Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

przepisy na Wielkanoc

Makaron z pieczarkowym sosem z pastą curry

Ten makaron z pieczarkowym sosem z pastą curry jest nie tylko szybki i prosty w przygotowaniu. Do tego jest obłędnie smaczny. Polecam przygotować od razu 4 porcje. Obawiam się, że za jednym posiedzeniem zjecie dwie.

Wiosenna sałatka z ziemniakami

Ta wiosenna sałatka z ziemniakami to prosty i smaczny pomysł na obiad lub kolację. To jest też sposób na leniwe jedzenie przez 2-3 dni. Robicie taką sałatkę i macie gotowca w lodówce. Dlaczego ziemniaki warto jadać na zimno? Aby zachować jak najwięcej cennych składników ziemniaki warto gotować w jak najmniejszej ilości wody albo na parze. Ziemniaki to dobre źródło wieli minerałów: m.in. potasu, magnezu, wapnia, żelaza. Witamin K, B1, B2,

Czytaj…

Sałatka jarzynowa z roślinnym majonezem

Taką wersję pamiętam z rodzinnego domu. Bez jabłka i cebuli. Z dużą ilością ogórków kiszonych i zielonego groszku. Oto lekko zmodyfikowana sałatka jarzynowa bez jajek i z roślinnym majonezem. Oprócz podanych niżej składników moja Mama dodaje do tej sałatki gotowane na twardo jajka oraz tradycyjny majonez. Ja jajka pominęła a majonez zamieniłam na wegański. Nie – nie robiłam majonezu sama. Przecież wiecie, że jestem leniwa. Nie na tyle, żeby kupić

Czytaj…

Pasztet z kaszą, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Upieczenie wegańskiego pasztetu, który nie będzie suchy i nie rozsypie się po wyjęciu z foremki, może sprawiać trudności. W tym przepisie wszystkie składniki łączą się w gładką i zwartą masę. Ten pasztet z kaszą i pieczarkami po wyjęciu z piekarnika jest wilgotny w środku i ma idealnie chrupiącą skórkę. Przekonajcie się sami.

Wielkanoc z curry – 3 dania na świąteczny stół

Wiecie już, że lubię wyraźne przyprawy, ostre smaki i azjatycką kuchnię. Że preferuję kuchnię wegańską, ale sporadycznie jadam też jajka. A ponieważ wielkimi krokami zbliżają się Święta, mam dla Was propozycję na Wielkanoc z curry. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na dania z jajkiem oraz jedną propozycję wegańską. Będzie pysznie, lekko pikantnie i przede wszystkim zdrowo.

Roślinny pasztet z pastą miso

Taki mam już zwyczaj, że jak gotuję warzywny bulion to zaraz po nim piekę roślinny pasztet. Szkoda mi wyrzucać warzywa i grzyby a dogotowanie kaszy zajmuję przecież chwilę. Potem wystarczy wszystko razem zmiksować, dodać przyprawy i wstawić do piekarnika na 60 minut. Taki pasztet jest świetnym dodatkiem lub bazą śniadań, obiadów i kolacji. Tym razem upiekłam pasztet z pastą miso.

Warzywny pasztet ostro podkręcony pastą curry

Wiecie, że w kuchni nie mogę obyć się bez ostrych przypraw. Pikantne papryczki i pasty curry dodaję prawie do wszystkiego, nawet do słodkich wypieków. Warzywny pasztet z kaszy jaglanej i gotowanych warzyw podkręciłam ostrą, zieloną pastą curry. Wyszedł rewelacyjny. Koniecznie sprawdźcie ten banalnie prosty przepis.

Poradnik – jak nie przytyć podczas świąt?

Jak nie przytyć podczas świąt? Na szczęście są na to sprawdzone sposoby. Wystarczy trzymać się tych kilku zasad aby nie zakończyć świętowania z kilkoma dodatkowymi kilogramami, które później trudno będzie zrzucić.

Wegetariański wielkanocny żurek – bardzo prosty przepis

Nie – nie będzie żurku z torebki (choć pamiętam jeszcze te czasy, po przeprowadzce do Warszawy, kiedy zajadałam się przeróżnymi zupkami instant – chińskie były the best). Dzisiaj udało mi się przygotować MÓJ PIERWSZY W ŻYCIU wegetariański wielkanocny żurek – i od razu muszę się z Wami podzielić moim szczęściem (i sposobem na niego).

Babka kakaowa orkiszowa kukurydziana

Za pięć dni Święta więc żebyście zdążyli z wypiekami już dzisiaj podsyłam Wam ostatni, słodki, wielkanocny przepis. Muszę przyznać, że babka kakaowa z mąką orkiszową i kukurydzianą wyszła wyjątkowo smaczna, choć poprzednie (cytrynowa i pomarańczowa) też są niczego sobie. Jak na mnie przystało przepis jest szybki i prosty a ciasto zdrowsze bo bez cukru i utwardzonego tłuszczu. Sami zobaczcie i koniecznie przetestujcie.