
Spis treści
Nocna owsianka – co to takiego?
Wiecie już, że płatki owsiane można:
- gotować – jest to niezbędne w przypadku płatków zwykłych
- miksować w zielonych koktajlach – górskie i błyskawiczne
- zalać na krótko wrzątkiem i zjadać z owocami – płatki górskie i błyskawiczne
Ale płatki owsiane można też zalać zimną wodą lub napojem (mlekiem) roślinnym i zostawić na noc w lodówce. To jest właśnie nocna owsianka.
Tak przygotowane płatki robią się kleiste i mięciutkie. A z różnymi dodatkami tworzą pyszne i pożywne śniadanie.
..
Moja wersja nocnej owsianki
Do jej przygotowania używałam słoika i kilku składników, które zawsze mam w kuchni. Owsiankę możecie przygotować w misce i przykryć ją talerzykiem. Wykorzystajcie dowolne zamykane naczynie tak aby nocna owsianka nie przeszła innymi zapachami z lodówki.
Poniżej podaję moje proporcje:
- 4 łyżki płatków owsianych – górskich
- 2 daktyle
- łyżka nasion chia
- owoce
- opcjonalnie – wiórki kokosowe, sezam, gorzkie kakao
- woda lub napój roślinny – w ilości potrzebnej do zalania płatków
ale jeżeli dla Was nie będą one odpowiednie to śmiało je zmieniajcie:
.
Wykonanie:
WIECZOREM
- Na dno słoika/miski połóżcie owoce – np. plasterki banana, mrożone truskawki
- Zasypcie je płatkami owsianymi – możecie dodać do nich chia, wiórki kokosowe, sezam
- Na tym etapie warto dorzucić daktyle – po nocnym moczeniu będą miękki i ciągnące
- Zalejcie wszystko wodą lub napojem roślinnym tak aby płyn przykrył płatki
RANO
- Do słoika/miski możecie dorzucić orzechy, dodatkowe owoce i śniadanie macie gotowe
.
Nocna owsianka – propozycje
Płatki owsiane + chia + mleko sojowe a na wierzchu mrożone owoce zalane wcześniej wrzątkiem
.
Migdały i pestki dyni też do niej pasują
.
Na dnie banany – na górze kakao i mrożone owoce
.
W tej owsiance na wierzch wrzuciłam drobne, mrożone owoce – zalałam niewielką ilością wrzątku aby je rozmrozić
.
Truskawki na dnie – wiśnie i porzeczki + wiórki kokosowe na górze
.
Wersja kokosowa
Czyli taką owsiankę się rano zalewa wrzątkiem?
Nie. To właśnie nocne moczenie pomaga pozbyć się fitynianów z owsa. Chyba, że rano chcesz dodać mrożone owoce – wtedy warto zalać je wrzątkiem
Mam pytanko. Jeżeli przygotowuję opcję z nasionami chia, to powinnam zalać płatki większą ilością napoju roślinnego?
PS. Uwielbiam Pani jadłospisy! 🙂
Z chia wyjdzie bardziej gęsty więc można próbować z nieco większą ilością napoju:) Po kilku próbach dojdzie Pani do swojej ulubionej konsystencji.
Z bananem, chia, i kakao i mlekiem sojowym obłednie dobre. Bardzo szybkie i pyszne