Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pasztet z kaszą, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Upieczenie wegańskiego pasztetu, który nie będzie suchy i nie rozsypie się po wyjęciu z foremki, może sprawiać trudności. W tym przepisie wszystkie składniki łączą się w gładką i zwartą masę. Ten pasztet z kaszą i pieczarkami po wyjęciu z piekarnika jest wilgotny w środku i ma idealnie chrupiącą skórkę. Przekonajcie się sami.

Słowem wstępu

Zabierając się za ten przepis przygotujcie sobie dużą, głęboką patelnię, woka albo garnek. Będziecie w nim smażyć wszystkie składniki. W oddzielnym garnku ugotujecie kaszę. A w robocie kuchennym wyposażonym w ostrze w kształcie litery S wszystko razem zmielicie na gładki pasztet.

Jest jeszcze inne rozwiązanie. Możecie, tak jak ja, wykorzystać do tego gotującego robota, który wyręczy Was w krojeniu pieczarek, szatkowaniu warzyw oraz ich smażeniu a następnie gotowaniu kaszy i mieleniu wszystkich składników. A wszystko to w czasie około 35-40 minut. Akurat wystarczy, żeby przeczytać kilka rozdziałów książki lub zobaczyć 2-3 filmiki na YouTube albo odcinek ulubionego serialu.

No to zaczynamy. Zaopatrzcie się w składniki a przechodząc do części opisującej sposób przygotowania pasztetu wybierzcie dogodną dla Was wersję zależną od posiadanego wyposażenia kuchni.

.

pasztet z kaszą i pieczarkami

.

Pasztet z kaszą i pieczarkami – składniki na 1 keksówkę/ małą foremkę na ciasto

  • 250 g pieczarek
  • 1 większy lub 2 małe korzenie pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 średnia, biała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200 g kaszy gryczanej palonej – podana waga dotyczy kaszy suchej
  • 400 ml wody – potrzebna jest do ugotowania kaszy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 150 g suszonych pomidorów – ja użyłam pomidorów z oleju i takie Wam polecam, są miękkie i świetnie “wtopią się” w pasztet
  • czarny pieprz
  • szczypta chilli – opcjonalnie

.

Pasztet z kaszą i pieczarkami – przygotowanie

  1. Suszone pomidory pokrójcie w kostkę i odstawcie na bok – zostaną użyte już pod sam koniec przygotowań
  2. Pieczarki umyjcie dokładnie i pokrójcie w drobną kostkę
  3. Pozostałe warzywa obierzcie i poszatkujcie jak najdrobniej

Robot gotujący i-Companion marki Tefal, którego miałam okazję testować, potrzebował na to wszystko 30 sekund

  1. Na oleju podsmażcie jednocześnie cebulę, czosnek, pietruszkę i selera – aż się ładnie zeszklą i lekko przyrumienią
  2. W kolejnym kroku dorzućcie do nich pieczarki i smażcie aż puszczą sok i poczujecie ich zapach

Teraz jest czas na połączenie składników. W tym miejscu wybierzcie dogodną dla Was wersję:

Nr 1. – jeżeli oddzielnie gotowaliście kaszę

Nr 2. – gdy korzystacie z gotującego robota

.

Wersja nr 1 – z oddzielnym gotowaniem kaszy

Do usmażonych warzyw dodajcie ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i wszystkie przyprawy. Pomińcie wodę – ona była potrzebna jedynie do gotowania kaszy.

Wszystkie składniki, oprócz pomidorów, zmiksujcie w robocie kuchennym posiadającym ostrze w kształcie litery S.

.

Wersja nr 2 – z gotującym robotem

Do usmażonych warzyw wsypcie suchą kaszę, wlejcie wodę i dodajcie wszystkie pozostałe przyprawy. Włączcie opcję gotowania – zajmie to około 20 minut. W kolejnym kroku zmiksujcie wszystkie składniki (jeszcze bez pomidorów) na gładką masę. Prawda, że to prosty i szybki sposób na przygotowanie masy na pasztet?

Dopiero po uzyskaniu gęstej, jednolitej konsystencji zmielonych składników dorzućcie do nich pokrojone w kostkę pomidory i wymieszajcie wszystko łyżką.

W ostatnim kroku przełóżcie pasztet do keksówki lub innego naczynia, w którym go upieczecie. Polecam wysmarować je olejem i obsypać np. płatkami jaglanymi, żeby pasztet nie przywierał i łatwiej się wyjmował po upieczeniu.

Czas pieczenia to 45 minut w temperaturze 200 stopni.

.

I już na koniec

Pasztet z kaszą i pieczarkami dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem, kaparami, musztardą i dobrym pieczywem.

.

PS

Partnerem tego przepisu jest marka Tefal, producent robota gotującego i-Companion, w którym poszatkowałam wszystkie warzywa, podsmażyłam je, ugotowałam razem z kaszą gryczaną  a następnie zmiksowałam na gładki pasztet.

Przy tym przepisie kolejny raz skorzystałam z zaprogramowanych funkcji urządzenia, które uruchamiane są przez aplikację mobilną Companion (można ją ściągnąć ze sklepu Apple lub Google) połączoną z robotem po Bluetooth. Podczas takiego gotowania wystarczy tylko być czujnym na sygnały dźwiękowe przypominające o tym, że należy dorzucić do miski kolejne składniki.

Więcej o marce, przepisach i gotującym robocie kuchennym możecie przeczytać pod tym linkiem na stronie Kompan Smaku. Produkty marki Tefal możecie kupić w sklepie działającym pod tym samym linkiem.

.

pasztet z kaszą i pieczarkami

pasztet z kaszą i pieczarkami

.